Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Aktuelt

Satser på kysten: – Det vi er glade i, tar vi vare på

Kjenner du til hytter, boliger eller andre bygninger langs kysten, som på annen måte bør bli tilgjengelig for folk flest? For eksempel som kystledhytte eller kajakknaust? Da ønsker turistforeningen kontakt med deg!

Foto: Marius Dalseg Sætre

Gjennom årene har turistforeningene langs kysten i Sør-Norge vært flinke til å inspirere hverandre. Jevnlig har det også blitt etablert nye tilbud langs kysten. 

Men kystsatsningen har aldri før vært satt i system.

– Langs kyststrekningen fra Flekkefjord til Holmestrand, har vi sammen med de andre kystledorganisasjonene flere hytter og anlegg. Disse inviterer til fantastiske tur- og naturopplevelser. Nå vil vi systematisere, synliggjøre og tilgjengeliggjøre dette kysttilbudet, på samme måte som i fjellet, sier Jon Atle Holmberg.

Han begrunner:

– Det vi er glade i, tar vi vare på!

HISTORISK PROSJEKT

Jon Atle Holmberg er prosjektleder for DNT Kyst Vestfold – Telemark – Agder. Det er et unikt samarbeid på tvers av foreningene i Vestfold, Telemark og Agder. Les mer om prosjektet her.

Målet er å knytte sammen og tilgjengeliggjøre kysten fra Holmestrand til Lindesnes, for folk flest. Og derfor trenger denne satsingen din hjelp!

– Vi håper folk og organisasjoner langs hele kystlinja vil engasjere seg. Målet er å bygge lokale underprosjekter som kommer folk flest til gode, sier Holmberg. 

Et ønske er å lage systemer, som gjør det lett å finne og bruke kysttilbudene. 

– Konkret ute i felt er ambisjonen å etablere flere stier, hytter og aktiviteter. Kan vi få til vern gjennom bruk, ved å ta i bruk gamle gårds- eller fiskebruk, fyr eller liknende, er det en bonus, forteller Holmberg om sitt nye hjertebarn. 

MANGE KREFTER SAMMEN

Mange kjenner Jon Atle som daglig leder i DNT Telemark. Han har alltid hatt et stort hjerte for kysten. Etter å ha tatt initiativ til dette prosjektet som så startet opp i 2023, valgte han å fratre som daglig leder for å se kystsatsingen vel i havn. 

Og det er mange som har stor tro på arbeidet. Prosjektet løper til 2028, og støttes av Sparebanken Sør, Fylkeskommunene og Den Norske Turistforening.

Prosjektet eies av DNT-foreningene i regionen, med mangeårig styreleder i Aust-Agder turistforening, Svein Hjorth-Olsen, som leder for styringsgruppa. Han er kjent for sitt utrettelige engasjement og innsats for å rette DNT-organisasjonens blikk mot kysten.

ET PROSJEKT SOM VIL SETTE SPOR

Det er en stor jobb å samle alle aktørene i et samarbeid, som befolkningen vil oppleve som et samlet tilbud. Derfor går prosjektet over fem år. 

– Samlet fra Holmestrand til Flekkefjord har DNT flere kajakksatsninger eller -klubber, 20 kystledhytter, 250 kilometer kyststi, 36 000 medlemmer, 54 fjell- og skogshytter, og 1 000 frivillige som legger ned 100 000 dugnadstimer årlig, forteller Jon Atle. 

– Men det er først når vi kobler på de andre kystledorganisasjonene, at det virkelig begynner å monne!

Samlet har disse kystledorganisasjonene nemlig i overkant av 70 kystledhytter i regionen, og flere kilometer kyststi. 

– Foreninger som speidere, Norges Jeger- og Fiskerforbund, historielag og lignende er også relevante samarbeidspartnere, mener Jon Atle.     

ØNSKER FLERE SAMARBEIDSPARTNERE

For å lykkes kreves prioriteringer, samarbeid og gode organisatoriske vurderinger, i og utenfor DNT-familien. 

Gjennom prosjektet ønsker derfor DNT å styrke samarbeidet med andre frivillige mellom organisasjoner, offentlig og privat sektor, for å belyse mulighetsbildet og sikre allmenhetens tilgang til kysten. 

Ønsket er blant annet å bidra til å løfte mulighetsbildet, og styrke samarbeidet i det allerede etablerte kystledsamarbeidet. 

– Jeg oppfordrer alle som vil engasjere seg eller savner et kysttilbud der de bor, eller som bare vil vite mer om prosjektet, om å ta kontakt, sier Jon Atle Holmberg.  

 

 

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli DNT-medlem
Bli DNT-medlem