Logo
Til DNT.no forside
Havkajakkurs for ungdom på Mule Varde, juni 2021.

Historisk kystsatsning

DNT Kyst Vestfold – Telemark – Agder er et unikt samarbeid på tvers av foreningene i Vestfold, Telemark og Agder. Målet er å knytte sammen og tilgjengeliggjøre kysten fra Holmestrand til Lindesnes for folk flest.

Publisert: 21. mars 2024
Skrevet av: Jon Atle Holmberg
Om DNT

Prosjektet løper fra 2023 til 2028, og støttes av Sparebanken Sør, Fylkeskommunene og DNT sentralt.  
 
DNT foreningene i regionen var tidlig ute med Kyststi, Kystledhytter og fyr. Flere av dem har hatt kyst i fokus i 20 - 30 år allerede, og vært viktige pådrivere til DNTs handlingsplan kyst. Samlet fra Holmestrand til Flekkefjord har foreningene flere kajakksatsninger/klubber, 20 kystledhytter, 250 km kyststi, 36 000 medlemmer, 54 fjell/skogs-hytter og 1 000 frivillige som legger ned 100 000 dugnadstimer årlig.  
 
Gjennom årene har foreningene langs kysten vært flinke til å inspirere hverandre, men vi har ikke satt kystsatsningen i system. Nå skal vi ta erfaringene fra fjellet og bruke dem til å knytte sammen, synliggjøre og tilgjengeliggjøre de fantastiske tur- og naturopplevelsene vi med flere har langs kyststrekningen fra Flekkefjord til Holmestrand.  
 
– Prosjektet er godt forankret i DNTs handlingsplan kyst, og har absolutt potensial for å sette spor etter seg. Dette vil sette fart i målsettingen om å utvikle infrastruktur med hytter, kyststi og turruter på vann og langs hele kysten, sier Anne Mari Planke, avdelingsleder Natur og friluftsliv i DNT sentralt. 

For å lykkes kreves prioriteringer, samarbeid og gode organisatoriske vurderinger, i og utenfor DNT familien. Gjennom prosjektet ønsker DNT å samarbeide med andre frivillige organisasjoner, offentlig og privat sektor. Vi ønsker blant annet å bidra til å løfte mulighetsbildet og styrke samarbeidet i det allerede etablerte Kystledsamarbeidet. Samlet har Kystledorganisasjonene i overkant av 70 Kystledhytter i regionen og flere km Kyststi. Foreninger som Speidere, NJFF, historielag, m.fl. er også relevante samarbeidspartnere.     
 
Prosjektet finansieres i et spleiselag på tvers av organisasjoner og sektorer med Sparebanken Sør som hovedsponsor, Fylkeskommunene, lokalforeningene og DNT sentralt.  

Sparebanken Sør er ombord fordi de mener DNT her tar et overordnet ansvar. De sier prosjektet treffer godt i en tid hvor bruk og vern langs kysten er på dagsordenen, og det jobbes med regionale kystsoneplaner. Frivillige organisasjoner har en viktig stemme i dette arbeidet, og kan bidra til å nå bredere ut i samfunnet. Tilsvarende tilbakemeldinger opplever vi fra fylkeskommunene.  
 
Prosjektleder Jon Atle Holmberg har vært daglig leder i DNT Telemark siden 2006. Han har et stort hjerte for kysten og er initiativtaker til prosjektet. Mangeårig styreledet i Aust-Agder TF Svein Hjorth-Olsen leder styringsgruppa. Han blir også kalt kystens far i DNT for sitt utrettelige engasjement og innsats for å rette DNTs blikk mot kysten. 
 
Vi håper folk og organisasjoner langs hele kystlinja vil engasjere seg. Målet er å bygge lokale underprosjekter som kommer folk flest til gode. Eksempelvis etablere systemer som gjør det lett å finne og bruke kysttilbudene. Konkret ute i felt er ambisjonen å etablere flere stier, hytter og aktiviteter. Kan vi få til vern gjennom bruk ved å ta i bruk gamle gård/fiskebruk, fyr eller liknende, er det en bonus.  
 
Vi vil gjerne høre fra deg om du vet om hytter, boliger eller andre bygninger som kan egne seg som Kystledhytte, kajakknaust eller på annen måte bør tilgjengeliggjøres for folk flest. Ta kontakt om du vil engasjere deg eller savner et kyst tilbud der du bor, eller om du bare vil vite mer om prosjektet.  
 
Jon Atle treffer du på e-post jon.atle.holmberg@dnt.no eller telefon 906 51 344 

Prosjektets overordnede mål

Sikkerhetsnett for folk flest.

  • Prosjektet skal sikre våre barns barnebarns tilgang til det enkle kystfriluftslivet. Og sikre kunnskap om kystkultur og natur  
  • Vi skal ta erfaringene fra fjellet til kysten, og i samarbeid med andre videreutvikle og etablere enkle kystanlegg 
  • Vi skal sette frivillige organisasjoner på kartet som relevante og anerkjente aktører/samarbeidspartnere der kunnskap etableres og beslutninger fattes 
  • I sum skal hytter, fyr, gapahuker, kyststier og kystleder danne et sikkerhetsnett som tilgjengeliggjør kysten for folk flest.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli DNT-medlem
Bli DNT-medlem