Logo
Til DNT.no forside

Stor guide: Hytte til hytte-skiturer for alle

Stavanger Turistforening har tips til deg som vil på skitur. Her er tipsene for både deg som stavrer deg ustødig av gårde, og til deg som suser av sted på langtur i dagevis!

Publisert: 05. mars 2024
Skrevet av: John Petter Nordbø
Inspirasjon

Enkle skiturer for nybegynnere

Tre jenter går på ski utenfor ei turisthytte.
BARNEVENNLIG: På Ådneram turisthytte og anneks kan du spenne på deg skiene like utenfor døra. Foto: Agnethe Larsen

Haukeliseter fjellstue – komfort til fjells

Turmulighetene er uendelige med Haukeliseter som utgangspunkt. I tillegg kan maten i Norges største og mest besøkte turisthytte være verdt turen i seg selv. Fjellstua ligger sentralt rett ved E134 på Haukelifjell, midt på høyfjellet 1000 meter over havet. For deg som er nybegynner på ski er dette ideelt. Kvistet løype starter like utenfor døra, og den flate Kjelaløypa er perfekt til å bedre skiferdighetene. Skiparadiset Haukeliseter passer også langt mer erfarne skigåere, med toppturer i alle kategorier like i nærheten. Hytta er dessuten et godt startsted for lengre hytte- til hytteturer nordover på Hardangervidda eller sørover i Ryfylkeheiane. Her får du høyfjellskomfort og mat i toppklasse med utsikt mot vintereventyret. Verdens beste bakevarer serveres fra Bakeri Nansen. Fjellstuen har 174 sengeplasser fordelt på 48 rom i ulike prisklasser, med forskjellige fasiliteter og standarder. Finn det som passer best for deg. 

Ådneram – enkelt startsted for hele familien

Ådneram ligger øverst i Sirdal, og er innfallsporten for haugevis med skiturer innover heiene. Her ligger det to turisthytter: storstua Ådneram turisthytte med plass til både storfamilien og skoleklassen, samt annekset med plass til et par familier eller kompisgjengen. Hytta ligger like ved et omfattende løypenettverk med muligheter for både familievennlige småturer i nærterrenget, til lengre turer gjennom en eller flere av de mange lune dalene. Kun 500 meter fra hytta ligger Ådneram skitrekk med gode forhold for både ski og brettkjøring. Her kan du også kjøre helt frem til døra, så dette passer selv for de aller minst erfarne skiløperne.

Jonstølen – kort vei til toppturparadiset

For deg som vil på ei ordentlig selvbetjeningshytte inni fjellheimen er Jonstølen et godt alternativ. Skituren inn er overkommelig for de fleste. Lengden avhenger av hvor langt opp veien er brøytet, men det er snakk om noen rolige kilometer. Ved påsketider er det som regel brøytet opp til Moskaret, noe som gir 3,1 km å gå til hytta. Den siste bakken opp gir deg litt puls, men desto bedre er det å sette skiene langs hytteveggen og fyre opp i ovnen når du kommer innomhus. For toppturentusiasten er det en rekke muligheter rundt Jonstølen, med den forlokkende Snønuten 1606 moh. som selve majesteten. Her er det proviantlager, så du slipper å drasse med så mye i sekken. 

Sandvatn – bynær klassiker

Ei meget populær hytte i et av de mest snørike områdene i Frafjordheiane. Her er det som regel snø tidlig på sesongen, og det er ikke uvanlig at skiføret varer til langt ut i april og mai. Turen inn er lettgått, og alltid én av de aller første som blir kvistet. Fra Stavanger eller Sandnes er kjøreturen dessuten behagelig kort. I januar og februar treffer du nesten alltid noen av folkene fra den utrolig trivelige dugnadsgjengen Sandvatnhyttas venner her inne. Regn med en varm velkomst. Beregn tre timer fra Lortabu, øverst i Hunnedalen. Det er en del stigning i starten, men ellers er turen lettgått.  

Middels vanskelige skiturer

Gjeng som holder rundt hverandre på skitur.
SKIGLEDE: Vintereventyret venter på deg! Her fra Grautheller-området. Foto: Torkel B. Reinertsen

Heibergtunet Storevatn – et levende museum til fjells

Dersom du ikke har opplevd en ekte Heiberg-hytte i gammel stil, bør du unne deg en tur til dette tunet. Heibergtunet Storevatn består av tre hytter som alle er rundt 100 år gamle. Alle er jakt- og tjenerhytter fra perioden da rikmannssønnen Thorvald Meyer Heiberg drev kommersiell reinsdyrjakt for velstående briter i dette området. Disse hyttene kan ikke sammenlignes med noen andre. De er nesten som et levende museum, med utstoppede dyr og en veldig autentisk atmosfære. Det er flere veier inn til Storevatn fra Ådneram. Det er kvistet skiløype via Taumevatn. Du kan også gå kvisteløypa mot Grautheller, og ta via Gofardalen til Storevatn. Begge alternativene gir rundt 20 km i relativt lettgått skiterreng. 

Den lille runden i Sirdalsheiane – et kinderegg av en skitur

Her får du oppleve tre hytteperler på rappen. Turen går Ådneram - Grautheller - Heibergtunet Storevatn - Taumevatn - Ådneram, og passer ypperlig for deg som vil ha en superfin langhelg i Sirdalsheiane. Alle hyttene er utstyrt med proviant, slik at du slipper å bære med deg mye mat i sekken. Denne kvistede skituren består av flotte etapper som er mellom 7 og 16 kilometer lange. Underveis er sjansene store for å se både villrein og ryper, eller kanskje møter du en hare eller rev på snaufjellet?

Den klassiske lille runden i Sirdalsheiane

Tomannsbu – høyfjellsfølelse med flere veier inn

Skituren til Tomannsbu er en liten mil lang, enten du går fra Skreå eller Høgaleite i Hunnedalen. Turen er kvistet fra vinterferien, og tar deg inn i et åpent, lettgått og bergtagende vinterlandskap. Denne passer også godt for de litt større barna som har litt skierfaring fra før. Rundt hytta ligger det en rekke fine topper som passer for fjellski. 

Helgetur i Frafjordheiane – en klassisk A til B-tur

Skituren Lortabu - Sandvatn - Blåfjellenden - Høgaleite tar deg inn i et snøsikkert og bynært område med to trivelige, rødmalte hytter på rappen. Turen kan selvsagt gås begge veier, men krever litt logistikk ved at man setter igjen en bil i den ene enden på vei oppover Hunnedalen. Dette er en tur med behagelige dagsetapper som er kvistet fra og med vinterferien hvert år. 

Skitur i Frafjordheiane

Stranddalen – en godt gjemt vinterhemmelighet

Stranddalen er selve perlen i Ryfylkeheiane. Hytta ligger 1000 meter over havet og midt i det unike Dyraheio landskapsvernområde. Sommerstid er hytta superpopulær, og folk står nærmest i kø for å oppleve nøktern hytteluksus, betjent komfort og komler på bordet. At du kan besøke Stranddalen på vinterstid, er en godt bevart hemmelighet. Da er hytta selvbetjent. For å gjennomføre denne turen bør du klare deg godt på ski og ha litt erfaring fra fjellturer på vinterstid. Fra påske er det kvistet fra Saurdal. Ruta er kun 6,7 km lang, men er regnet som krevende. 

Lengre skiturer for viderekomne

Mann hviler på stavene på skitur i solskinn.
DRØMMETUR: Påskeføre og langtur mellom Haukeliseter og Ådneram. Foto: Torkel B. Reinertsen

Klassikeren: Haukeliseter - Ådneram

Langturen med stor L. Turen vi alle drømmer om å få til. Tenk å skli på påskeføre fra hytte til hytte i en hel uke eller mer! Løypa tar deg gjennom store deler av nettverket vårt av kvisteløyper, og det er flere alternativer for inndeling i etapper underveis. På veien passerer du disse hyttene: Haukeliseter fjellstue - Holmavatn - Bleskestadmoen - Jonstølen - Krossvatn - Vassdalstjørn - Hovatn - Storsteinen - Kringlevatn - Heibergtunet Storevatn - Taumevatn - Ådneram. Hvor lang tid du vil bruke er opp til deg selv. Noen ytterst få sprekinger klarer å gå denne på en dag eller to på godt føre, andre kan bruke 10 dager. Etappene er såpass korte og snille at turen passer for flere enn en kanskje skulle tro. Kanskje noe å ta med tenåringen på?

Langtur på ski i Ryfylkeheiane

Den store runden i Sirdalsheiane

Kanskje har du fullført den lille runden, og er klar for noe enda mer? Denne eventyrlige vinterturen gir deg naturopplevelser på rad og rekke. Her er løypa: Ådneram - Grautheller - Litle Aurådal - Kringlevatn - Heibergtunet Storevatn - Taumevatn - Ådneram. Sett av fem til seks dager, og du er garantert en uforglemmelig opplevelse! Alle løypene blir kvistet til påske såfremt isen på Svartvassmagasinet er trygg. Alle hyttene har proviant, så du slipper unna med en lettere sekk. 

Den store runden i Sirdalsheiane

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem