Vindkraft på naturens premisser
Bamble Turlag, tilsluttet Den Norske Turistforening (DNT), er glad for politikernes motstand mot planene om etablering av vindmøllepark i området rundt Hørsfjell i Bamble.
Skrevet av: Steinar Skilhagen
i forstår at vindmølleparken er ment å beslaglegge et enormt stort område på 30.000 mål. Selv om vindmøllene ikke blir plassert på selve Hørsfjelltoppen, så vil de likevel rage høyt over denne, uansett hvor i det aktuelle området de plasseres.
Hørsfjell er et meget populært turmål i Bamble, med flere tusen besøkende hvert år, og har vært en av Ti-toppene i Grenland i mange år. Det er åpenbart at turopplevelsen vil bli sterkt negativt påvirket, uansett hvordan vindmøllene plasseres.
Det aktuelle området for vindmølleparken er del av et sammenhengende skogsområde som på denne måten vil bli kraftig redusert og oppstykket. Nedbygging og oppstykking av naturen er en alvorlig trussel mot biologisk mangfold og tap av naturverdier. Det er en utbredt oppfatning at slike inngrep samlet sett kan være en like stor trussel som klimaendringene. Tapt biologisk mangfold kan aldri repareres.
Miljødirektoratet legger stor vekt på vern av skogsområder i lavlandet og fremhever at «Fylkene rundt Oslofjorden, nedover Sørlandskysten og på Vestlandet har lavest andel vernet skog. Her finnes viktig skogsnatur som prioriteres for å nå målet om representativt vern.»
I 2019 ble det nærliggende området Bambleåsen vernet som naturreservat, basert på avtale med grunneier. Dette er den strengeste verneformen vi har i Norge. Det kan godt være at det aktuelle området for vindmøllepark har tilsvarende naturkvaliteter.
DNT er ikke imot all vindkraft. Fornybar energi er viktig for å redusere klimautslippene, men det må skje på naturens premisser. For hvert år blir det mindre natur i Norge. Vindkraftutbygging er den faktoren som nå kan gi det største tapet av naturarealer fremover.
DNT har talt naturens sak i 152 år. Aldri før i menneskehetens historie har presset på naturen vært større enn i dag. Vi er nødt til å løse klimakrisen og naturkrisen samtidig. Derfor trenger vi klimatiltak med minst mulig tap av natur.
Da DNT ble stiftet for 150 år siden var over halvparten av Norges arealer villmarkspreget natur. I dag er andelen under 12 prosent.
Bamble Turlag har sagt seg villig til å bidra i Bamble kommunes, og andre berørte parters, pågående arbeid med kartlegging og verdisetting av friluftsområder i Bamble