Reportasje fra TURGLEDE: Roger står bak turkonkurransen som feirer 20 år!
– De som deltok i Ti-topper'n som barn, deltar nå med egne barn
Skrevet av: Silje-Carine Kikut Moen
For 20 år siden gikk en turgjeng på Ulvskollen i Skien i gang med lansering av Ti-Topper´n Grenland. Én av dem var initiativtaker Roger Gundersen. Han hadde året før satt seg et hårete mål om å bestige 120 topper i Grenland. Men det satt langt inne å sette planene til livs.
– Den gang var jeg som mange andre, grodd fast i et visst turmønster. Jeg hadde mine faste plasser og min faste topp på en måte. Men så tok jeg et jafs, og oppdaget utrolig mange fine steder, forteller Roger.
Dermed ble ideen til Ti-Topper’n født!
– Da jeg gikk rundt på denne topplista mi i 2003, så jeg muligheten for en stor, utvidet topptrim. Jeg møtte flere som meg som nærmest stod fast med sine vante turmål.
20 år senere har tusenvis deltatt i turkonkurransen. Og det er ikke bare folk i Grenland som deltar. Både i toppbøkene og i registeret på nettet oppgir deltakerne alt fra Vestfold til Tyskland som bosted. Det gjør Roger, som i dag driver Ti-Topper’n som frivillig i DNT Telemark, veldig kry.
PS. Visste du forresten at turlagene i Telemark har flere turkonkurranser? De kan du lese om her.
– Det er gøy at noe enkelt kan være med å fenge så mange. Dette er jo lavterskel på alle måter, påpeker Roger.
TILHØRIGHET, IKKE KONKURRANSE
Roger tror også at Ti-Topper’n oppleves som et felleskap.
– Når vi møter hverandre på stiene, vet vi at vi høyst sannsynlig er på samme oppdrag: vi går Ti-Topper´n. Det blir en slags tilhørighet. Dette viser at Ti-Topper’n ikke bare bidrar til aktivitet, men også som en sosial arena.
Han er glad for at turkonkurransen har blitt en tradisjon.
– Det er et godt bidrag for folkehelsen. Det blir jo sånn at de som deltok i Ti-Topper'n som barn, deltar nå med egne barn. Det setter ting i perspektiv.
Roger mener suksessen viser at enkle virkemidler kan fungere godt.
– Vi er opptatt av at Ti-Topper’n ikke skal føles som noe konkurranse, annet enn den du har med seg selv, forklarer han.
Han legger til at uten frivillige i turlag som tilrettelegger stier, hadde det vanskelig blitt noe ti-topper i den utstrekning vi har i dag.
SUKSESSOPPSKRIFTEN
Opplegget skal oppfattes enkelt, og som noe alle kan være med på.
– De første årene vet jeg vi trakk mange på tur, som aldri hadde satt sine bein i en skau før. Dette var noe av de fineste tilbakemeldingene å få!
Ti-Topper’n traff nok også noe i tiden, med nettside med turbeskrivelser og premier til barn som deltok.
Det siste gjorde sitt til at andelen av barn økte veldig fort, og Ti-Topper’n ble raskt en aktivitet som hele familien var med på.
Vi håper det populære turtilbudet utfordrer oss i 20 år til!
Se årets topper og delta i konkurransen her.
– Kjernen med Ti-Topper’n har alltid vært å motivere folk til å velge andre turer, enn den de vanligvis pleier å gå. Det håper jeg vi skal klare i forsetningen, også, sier Roger Gundersen.
Denne saken står på trykk i årets Turglede, DNT Telemarks inspirasjonsmagasin. Les hele utgaven her.