Overveldende pengestøtte til Troms Turlag
Under åpningen av turlagets årsmøte, ble Johan Petter Barlindhaug invitert opp til talerstolen for å komme med en fantastisk nyhet: Familieselskapet til Johan Petter Barlindhaug, JPB AS, har etablert en stiftelse for å støtte Troms Turlag økonomisk. Pengene i stiftelsen skal anvendes til hytter og andre utbygginger som støtter opp om turlagets formål og bidrar til aktivitetsøkning.
Troms Turlag drifter i dag 36 ubetjente hytter fordelt på 20 hytteanlegg i Troms fylke. Her kan medlemmer og andre søke ly og overnatte for en billig penge. Hyttedriften finansieres i hovedsak gjennom medlemsavgifter og inntekter fra overnatting og dagsbesøk på hyttene. Nybygg finansieres av omsøkte spillemidler og andre offentlige og private kilder, men det er vanskelig å få støtte til renovering av turlagets hytter, som er både 40 og 50 år gamle. Det er krevende å holde hyttene ved like og det stilles stadig strengere krav til dette arbeidet, så enkelte vedlikeholdsoppgaver kan ikke lenger utføres på dugnad. Det stilles også langt strengere krav til byggeteknikk i dag og råbygg må settes opp av profesjonelle. Alt dette gjør at kostnadene øker. Flere kilder turlaget tidligere har benyttet (som Thon-stiftelsen og Arentz legat) er ikke lenger tilgjengelige. Til sammen blir dette krevende for et turlag av begrenset størrelse, både med tanke på administrasjon og økonomiske muskler. Behovene og prosjektene er imidlertid mange.
Johan Petter Barlindhaug er mangeårig medlem og frivillig i Troms Turlag, samfunnsutvikler, gründer og forretningsmann. Han gir nå turlaget til sammen syv millioner kroner i gave, og denne milliongaven vil komme både turlaget og alle turglade i Troms til gode. Pengene i stiftelsen skal kunne anvendes til finansiering av Troms Turlags egenandel i prosjekter i et spleiselag med andre finansieringskilder. Av disse er to millioner øremerket til å brukes til gjenoppbygging av den brannskadde Nonsbuhytta, samt bygging av to gapahuker og et naust på eiendommen Litlestraumen i Malangen, som turlaget har fått i gave fra Tromsø Arbeiderforening. Han har også en personlig grunn for å legge inn føringer for hvordan gaven skal brukes. Han har nemlig et nært forhold til Nonsbu, som følge av at hans far tok han med på tur i området rundt Tønsvika fra han var liten gutt.
De resterende fem millionene skal stå som grunnkapital i en stiftelse der avkastningen skal brukes til forskjellige andre typer prosjekter i turlagets regi. Pengene er satt inn på konto og det er gjort avtale med en fondsforvalter. Hilde Grimstad, tidligere styreleder, har vært sentral i denne prosessen, og håper at man skal kunne få en avkastning på midlene på kanskje så mye som ti prosent. Med en såpass høy avkastning vil turlaget ha en solid økonomisk grunnmur når det kommer til investeringer. Avkastning kan etter søknad tildeles prosjekter som styret i turlaget vedtar. Johan Petter har også et ønske om å tilrettelegge for rekruttering av nye medlemmer, og da særlig barn og unge. Han ønsker å gjøre det enklere for de yngste å komme seg til fjells, han mener at det må satses på nye medlemsgrupper for å drive turlaget videre inn i fremtiden. Dagens barn og unge må finne det attraktivt å delta i arbeidet i turlaget, og til å gå på tur, ifølge giveren.
Den nye stiftelsen kan bidra med finansiering etter at muligheter for annen støtte har vært benyttet. Prosjekter med betydelig dugnadsinnsats og nøkterne byggekostnader vil ha høy prioritet.
Foto: Pål Tengesdal
Johan Petter Barlindhaug har vært en viktig samfunnsutvikler, og har drevet forretningsvirksomhet i flere tiår. Han har også vært engasjert i politikken, og er ridder av St. Olavs Orden. Hans omfattende yrkesliv og engasjement for nærings- og samfunnsutvikling i nord har hentet energi fra et aktivt friluftsliv og deltakelse i turlaget. Han var aktiv og engasjert i turlaget siden 50-tallet, og har lagt ned utallige dugnadstimer for fellesskapet. Han var blant annet hyttetilsyn på Vuomahytta i nesten ti år. Han forteller at han var mest aktiv i dugnadsarbeidet da han bygget opp sin egen virksomhet i Barlindhaug-konsernet, og at han fikk overskudd av å være aktiv i Troms Turlag. Når han nå oppretter en stiftelse, er ønsket å bidra til at så mange som mulig skal kunne få like mye glede og energi fra et aktivt friluftsliv som han selv.
Ifølge Barlindhaug har også hans gode venn og med-frivillig i turlaget, Trond Pedersen, hatt en finger med i spillet. Det var han som foreslo at det burde finnes et eget legat for turlaget, for å støtte turlaget på best mulig måte. Ifølge Barlindhaug hadde Pedersen ideen, mens han hadde pengene. Nå slipper turlaget å sette av driftsmidler til investeringer. Det vil gjøre lagets økonomiske situasjon lettere.
For Troms Turlag er dette en fantastisk god nyhet, som ble mottatt med stor applaus på årsmøtet. Salen ble fylt av overraskede og blide fjes.