Logo
Til DNT.no forside
Nilsebu er nyoppusset og flott

Våre hytter

Hjelmelandsheiane, naturens skattekiste med hele seks turisthytter du kan legge fjellturen din innom. Hjelmeland turlag har spesielt ansvar for hyttene i Viglesdalen.

Publisert: 27. juni 2023
DNTs tilbud

I Hjelmelandsheiane er det du trenger av natur og øredøvende stillhet for tanke og sinn. Her finner du vann som får renne fritt, fra høyfjell til fjord. Vorma er vassdraget som ikke ble lagt i rør og som er livsnerven i Vormedalsheia. Gråfolåna sørger for at det er sprudlende liv i det særpregete, golde og steinete området som strekker seg fra Nilsebu og østover mot fylkesgrensa til Agder.

Åpningsfest for ny turisthytte i Viglesdalen i Ryfylkeheiene.

Vassdraget i Viglesdalen har fremdeles nok vann til at du kan oppleve mektige fosser langs den gamle drifteveien inn til Stavanger Turistforenings nydelige hytter i Viglesdalen. 

Store deler av Hjelmelandsheiane er vernet som naturreservater og landskapsvernområder. I øst ligger den golde og blankskurte Lusaheia, villreinens rike. Lenger vest ligger Vormedalsheia med sine støler, frodige beiter og fargerike og sjeldne planter. Midt i denne skattekisten av naturopplevelser ligger Ritlandskrateret - Norges nest største metorittkrater. Det er et geologisk utstillingsvindu av rang. Her kan du finne smadret og finknus grunnfjell, konglomerater, sandsteiner og 500 millioner år gamle fossiler av sjødyr - langt til fjells.

Ritland, Hjelmelandsheiane. Ritlandskrateret.

I Årdalsheiane er det spor etter steinalderjegere som for 8000 år siden tok turen inn fra fjorden for å sikre seg kjøtt og fisk. Du vil oppleve historisk sus på turer i Hjelmelandsheiane. Men husk å ta med fiskestang og bærplukker. Her er det gode muligheter til å supplere tørrmaten på proviantlageret på hyttene med godsaker. Spesielt Nilsebu er kjent for gode fiskeforhold, og etter at hytta er blitt totalrenovert, så er det virkelig en flott opplevelse å komme hit.

Del artikkel:
Del på e-post

Hjelmelands hytteperler

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem