Artikkel om Kyststien i Porsgrunns Dagblad
Bamble Turlag har fått tillatelse av Porsgrunns Dagblad til å gjengi denne artikkelen fra 12. april 2022.
Skrevet av: Bamble Turlag har fått tillatelse av Porsgrunns Dagblad til å gjengi denne artikkelen fra 12. april 2022.
Bruken av Kyststien langs Bamblekysten har eksplodert etter at vårsola viste seg. Da er faren for trøbbel med illsinte hytteeiere overhengende.
– Det er nok dessverre sånn at vi har noen ganske få hytteeiere langs kyststien som ikke liker at turfolket er i nærheten av dem. Dersom jeg sier at det ikke er flere enn at man kan telle dem på en hånd, så er vi nok innenfor på antallet. Men dessverre får vi noen tilbakemeldinger fra brukere av kyststien som har hatt dårlige opplevelser etter nærkontakt med dem. De er få, men merkbare, sier leder Tor Suhrke i Bamble turlag.
Det er turlaget som står for opparbeidelsen og vedlikeholdet av den meget populære kyststien. Han forteller at de har hatt kontakt med noen av de nevnte hytteeierne, men det eneste turlaget gjør er å henvise hytteeierne til Bamble kommune.
– Vi har lagt stiene der vi har fått anvist av kommunen opp gjennom årene, og dersom noen mener stien ligger for nære, som vi opplever fra tid til annen, så henviser vi dem bare til Bamble kommune, sier Suhrke.
Ble jaget
For nøyaktig ett år siden fikk en familie i Bamble virkelig kjenne på at enkelte hytteeiere ikke er begeistret over å ha kyststien gående i nærheten av hytta si.
– I påsken planla vi for en hyggelig tur. Vi ville ta med moren vår og gå kyststien fra Breisand til Trolldalen, og ta en god medbrakt lunsj på fortet. Det var veldig mye folk ute, god stemning og vennlige hilsninger underveis, innledet familien med i en henvendelse til kommunen etter påska i fjor.
Familien beskriver så en hendelse som overskygget alt det hyggelige på turen.
– Ved en av hyttene langs stien opplevde vi noe uforståelig. Min mor måtte ha en pause. Vi avviker fra kyststien noen meter utover svabergene, som for øvrig strekker seg langt nedover fra kyststien. Der tenkte vi å hvile noen minutter. Det kommer umiddelbart en godt voksen mann fra denne hytta. Han hadde visst utkikkspost og vakt. Han skriker kom dere videre, alt er privat, her er det ikke lov å stoppe. Han kjeftet og bar seg noe kraftig, både på oss og på andre som hadde tenkt å se på utsikten eller hvile seg litt. Han hadde nok en kraftig jobb denne dagen, da det var mye folk på kyststien, på det som i utgangspunkt var en hyggelig tur. Hytteeieren klarte absolutt å ødelegge dagen for mange, skrev familien den gangen.
Ikke ukjent
Turlaget og leder Tor Suhrke er ikke overrasket over hendelsen.
– Dette er i det området vi er kjent med at vi har hytteeiere som ikke liker at kyststien går forbi hytta deres. Jeg kjenner ikke denne episoden spesielt, men vi kjenner som sagt godt til at det er noen utfordringer i dette området, sier han.
Familien som ble jaget skrev også i henvendelsen til kommunen at de i påska i fjor registrerte at flere hytteeiere var i god gang med det «vanlige», nemlig å sette ting nedover svabergene for å «privatisere» kommunens friarealer, for på den måten å holde folk og båter borte.
– Dette er flaut for oss Bamblinger. Slik kan vi ikke finne oss i at hyttegjester tar seg til rette. Vi har i ettertid sjekket opp nærmere, og fått signaler på at slik uakseptabel oppførsel er helt normalt her, skrev familien.
Ser på saken
Etter henvendelsen i fjor ble saken tatt opp i administrasjonen i Bamble kommune. Det blir sett på muligheter til å nå fram til hytteeiere i Bamble med informasjon, som i klartekst sier hva kommunen forventer av dem i forhold til allemannsretten og folks rett til å ferdes i norsk utmark. Det jobbes fortsatt for å se hvordan kommunen på best mulig måte skal nå fram til hytteeierne.
Hendelsen i påska i fjor føyde seg inn i rekken av uheldige hendelser langs kyststien i dette området.
I 2020 ble det oppdaget at noen hadde lagt om den opprinnelige kyststien, med merking og skilting som til forveksling var lik den turlaget bruker når de merker stien. Selv om det ikke var mulig å spore opp hvem det var som hadde gjort dette, gikk administrasjonen i kommunen ut fra at det var noen som ikke ville ha stien forbi der de holder til som sto bak.
I 2021 gikk kommunen til det skrittet å sette opp skilt med kart som viste hvor stien skal gå. Da var det noen som skrudde skiltene ned igjen like fort som de kom opp.
– Må ta hensyn
Turlaget har også hengt opp skilt der de ber brukerne av turstien være seg sitt ansvar bevisst i forhold til allemannsretten.
– En ting er retten alle har til å ferdes i norsk natur. Men i den samme loven går det klart fram at alle også har en plikt på seg til å ta hensyn til de som holder til i de områdene man ferdes. Det har vi hengt opp skilt og gjort folk oppmerksomme på, sier Suhrke til PD.
Flere hytteeiere han henvendt seg til kommunen de siste årene. De forteller om hundrevis av mennesker som tar seg til rette og raster på deres tomt. De hevder folk tar i bruk badetrapper og stupebrett, selv om familiene som eier hyttene oppholder seg der og bader.
– Selv om de fleste er hyggelige, er det veldig slitsomt å måtte forsvare vår rett til 30 meter strandlinje store deler av sommeren. Vi møter uhøflige og frekke mennesker. De dagene blir ganske utrivelige, skrev en hytteeier til kommunen for et par år siden.
Turlaget håper at denne sesongen skal gå rolig for seg, med fred og fordragelighet mellom turgåere og hytteeiere.
Artikkelen i PD (for abonnenter).