Logo
Til DNT.no forside
Til Aktuelt

Uke 9 i Ryfylkeheiane

Vinterferien er her, og mange har brukt finværsdagene til å komme seg ut på ski! Meldingene sier gode forhold, og med variable værmeldinger gjelder det å komme seg ut når sjansen byr seg.

Publisert: 21. februar 2024
Skrevet av: John Petter Nordbø
Føremelding
To hytter i snødekt vinterlandskap.
Strøkne snøforhold på Sandvatn i helgen som var! Foto: Andreas Berge Formo

Vi rakk akkurat å kviste ferdig alle løypene i tide før vinterferien! Det betyr at alle de tidlige kvisteløypene er klare. Det er generelt greie skiforhold, med variabel snøgrense rundt 3-500 meter over havet. Men følg med på værmeldingene siden forholdene forandrer seg raskt med store variasjoner i temperatur, vind og nedbør. 

Kvistekartet finner du her.

Ved mye nedbør og vind er det ekstra viktig å gjøre gode vurderinger og lese skredvarsel før turen! Oppdater deg alltid på varsom.no før du skal på tur, spesielt i ukjent terreng.

Les også gjerne isvarsel

NB! Vær hensynsfull overfor villreinen på skituren din i vinterfjellet  

Årets vinter er spesielt utfordrende for villreinen, da regnfulle perioder etterfulgt av frost har resultert i ising av store beiteområder i høyden. Dette fører til at villreinen søker ned mot lavere områder for å finne mat, områder hvor de sjelden oppholder seg, og dermed opplever de vanskeligheter med å oppnå tilstrekkelig næring og trenger å kunne bevege seg uforstyrret.

Når du planlegger skituren, oppfordrer vi til å vise særlig varsomhet når du ferdes i villreinområder. Her er noen villreinvettregler vi anbefaler å følge:

  • Unngå forstyrrelser: Velg et annet område hvis det er kjent at villrein befinner seg der du hadde tenkt å gå.
  • Følg merkede løyper.
  • Ha kontroll på hunden og undersøk lokale regler for båndtvang.
  • Hold deg i ro, la villreinen trekke seg tilbake uforstyrret hvis du ser den.
  • Bruk kikkert og hold avstand.

Se ellers nettsidene våre for mer informasjon ferdsel i villrein-terreng:

Villrein og tamrein

Ferske føremeldinger fra fjellområdene i Ryfylkeheiane:

Informasjonen er hentet fra hyttebestyrere, fjelloppsyn og andre lokale kilder. Husk at det kan være store lokale variasjoner, og at forholdene i fjellet kan skifte raskt. Spesielt i vintermånedene januar og februar.  

Haukeli

Haukeliseter 1000 moh. 

Kjelaløypa og Ulevåløypa er kvistet. Fine ski- og snøforhold og nå som dagene blir lengre og lysere. Kvistingen til Holmavatn ble akkurat ferdig til vinterferien. 

Sjekk alltid varsom.no for oppdateringer. 

​​Haukeliseter har også en egen Facebook-side med oppdatert informasjon.

Se webcam fra Haukeliseter

Holmavatn 1130 moh.

Snø og skiforhold. Kvistet fra Haukeliseter fjellstue. 

Suldalsheiane

Det er ski som gjelder inn til og mellom hyttene nå. Merk at det ikke blir kvistet før til påske. Fine forhold til fjells når været spiller på lag. Vannstanden i Blåsjø er på vei ned, så det er en del sprekker langs land. Isen er god, men en må unngå smale sund der isen kan være dårligere. 

NB! Vi har fått melding om dårlige beiteforhold for villreinen med mye ising. Dette gjør at du kan treffe reinsdyr nærmere bygdene enn normalt. Vis hensyn til dyra, og ta omveier for ikke å skremme dem. 

Oppdater deg alltid på varsom.no før du legger ut på tur, spesielt i ukjent terreng.  

Kvanndalen 611 moh. Vinter og snø. Ikke fått melding om at noen har vært her på en lang stund. Ikke ideelt skiterreng. 

Bleskestadmoen 711 moh. Vinter og snø. Ikke fått melding herfra på en stund.

Jonstølen 720 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Parkering nede ved Vetrhus. Her møter en på vinterstengt bom ved siste gardsbruk 400 moh. Merk at dette gir et par ekstra km på ski i forhold til om sommeren når en kan kjøre bilen mye lenger opp anleggsveien. Sjekk kartet på ut.no for mer informasjon. 

Sandsa 630 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Ikke fått melding herfra på en stund.

Stranddalen 970 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Mulig å bo i den selvbetjente delen. Betjent periode åpner 21. juni 2024. 

Krossvatn 1090 moh. Fine skiforhold, ikke kvistet. 

Vassdalstjørn 1120 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Ikke fått melding herfra på en stund.

Hovatn 1111 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Ikke fått melding herfra på en stund.

Storsteinen 950 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Ikke fått melding herfra på en stund.

Hjelmelandsheiane

Det er ski som gjelder inn til, og mellom de fleste hyttene nå. Merk at det ikke blir kvistet før til påske. Oppdater deg alltid på varsom.no før du legger ut på tur, spesielt i ukjent terreng. Været den siste tida har vært krevende til fjells, og flere områder i Hjelmelandsheiene ligger i et sjikte der nedbøren har kommet både som regn og snø. Snøgrensen går litt opp og ned, men stort sett er det snø over ca. 300 meter over havet. Følg med på værmeldingen helt frem til samme morgen en skal ut på tur for vær og føre endrer seg raskt. 

Merk at bommen ved tunnelen på veien til Nilsebu og og Stakken er låst! Fra 22. september er det i tilegg også lås på bommen lenger ned i dalen ved et et hvitt hus. STF er grunneier på Nilsebu, og kode til bommene kan fås ved å kontakte Tursenteret. Dette er ikke så aktuelt nå i vintersesongen!

Melands Grønahei 890 moh. Vinter og snø. Ikke fått melding herfra på en stund.

Eidavatn 1080 moh. Vinter og snø. Ikke fått melding herfra på en stund.

Nilsebu 730 moh.  Vinter og snø. Ikke fått melding herfra på en stund.

Grasdalen 630 moh. Vinter og snø. Ikke fått melding herfra på en stund.

Stakken 760 moh.  Vinter og snø. Ikke fått melding herfra på en stund. 

Viglesdalen 425 moh. Snøen ligger nokså stabilt over 300 moh. da litt påfyll kommer titt og ofte. Råtten og våt snø opp til Viglesdalen i helgen som var. Ikke glatt føre (ingen is) da temperaturen stort sett har vært over på plussiden. Enkelte partier langs Viglesdalsvatnet er rasutsatt, og ved store nedbørsmengder anbefaler vi å være svært forsiktige forbi her. 

Lyse- og Sirdalsheiane

Det er ferdig kvistet fra Ådneram og inn til Grautheller, Taumevatn og videre til Heibergtunet Storevatn. Rett før ferien rakk vi også å kviste gjennom Gofardalen slik at strekningen mellom Storevatn og Grautheller nå også er på plass. NB! Elva mellom Store og Lille Gofartjødn er åpen, men det går fint å følge kvisteløype forbi. Vær ekstra obs på inn- og utoser.  

Oppdater deg alltid på varsom.no før du skal på tur, spesielt i ukjent terreng. Les også gjerne isvarsel: https://www.varsom.no/is/isvarsling/regionale-isvarsler/vestland/

Anleggsveien i Flatstøldalen inn til Duge kraftverk er stengt for biltrafikk for vinteren. Den vil ikke bli brøytet opp igjen uten at helt spesielle omstendigheter gjør det nødvendig. Vi retter en stor takk til Sira-Kvina kraftselskap for de gode nyhetene og oppfordrer alle til å vike god plass slik at nødvendig scootertransport til kraftverket kommer smidig frem i fristiltraseen fremover. 

Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. 

Veien mellom Suleskard og Brokke stengte den 31. oktober. Forventes å åpne igjen 20. mai 2024 kl. 12.00.

Litle Aurådal 995 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Ikke fått melding herfra på en stund.

Grautheller 770 moh. Kvistet fra Ådneram. 

​​​​Heiberghytta Grautheller 757 moh. Kvistet fra Ådneram. 

Taumevatn 792 moh. Kvistet fra Ådneram. 

Kringlevatn 940 moh. Ikke melding om at noen har vært innover her på ski enda. 

Heibergtunet Storevatn 965 moh. Snø og skiforhold. Kvistet fra Taumevatn. 

Ådneram 580 moh. Ligger rett ved veien og har fine muligheter som base for dagsturer eller om man trenger en overnatting før man skal videre inn på heia.

Stavanger Aftenblad sitt webcamera i Sirdal med retning Hilleknut: https://www.aftenbladet.no/trafikk/i/mqEEp/Webkameraer#100843

Børsteinen 870 moh. Snø og skiforhold, ikke kvistet. Merk at veien over fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. 

Frafjord- og Bjerkreimsheiane

Det er ski som gjelder inn til og mellom hyttene nå. Vi har kvistet til Tomannsbu fra Hunnedalen og Skreå. Runden på nordsiden av Hunnedalen ble kvistet ferdig 22. februar. Oppdater deg alltid på varsom.no før du legger ut på tur, spesielt i ukjent terreng. Det har kommet mye snø, men en del av nedbøren har også kommet som regn. Lørdag i helgen som var bød på strålende sol, men knallhardt føre. Det har kommet nedbør som snø etter dette, så vi forventer at det ikke blir like hardt føre frem mot helgen. De siste meldingene sier fine forhold på fjellet. 

Les også gjerne isvarsel: https://www.varsom.no/is/isvarsling/regionale-isvarsler/vestland/

Denne linken til Statens vegvesen sitt webcamera er dessverre litt ustabil: Se webcamera fra Hunnedalen

Langavatn 940 moh. Kvistet, snø og fine skiforhold.

Sandvatn 910 moh. Kvistet, snø og fine skiforhold. 

Blåfjellenden 600 moh. Kvistet, snø og fine skiforhold.

Tomannsbu 750 moh. Snø og skiforhold. Kvistet fra Høgaleite og Skreå. 

Støle 530 moh. Snø og skiforhold fra Skredå. Ikke kvistet. 

Kvitlen 450 moh. Ikke fått melding fra noen som har vært her på en stund. Ikke anbefalt å gå fra Eikebrekka nå. Det er kanskje mulig fra Bjordal, men ta både med truger og brodder da vannsig og frost ofte gjør det glatt. 

Skåpet 605 moh. Vinterlige forhold med snø og regn om hverandre. Merk at veien opp Vinddalen ikke brøytes regelmessig ved snøfall. Veien er nå også svært krevende å kjøre da det er både glatt og bratt. Man må parkere ved Grendahuset i Øvre Espedal og gå 6 km på vei før stien til Skåpet starter. Herfra anbefaler vi brodder, truger eller evt. ski.

Merk at nå som vi er inn den fortsatt mørke delen av året er det ikke alltid at solcellepanlet lades nok. Bruk solcellestøm med varsomhet. 

Badstuen på Skåpet brant ned 28. august 2022 og er dermed ikke tilgjengelig for bruk. Vi er i gang med å få bygget den opp igjen, men været har forsinket arbeidet. Målet er å ha den klar i løpet av kort tid. 

Generell info: Ta med bookingbekreftelsen slik at du vet hvilken hytte du har booket.

Det er satt opp automat for parkeringsavgift til Vinddalen, kr. 100 for inntil 3 døgn. Avgiften tilfaller grunneierlaget som har gitt tilgang til vei og parkering. Husk å kjøre rolig og innefor fartsgrensen nede i Espedalen og oppover til Vinddalen. Dette av hensyn til fastboende som opplever stor økning i trafikk av biler inn til Skåpet. Det ferdes sauer langs vegen til Vinddalen og Skåpet.

Lysefjorden

Kjeragområdet 1110 moh. Fottursesongen er over for i år. Veien fra Sirdal til Lysebotn er vinterstengt. 

Preikestolen 604 moh. Forhold for fottur. Bruk brodder! Snøgrensa går rundt 300 meter over havet. Parkering ved Preikestolen Basecamp, koster kr. 250 per dag. Det er mulig å kjøpe sesongkort om du skal gå i området flere ganger. Ta gjerne en kikk på Facebook under siden Preikestolen 365. Her legges det oppdaterte bilder og film av hvordan forholdene er per dags dato.  

Bakken gard 200 moh. Forhold for fottur fra Bakken kai. Sannsynligvis ganske bart rundt hytta, det vil ligge snø lenger oppe i terrenget. 

Sundmork 477 moh. Varierende snø og skiforhold. Truger kan være en god idé. Merk at det ikke blir kvistet inn til hytta fra Lyngsheia og at den er låst med egen nøkkel. Ta kontakt med Tursenteret. 

Her er link til webkamera ved Norsk Folkehjelp sin hytte i Lyngsheia:

https://folkehjelp.no/lokallag/strand-og-forsand/sider/lyngsheia

Songedalen 390 moh. Sannsynligvis mulig å gå på beina langs anleggsveien, men det ligger en del snø i terrenget. 

Lysefjorden Turisthytte 7 moh. Stengt for sesongen. Åpner igjen 16. mai 2024. 

Flørli 50 moh. Hytta er fin som base for en rolig vinteropplevelse. Ikke mulig å gå trappene før til påske. Kraftstasjonen med kafe er stengt for sesongen. Les mer her. 

Hvit hytte i snødekt landskap med fjell bak.

 

 

 

Kvistekart vinter

Stavanger Turistforening kvister vinterstid 370 kilometer skiløyper til et tyvetalls selv- og ubetjente turistforeningshytter i Ryfylkeheiane. I kvistekartet vårt får du oversikten over løypene, og til hvilken periode disse løypene blir kvistet.

Se kart over de kvista løypene våre
Se kart over de kvista løypene våre
Buss og båt til fjells
Båt som kjører på sjøen

Buss og båt til fjells

Oversikt over buss- og båtruter til fjells

Les videre

Planleggingskart sommer

Planleggingskartet vårt gir deg en god oversikt over vårt enorme rute- og hyttenett. Mellom hyttene er det merkede løyper som består av små varder, og den velkjente røde T-en er varemerket som gir deg trygghet om at du er på rett vei.

Se kart over hyttene og rutene våre
Se kart over hyttene og rutene våre

Fjellvettreglene

Fjellvettreglene hjelper deg å planlegge og gjennomføre en fantastisk tur – som også er trygg.

Les Fjellvettreglene her
Les Fjellvettreglene her
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem