Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Telttur til Solheimstjørna i Årdalsheiane i Ryfylke.

Ekte friskt! 10 tips til tur i drittvær

Vi rogalendinger er eksperter på pøsregn, stiv kuling fra sørvest, blaute sko og blygrå himmel. Det er ingen grunn til å droppe fjellturen selv om værmeldingene ikke er tipp topp. Her er tipsene for en vellykket tur i drittværet!

Publisert: 18. juni 2024
Skrevet av: John Petter Nordbø
Tips

Den som sa at det «ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær» har ikke vært på fjelltur i Ryfylkeheiane! Det er ingen vits å lyve. Det finnes dårlig vær. Bare spør alle som har vært på «sommertur» på fjellet i fire grader, tåke, vind og regn. Men det kan bli trivelig likevel! Og husk: Noen av de beste minnene og største naturopplevelsene får du på turer med dårlig vær. 

Med rett utstyr og noen forholdsregler er sommeren fortsatt full av fine fjellopplevelser, selv om været ikke blir akkurat som vi hadde håpet på. En bonus er gjerne at du får fjellet for deg selv.
Preben Falck
Daglig leder Stavanger Turistforening

Han legger til at været ofte blir bedre enn meldingene tilsier, og at meteorologene oftere bommer langt innpå heia enn i Stavanger. 

– Folk avbestiller helgas fjelltur tidlig i uka, fordi værmeldingene for helga ikke er optimale. Når helga da kommer, blir været gjerne mye bedre enn meldt. Vi oppfordrer folk til å ha litt is i magen. Ikke vær redd for å dra på tur i litt dårlig vær. Er det for ille, går det an å snu, sier Falck. 

Her er noen tips for deg som trosser drittværet og kommer deg ut på tur:

1. Velg tur etter forholdene

Velg hytte fremfor telt. Og dropp turene som går i det mest eksponerte terrenget. Det er som regel mye kaldere når du kommer høyt til fjells, legg derfor turen lavere i terrenget. Husk at skydekket ligger lavere i regnvær. Det gir tåke og dårlig sikt i høyden. Kart, kompass, eventuelt også GPS, er viktig å ha med. 

2. Velg hytter som passer til været

En rekke av fjellhyttene våre ligger på steder som er mindre eksponert for været. Se lista under for gode forslag. Kysthyttene Eigerøy fyrvokterbolig, Nodhagen og Fjøløy kan også være gode alternativer på gråværsdager. Trenger du hjelp til å velge tur? Ta gjerne kontakt med Tursenteret vårt.

Fjellhytter som passer i drittvær

3. Legg dagsturen til et sted med tak

Gapahuker, dagsturhytter og hellere er perfekte turmål på regnværsdager. Da vet du at du får en pause fra regnet underveis. Her kan du nyte matpakka, tørke opp, bytte klær og bare tanken på pause under tak gir en mental "boost". 

Dagsturhytta i Bjerkreim kommune, Kaurebu.
POPULÆRE: Dagsturhyttene finnes over hele fylket. Her fra Kaurebu i Bjerkreim. Foto: Øyvind Nesvåg

Stor guide til dagsturhyttene i Rogaland

Her finner du alle de fine dagsturhyttene i vårt område.

Les dagsturhytteguiden her
Les dagsturhytteguiden her

4. Vær forberedt på å krysse bekker

Ved mye nedbør kan elver og bekker ese ut og gå langt ut over breddene sine. Vær forberedt på at enkelte bekkekryssinger blir mer krevende. Et tau i sekken kan være godt å ha, eventuelt også crocs, sandaler eller andre lette sko som du kan bruke om du må vade. Husk at det ofte kan være tryggere å vade med skoene på, enn å bære tung sekk barbeint gjennom en stri bekk. Våte sko er som regel ingen krise.

To menn prøver å krysse bekk.
FUKTIG: På ordentlige regnværsdager kan selv små bekker bli vanskelige å forsere. Foto: John Petter Nordbø

5. Bruk gamasjer

Gamasjer holder deg tørrere på beina, og holder gjerne vannet ute ved en rask bekkekryssing. Et lite ekstratips er å ha gamasjen under regnbuksa i kraftig regnvær, da unngår du at vannet renner ned langs buksa inn under gamasjen.

6. Bruk vanntette poser

Pakk alt i vanntette poser i sekken, og bruk regntrekk i tillegg. Vanlige plastposer fungerer også fint. 

Pakkeliste for sommerturen

Hva trenger jeg egentlig å ha med i sekken på en fjelltur om sommeren? Her får du svaret.

Her finner du pakkelista
Her finner du pakkelista

7. Ull er gull!

Ull innerst på kroppen holder deg varm lengre, bruk gjerne ullstillongs under en skallbukse. Votter og lue er selvsagt på tur i fjellet hele året. En caps under hetta skjermer godt for regnet.

8. Skift til tørre klær underveis

En vanntett pose med tørre ullklær høyt i sekken kan være god å ha, slik at du kan skifte til tørt midtveis på turen, det gir et par timers opptur! Husk også at du alltid må ha noen tørre klær igjen i sekken til du ankommer hytta.

9. Ta med ekstra regntøy (om du har)

Er du så heldig å ha et ekstra sett med regntøy eller en poncho, kan det faktisk være en ide å ta med dette og skifte halvveis på lange dager ute i regnet. Det er verdt den ekstra vekta i sekken. Hvis det bøtter ned hele dagen er gjerne god, gammeldags oljehyre mer effektivt enn skallklær, selv om de gammeldagse regnklærne ikke puster. 

Mann med regnklær og hette smiler
GODT KLEDD: Det er enklere å holde humøret oppe når man er varm og tørr. Foto: John Petter Nordbø

10. Nyt noe varmt å drikke

Termosen er gull på fuktige dager! Ta med noe hett i koppen, slik at du har noe å glede deg til og varme deg på underveis. PS! Det er lov å ha med litt ekstra snop og digg i sekken på sånne dager.

God tur - uansett vær. 

Kaffe foran peisen / vedovnen på Taumevatn turisthytte i Ryfylkeheiene.
BELØNNINGEN: Det er lite som slår en varm kopp kaffe foran ovnen på ei turisthytte etter en lang marsj i regnvær. Her fra Taumevatn. Foto: John Petter Nordbø

PS! Husk at været gjerne blir bedre enn værmeldingene sier.

en person som står på en stein i en innsjø
BEDRE ENN VENTET: Noen ganger er det meldt regn, og så våkner du til dette i stedet... Fra Årdalsheiane. Foto: John Petter Nordbø
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem