Logo
Til DNT.no forside
En liten hytte som ligger på toppen av et fjell med utsikt ut over fjorden. En kvinne med oransje genser og rosa ryggsekk går forbi inngangen med en hund i bånd.

Stor dagsturhytteguide-disse hyttene kan du besøke i vårt område nå!

En rekke flotte dagsturhytter er åpnet i Rogaland. Vi gir deg oversikten over hvilke du kan besøke i Stavanger Turistforenings område nå. Hva med å starte å samle på alle hyttene?

Publisert: 13. november 2023
Skrevet av: Agnethe Larsen
Inspirasjon

Dagsturhyttene er et lavterskel-tilbud som er et samarbeidsprosjekt mellom alle kommunene i Rogaland, Rogaland fylkeskommune og Sparebankstiftelsen SR-Bank. Flere av Stavanger Turistforenings lokale turlag er med og passer på "sin" dagsturhytte. Turene inn til dagsturhyttene er overkommelige, både for små barneføtter og eldre og er sjelden lenger enn 45 minutters gåtur.

Interiørbilde fra en dagsturhytte. En benk med puter og pledd, en stige som går opp til en hems, en vegghylle med mange bøker og et stort vindu med utsikt ut over en langstrakt fjord.
HER KAN DU NYTE EN PAUSE I HVERDAGEN: Interiør og eksteriør er i samme utførelse på alle dagsturhyttene og har et oppholdsrom som virkelig løfter rastepausen. Her fra dagsturhytta Kaurebu i Bjerkreim. Foto: Kevin Molstad

Kvitsøy kommune - Røde skjegg

Dagsturhytta på Kvitsøy ligger i tilknytning til turstien Vest som går gjennom beite- og kulturlandskapet helt vest på øya. Turstien har startpunkt både ved fyret i Ydstebøhavn og ved det innerste gårdsbruket på Håland, noe som gir mulighet for en rundtur for de som ønsker det. Korteste veien til dagsturhytta fra ferjekaien på Kvitsøy går langs fylkesvei 4692, Ydstebøveien til fyret i Ydstebøhavn. Følg gang-/sykkelsti, det er skiltet til både dagsturhytta og fyret langs veien. Ikke ta til høyre opp til Håland, men fortsett langs hovedveien inn mot Ydstebøhavn og skilting mot fyret. Fra fyret til dagsturhytta er det 1 km merket tursti i beitemark, dette er den korteste og enkleste ruten til dagsturhytta. Stien går vestover fra fyret ut til sjøen ved Skiftesvik. Her er det litt småkupert med noen våte og glatte partier. Stien dreier mot nord ved Skiftesvik og går videre over gjerdeklyver, da kommer hytta til syne oppe til høyre. Følg skilt og rødmerket sti de siste 220 meter opp. Gå samme vei ned igjen til sjøen og returner tilbake til fyret eller gå videre på turstien mot Håland. Et litt lengre alternativ er å gå via Håland. Da går man også langs fylkesvei 4692, Ydstebøveien mot Ydstebøhavn, men tar av til høyre hvor det står skiltet til Håland, turstien Vest og dagsturhytta. Følg skilting til dagsturhytta, og gå over gjerdeklyver rett før den innerste gården. Følg den merkede turstien og skilting mot dagsturhytta. Denne ruta er litt lengre og mer kupert. Det kan også være våte partier, og steder hvor berget er glatt når det er vått. Returner samme vei, eller gå videre mot fyret og Ydstebøhavn. Husk å holde hunden i bånd.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 2,6 km fra ferjekaien via fyret eller 3,3 km fra ferjekaien via Håland.

Universell utformet tilkomst: Nei

Toalett: Ja

En brun dagsturhytte som ligger på en høyde.
Kvitsøy sin dagsturhytte ble åpnet i 2023 og ligger på en flott høyde og tilknyttet turstien Vest som går gjennom beite- og kulturlandskap helt vest på øya. Foto: Kvitsøy kommune

Randaberg kommune - Vistneshyttå

Langt vest og nær havet ligger Vistneshyttå på Randaberg. Her kan alle komme og turveien er tilrettelagt også for deg som sitter i rullestol eller barnevogn. Det er bare ti minutter å gå fra parkeringsplassen på Vistnestunet til dagsturhytta. Som navnet indikerer er dagsturhyttene kun beregnet for dagsbesøk, ikke overnatting. Like ved Vistneshyttå er det imidlertid et alternativ. På veien fra parkeringsplassen til dagsturhytta passerer du en gapahuk der det går an å overnatte, på enkleste vis. Inne i dagsturhytta kan du sitte trygt og godt og se ut på av det villeste som naturen har å by på.

Passer for: Alle

Turavstand: Alternativ turvei nr. 1 fra Viste er 2,3 kilometer hver vei. Alternativ turvei nr. 2 fra parkeringsplassen ved Vistnestunet er 600 meter hver vei.

Universell utformet adkomst: Ja, hvis du går alternativ turvei nr. 2

Toalett: Ja. Dette er tilrettelagt for rullestol og det finnes et vegghengt stellebord

Dagsturhytte med havet bak. Foran hytta er det laget en lang trerampe og en grussti, slik at denne hytta er tilgjengelig for alle.
Dagsturhytta i Randaberg ligger storslått til med utsikt ut over det villeste som naturen har å by på. Foto: Reidun Irene Bjordal 

Stavanger kommune - Ørnareiret

Ørnareiret på Fogn er Stavangers første av to dagsturhytter. Hytta ligger på øyas høyeste topp, Ørnakula, 166 meter over havet. Herfra kan du nyte den fantastiske utsikten over Ryfylke, mens du varmer føttene ved vedovnen i hytta. Om tåka gir dårlig sikt, kan familien koble av med litt lesestoff som er på hytta. Solcellepanelet gir deg leselys. Utedoen ligger like ved hytta. For å komme til Fogn kan du enten ta hurtigbåten fra Stavanger sentrum, eller ferje eller hurtigbåt fra Judaberg kai på Finnøy.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 2,5 kilometer hver vei

Universell utformet adkomst: Nei

Toalett: Ja

Solnedgang fra en fjelltopp med en dagsturhytte liggende i front av bildene. Utsikten viser flere øyer og holmer som ligger tett i tett i skjærgården  Ryfylke.
Dagsturhytta på Fogn har en spektakulær utsikt ut over Ryfylke-bassenget. Foto: Stavanger kommune

Stavanger kommune - Vennskapshytta

Dagsturhytta på Hundvåg er både sentrumsnær, ligger rett ved sjøen og ligger ved et fantastisk turområde som er godt tilrettelagt på Lundsneset. Dette gjør hytta til et ypperlig turmål både for store og små turgåere. Veien bort til hytta er gruslagt og tilrettelagt for både de som går på tur, sitter i barnevogn eller rullestol. Elever ved Hundvåg skole har navngitt hytta "Vennskapshyttå" og beskriver godt at denne hytta er åpen for alle som vil komme på besøk. Det er flere muligheter til å kombinere turen til dagsturhytta med merka rundturer på Hundvåg og ikke langt fra hytta er det både badestrender, volleyball-bane og lekeplass.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 2 km hver vei

Universelt utformet adkomst: Ja

Toalett: Nei, ikke foreløpig

Dagsturhytte som ligger ytterst på et nes. Langs neset er det en steinmur og og blått vann. I fronten av bildet vises grønt gress. Fjell vises i horisonten og himmelen er knallblå.
Helt ytterst på nyneset som ligger på nordsiden av Hundvåg ligger dagsturhytta med en flott sjøutsikt til Ryfylke. Foto: Øyvind Nesvåg

Sola kommune - Solabu

Dagsturhytta i Sola kommune ligger i Hålandskogen, som er kommunens største skog og et populært friluftsområde. Start turen ved parkeringsplassen som du finner ved Hålandsvegen og følg stien innover i skogen. Turen til dagsturhytta er skiltet og det er enkelt å finne fram. Når veien deler seg i to, hold til venstre og følg stien oppover, så er du der ganske snart. Turen fra parkeringsplassen til hytta er omtrent en kilometer på grusvei, dermed er dette et enkelt hverdagsturmål som mange har mulighet for å bruke. Det er også mulig å komme seg til dagsturhytta med vogn eller rullestol. Stien er godt opplyst i mørket. Fra dagsturhytta kan du velge om du vil  gå tilbake til parkeringsplassen den veien du kom, eller følge stien videre. Stien går nemlig en fin liten runde, før du er tilbake på stien ned mot parkeringsplassen igjen.

Passer for: Alle

Turavstand: 1 kilometer hver vei

Universell utformet adkomst: Ja

Toalett: Nei 

To jenter holder rundt hverandre og står foran en dagsturhytte. Den ene jenta holder en bamse i hånda. Grantrær omgir hytta.
Idyllisk til inne i Hålandsskogen ligger dagsturhytta i Sola kommune. Et flott turmål for barna! Foto: Agnethe Larsen

Sandnes kommune - Søsterhytta

Søsterhytta i Sandnes ligger flott plassert på Dale med utsikt ut over Gandsfjorden. Turen opp er en forholdsvis kort rusletur og passer perfekt for barn som ønsker en liten ekskursjon i hverdagen. Stien er skiltet "Søsterhytta" og første del av stien går i lettgått skogsterreng og har tidvis utsikt til sjøen. Her passerer du også en fin vik med sandstrand og bademuligheter, perfekt når sommervarmen kommer!  Den siste biten av stien er litt mer utfordrende med grovere underlag og en bratt stigning. Når du kommer frem til Søsterhytta så åpenbarer utsikten seg over Gandsfjorden og Nord-Jæren. Du kan enten ta bussen til Dale, kjøre egen bil eller komme sjøveien med kajakk eller båt. Her er mulighetene mange og opplevelsene store!

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 2 kilometer tur/retur. Detaljert turbeskrivelse til Søsterhytta finner du på UT.no.

Universell utformet adkomst: Nei

Toalett: Nei

Dagsturhytte som ligger på toppen av et fjell med en lang fjord i bakgrunnen. Røyk fra pipa på hytta. Oversiktsbilde som er tatt med drone.
Dagsturhytta på Dale i Sandnes ligger fantastisk plasser og utsikten åpenbarer seg over Gandsfjorden og Nord-Jæren. Foto: Øyvind Nesvåg

Sandnes kommune - Stokki-hytta

Hytte nummer to i Sandnes kommune åpnet 30. november og er en av de mest tilgjengelige hyttene. Den ligger nær både byggefelt, togstasjon og buss-stopp. Turveien rundt Stokkalandsvatnet passer for alle, også for personer med funksjonsnedsettelser. Benkene utenfor er bygget med tanke på rullestolbrukere. Hytta ligger i gåavstand for folk på Ganddal, Bogafjell og Håbafjell. Det er også lett å nå den til fots fra Sandnes sentrum, ved å gå gjennom Sandvedparken.

Passer for: Alle

Turavstand: Fra Tronsholen er det 5 kilometer tur/retur. Fra Bogafjell idrettsplass er det 4 kilometer tur/retur. Fra Skeiane stasjon og gjennom Sandvedparken er turen om lag 8 kilometer tur/retur. Fra Ganddal stasjon er det 500 meter til hytta.

Universelt utformet adkomst: ja

Toalett: Nei

Brun hytte med trekantform.
Den nyeste dagsturhytta i Sandnes kommune ligger ved Stokkalandsvatnet. Foto: Sandnes kommune

Gjesdal kommune - Fisketjørnbu

Dagsturhytta Fisketjørnbu i Gjesdal ligger flott plassert i Madlandsheiene. Turen starter på parkeringsplassen i Madland og hytta ligger omtrent to kilometer herifra. Den merka stien starter på den øverste parkeringsplassen på toppen av Trodlabakken. Etter en kilometer kommer du inn på den gamle drifteveien. Til høyre ser du de tre Fisketjørnene og Madlandsheias høyeste topp Vådlandsnuten (811 moh.) kneisende i bakgrunnen. Dagsturhytta ligger ved Indra Fisketjørn. Returen tilbake til parkeringsplassen kan gås langs sørsiden av midtre Fisketjørn, mot sørvest over ryggen og ned om Bjønnlihytta.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 4 kilometer tur/retur og du bør beregne to timer tur/retur. Det er rundt 100 høydemeter stigning på vei opp. Detaljert turbeskrivelse til Fisketjørnbu finner du på UT.no.

Universelt utformet adkomst: Nei

Toalett: Ja

Snødekt landskap med en dagsturhytte og et tilbygg i brunt panel.
I Madlandsheiene i Gjesdal finner du denne flotte dagsturhytta med tilgang til toalett. Foto: Gjesdal kommune

Gjesdal kommune - Røyskatten

Ved Øygardsvatnet på Ålgård ligger dagsturhytta lett tilgjengelig for alle, i et område med mange flotte aktiviteter og turmuligheter. Jæren turlag har merket flere lokale nærturer, som forbinder boligområdene på Ålgård til Øygardsvatnet. For å finne dagsturhytta kan du følge to alternative turveier. Alternativ 1 går fra Ålgård sentrum opp til Øygardsavtnet gjennom den lokale hundremeterskogen «Jonnyskogen» ved Litlehølen. Gjennom skogen kan man velge flere ulike stier og skogsveier. På toppen av skogen krysser man bilveien, før man kan gå gjennom en ny hundremeterskog med en liten lekeplass. Forbi denne skogen kommer man til Øygardsvatnet, hvor det er en universelt utformet turvei som kan følges helt ut til hytta. Turen fra torget i sentrum er totalt 1,8 kilometer. Den første halvdelen har litt stigning. Man kan velge å gå på gang- og sykkelveier dersom man vil sykle, trille barnevogn eller bruker rullestol. Andre alternative turvei går fra Nesjane ved Øygardsvatnet barnehage. Her går det en universelt utformet turvei på 1,8 kilometer helt ut til hytta. En enkel og fin tur som passer for de fleste.

Passer for: Alle

Turavstand: 1,8 kilometer

Universell utformet adkomst: Ja

Toalett: Ja

En dagsturhytte som ligger rett ved et stor  vann omgitt av en gruslagt vei inn til hytta og grønne trær ved siden av vannet.
Med en nydelig utsikt ut over Øygardsvatnet på Ålgård ligger dagsturhytta Røyskatten. Foto: Øyvind Nesvåg

Klepp kommune - Frøya

Klepp sin dagsturhytte ligger ved Steintangen i tilknytning til turveien som går langs Frøylandsvatnet gjennom hele Klepp kommune. Fra Gunnarsberget er veien skiltet "Frøya". Det er grus helt fram til hytta og ingen bakker, noe som gjør at denne hytta er lett tilgjengelig for alle. Hytta ligger nede ved vannkanten med flott utsikt over vannet. Det er ekstra sitteplasser utenfor, badeplass og grillsted. Jæren turlag er aktive frivillige i denne dagsturhytta og både ser til hytta og bruker stedet som base for mange av sine kjekke aktiviteter.

Passer for: Alle

Turavstand: 3 kilometer tur/retur. Detaljert turbeskrivelse til Frøya finner du på UT.no.

Universelt utformet adkomst: Ja

Toalett: Nei

Oversiktsbilde som viser et vann, et nes, skog og en dagsturhytte som ligger plasser rett ved skogen og ytterst mot vannet.
Stien til dagsturhytta ved Frøylandsvatnet i Klepp er universelt utformet. Foto: Øyvind Nesvåg

Hå kommune - Tvitjørnhytta

Dagsturhytta i Hå er plassert på en fin utsiktsplass langs den Vestlandske hovedvei, sørvest for Tvitjørn. Turen starter fra parkeringsplassen ved Ogna skole. Fra skolen følger du skilt østover og videre til høyre forbi gartneriet inn på den Vestlanske hovedvei. Turveien er asfaltert og snor seg hele veien over til Heigrestad. Turen fra Ogna inn til Tvitjørnhytta er omtrent tre kilometer og du bør beregne 40 minutter hver vei.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 3 kilometer hver vei. Detaljert turbeskrivelse til Tvitjørnhytta finner du på UT.no.

Universelt utformet adkomst: Hytta er tilgjengelig med barnevogn og elektrisk rullestol, men det er en del bakker underveis som krever litt skyvekraft eller godt batteri.

Toalett: Ja

En brun hytte som ligger plassert på et gruslagt område som er planert. Terrenget rundt består av trær, litt kupert terreng med berg. Havet skimtes i det fjerne.
Fra Ogna skole i Hå går fra fra for å komme til denne fantastiske dagsturhytta. Foto: Øyvind Nesvåg

Bjerkreim kommune - Kaurebu

Kaurebu ligger nydelig plassert ved Ørdalsvatnet. Turen går fra Holmen og starter på en traktorvei langs et fjøs. Det er godt merket helt fram til dagsturhytta og er en enkel og fin tur som passer for både store og små turføtter. Det er mulig å gå videre til Galtadalen og badeplassen ved Ørsdalsvatnet. For deg som ønsker en litt brattere tur er det også mulig å gå en rundtur fra hytta via Såta. Turen tar ca. 40 min per vei, men beregn en liten time hver vei med små barn, slik at dere har tid til å utforske alt det kjekke på veien.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 6 kilometer tur/retur. Detaljert turbeskrivelse til Kaurebu finner du på UT.no.

Universelt utformet adkomst: Nei

Toalett: Ja

En lang fjord omgitt av fjell, grønne store trær og en dagsturhytte som er plassert helt ytterst på kanten av fjellet slik at utsikten til fjorden åpenbarer seg bak.
Sjekk utsikten fra dagsturhytta i Bjerkreim, her kan du virkelig ta inn den vakre naturen. Foto: Øyvind Nesvåg

Eigersund kommune - Rosshagen

Egersunds dagsturhytte ligger helt ute ved kysten, med utsikt rett ut i havet. Rosshagen dagsturhytte er et fint turmål både på varme sommerdager og på stormfulle vinterdager. Rosshagen er en gammel boplass og her kan du se den gamle grunnmuren som står igjen av hus og fjøs. Her er det god boltreplass for barna og herlige forhold for en pust i bakken.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 600 meter fra Rundevoll skole og 1,6 kilometer fra Hestnes (hver vei). Detaljert turbeskrivelse til Rosshagen finner du på UT.no.

Universelt utformet adkomst: Nei

Toalett: Ja

Et nærbilde av en trekantet dagsturhytte som ligger plassert på et berg. Treterrasse utenfor hytta med en stor trebenk hvor man kan sette seg ned og nyte omgivelsene.
Dagsturhytta Rosshagen ligger nydelig plassert ved innseilinga til Egersund, med utsikt ut over sundet og havet i sør. Foto: Espen Johannessen

Sokndal kommune - Åmodtshytto

Dagsturhytta Åmodtshytto ligger flott plassert på toppen av Åmodtsfjellet med utsikt ut over Hauge i Dalane. Du kan komme til Åmodtshytto fra to ulike merka stier. Den ene stien går først langs Mydlandsveien og den nedlagte jernbanen, slik at du ankommer hytta fra nordvest. Den andre stien svinger opp fjellsiden allerede fra Mydlandsveien, slik at du ankommer hytta fra sør. Det er mulig å gå til Åmodtshytto som en rundtur fra begge sider.

Passer for: Barn i skolealder og voksne (middels vanskelighetsgrad)

Turavstand: 4 kilometer tur/retur

Universelt utformet adkomst: nei

Toalett: Nei

Oversiktsbilde av en brun trekantet hytte som ligger plassert i terrenget på en høyde.
Dagsturhytta i Sokndal kommune, Åmodtshytto har utsikt over Hauge i Dalane. Foto: Øyvind Nesvåg

Lund kommune - Gauksomhytta

Dagsturhytta Gauksomhytta i Lund ligger idyllisk til ved Gauksom i Sætraområdet. Du kan velge å gå tur-retur til hytta, eller ta en rundløype via Ytre Sandstøl, Laugmannsdalen og tilbake til Sætra. Turen starter på grusveien ved Moi IL sin Sætrahytte. Følg merking på grusveien, og videre merking i naturen til du kommer til dagsturhytta. Beregn ca. 40 minutter hver vei. På vinterstid vil det være preparerte skiløyper helt fram til hytta. Dette er en fin tur som passer for de fleste! Turveien opp har en del stigning i starten, men er lettere siste del mot hytta.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 1,7 kilometer hver vei. Detaljert turbeskrivelse til Gauksomhytta finner du på UT.no.

Universelt utformet adkomst: Nei

Toalett: Ja

Snødekt landskap med en trekantet dagsturhytte i det fjerne. Solnedgang. Et tre med snø vises i fronten av bildet.
Dagsturhytta Gauksomhytta i Lund kommune ligger flott plassert ved et lite tjern og utsikt inn over fjellheimen i Sætraområdet. Foto: Reidar Helland

Strand kommune - Hammarbu

Dagsturhytta i Strand kommune heter Hammarbu og er sentralt plassert på Jørpeland i flotte naturomgivelser. Turen starter ved Dalavegen og er merket fra Dalen kraftstasjon og helt opp. Dette er en enkel og fin tur som passer for de aller fleste. Stien går for det meste slakt oppover. Ønsker du en lenger tur kan du gå videre på rundturen Hjerterunden på Jørpeland. Det er også mulig å gå opp fra Førland Barnehage. Turen tar cirka 15 minutter hver vei, men hvis det er små turføtter med i følget kan du gjerne beregne 25 minutter hver vei, for det er masse kjekt å utforske langs stien. Frivillige i Strand og Forsand turlag er med og ser til hytta, som kommer til å bli et populært turmål for turgåere i alle aldre.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 0,33 km hver vei

Universelt utformet adkomst: Nei

Toalett: Nei

Et undervinklet bilde av en dagsturhytte som ligger i et kupert terreng med bjørk og andre grønne busker rundt.
Turen opp til Hammarbu er en kort og fin tur som passer fint for små turføtter. Foto: John Petter Nordbø

Hjelmeland kommune - Fisterbu

Dagsturhytta Fisterbu ligger på Fisterfjellet. Her får du en nydelig utsikt over bygd, fjord og øyene. Fra Fister skule er det relativt bratt opp til stien sitt startpunkt ved Fladamark, men ved Solbjørvegen er det laget hårnålssvinger som gjør at lia ikke oppleves så bratt som hun er. Vel framme på toppen får du til gjengjeld et fantastisk skue over Ryfylke! Hvis du ønsker en kortere variant av turen kan du kjøre opp Solbjørvegen til en offentlig parkeringsplass på høyre side av veien. Deretter går du tilbake på Solbjørveien i ca. fem minutter til stien opp til til Fisterbu tar av fra veien. 

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 2,8 km frå Fister skule (hver vei) og 1,3 km frå Solbjør (hver vei)

Universelt utformet adkomst: Nei

Toalett: Ja

Furutrær, grønt gress, knallblå himmel med noen hvite skyer og en dagsturhytte som ligger midt inne i dette fine landskapet. Sola skinner og det ser ut som det er en fin, varm sommerdag på bildet.
Fisterbu i Hjelmeland kommune ligger nydelig plassert på 385 høydemter med flott utsikt ut over øyene i vest. Foto: Nils Egil Hetland

Suldal kommune - Bjødlenuten

Suldal kommune har to dagsturhytter og den ene ligger på Bjødlenuten med flott utsikt over Suldalsosen. Den idylliske turen starter i lettgått terreng fra parkeingsplassen ved matbutikkene på Suldalsosen. På vegen mot Stråpa krysser du broen over Suldalslågen, og ca. 200 meter etter broen svinger du til høyre mot Stråpa. Videre går du i ca. en kilometer før du svinger til venstre og går videre på traktorveg med en jevn stigning oppover lia. Etter ca. 600 meter på traktorvegen krysser du bekken og svinger til venstre, og vegen går etter hvert over til sti som går opp til hytta på Bjødlenuten. Hytta er plasser 305 meter over havet og det er rundt 225 meter stigning på turen opp.

Passer for: Barn og voksne

Turavstand: 2,4 km hver vei

Universelt utformet adkomst: Nei

Toalett: Ja

En dagsturhytte som ligger midt inne i en skog omgitt av høye furtrær. I bakgrunnen kan du se utsikten til Suldalsosen.
Bjødlenuten har en nydelig utsikt ut over Suldalsosen. Foto: Øyvind Nesvåg

Suldal kommune - Kvilehaugen

Suldal kommune sin andre dagsturhytte ligger idyllisk til på Jelsa, med flott utsikt over Ryfylkebassenget. Hytta er plassert i nærheten av Jelsa oppvekstsenter hvor både skolen og barnehagen holder til. Her finner du både parkeringsplass og starter turen til dagsturhytta. Fra parkeringsplassen følger du skogsveien på en sti som går i lett terreng. Turen tar ikke mer enn ti minutter. 100 av de totalt 500 meterne til hytta går på grusvei. Kommer du med hurtigbåt eller ferje til Jelsa, så går du 300 meter på Jelsavegen fra kaien, for så å ta til høyre inn på Økstrafjordvegen mot Foreneset. Oppvekstsenteret og starten på merket sti ligger på venstre hånd etter ca. 700 meter. Hytta er universelt tilrettelagt med egen tilkomst for besøkende på hjul.

Passer for: Alle

Turavstand: 500 meter hver vei

Universelt utformet adkomst: Ja

Toalett: Ja

En dagsturhytte som ligger plassert på et gruslagt område inne i en skog. Stien er gruslagt inn til hytta. I front av bildet vises et brunt lite tilbygg som muligens er toalettet som er tilknyttet hytta.
Kvilehaugen ligger på Jelsa med utsikt over Jelsa og Ryfylkebassenget. Veien inn til hytta er universelt utformet. Foto: Øyvind Nesvåg 

Det vil også komme en dagsturhytte i Time kommune, som mest sannsynlig åpner i løpet av våren 2024. Utenom Stavanger Turistforening sitt område er det også dagsturhytter som du kan besøke i kommunene Vindafjord, Utsira, Tysvær og Bokn kommune.

Fakta om dagsturhyttene i Rogaland

Hva er en dagsturhytte?

Dagsturhytteprosjektet startet i tidligere Sogn og Fjordane fylkeskommune med mål om å bidra til å skape en sosial møteplass og få flere ut på tur i sitt nærmiljø. Nå har Rogaland fylke gått i de samme fotsporene. Den første dagsturhytta i Rogaland åpnet i desember 2021, nemlig Søsterhytta i Sandnes. Etter den første åpningen har nesten samtlige kommuner i Rogaland fått sin dagsturhytte, noen til og med to. Dagsturhytta Rogaland er et samarbeidsprosjekt mellom alle kommunene i Rogaland, Sparebankstiftelsen SR-Bank og Rogaland fylkeskommune. Frivillige som holder til i den enkelte kommune er med på dugnad og ivaretar hyttene. Flere av Stavanger Turistforenings lokale turlag hjelper til og ser til "sin" dagsturhytte. Dagsturhyttene er et lavterskel-tilbud som skal være lett tilgjengelig for så mange som mulig. Turene inn til dagsturhyttene er overkommelige, både for små barneføtter og eldre og er sjelden lenger enn 45 minutters gåtur.

Hva er unikt med dagsturhyttene?

I tillegg til å være et turmål i seg selv, bidrar et bibliotek i hytta til å gi en turopplevelse utover det vanlige. Turbiblioteket er et samarbeid mellom Rogaland fylkesbibliotek og hver kommunes respektive folkebibliotek. Hyttene er også utstyrt med en vedovn, slik at du kan ta med deg noen vedkubber i sekken, fyre i peisen ved ankomst og hygge deg inne i den trivelige stuen med en fantastisk utsikt fra panoramavinduene. Enkelte av hyttene vil også ha toalett utenfor. Noen av de frivillige, som hjelper til med å passe ekstra godt på hyttene, har også ordnet med hjemmestrikkede tøfler og komfortable tepper på gulvet. Det er viktig å få fram den hjemmekoselige følelsen, slik at gjestene bruker hyttene med respekt og omsorg. Ta av deg på beina, nyt atmosfæren og rydd pent etter deg. Hyttene er ment som dagsturmål og overnatting er ikke lov.

Hva er målet med dagsturhyttene?

Målet om at dagsturhyttene skal være tilgjengelig for flest mulig er også et inkluderende folkehelsetiltak. Hyttene er universelt utformet og noen av dem vil bli plassert slik at det er mulig å komme til dem både til fots, i rullestol, med gåstol, krykker eller med barnevogn. Ut fra et klima- og miljøperspektiv er det også viktig at de lett kan nås til fots, ved bruk av sykkel eller kollektivtransport. Det er også tatt hensyn til naturmangfold og kulturminner ved plasseringen av hyttene.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem