Påsketips fra DNT Sunnmøre
Påska markerer for mange slutten på vinteren og begynnelsen på våren. Det er fortsatt skiføre, men temperaturene er litt vennligere og dagene lengre enn tidligere på året. Når familiene samles kan det fort bli litt kaotisk, men vi har enkle tips til aktiviteter som er kjekke for alle.
Ti tips til påskegøy med eller uten snø
Gi farge til eggene på primus
Pakk med egg i sekken, (frakt de i selve kartongen så unngår du søl) og kok de i en panne på primusen. Ha med skall fra en gul løk og legg det i vannet. La eggene koke sammen med skalle, dette farger eggene gule. (NB: Rødløkskall kan også brukes, resultatet blir brunt og ikke rødt eller rosa.) Spis dem og nyt, eller pynt de før dere spiser!
Inviter til påskeverksted ute
Ta i bruk det du finner på turen. Gåsunger, kvister, kongler, stein og skjell kan bli til både påskehare og kyllinger. Pakk med deg det du måtte ha av sløyfer eller bånd og pynt konglene. Tegne og fargelegg runde steiner som påskeegg eller påskeharer. Om det er snø der du er – hva med å lage en snølykt der du farger noen snøballer med gul konditorfarge?
Grav ned og søk etter egget
Dersom dere har skredutstyr og to stykk sender/mottaker, kan barna lære skredvett og lete etter påskeegg samtidig. Sett den ene skredsøkeren i send og grav den ned. Om det er bart der du er, kan du gjemme den på annet vis - i en tett busk eller under en rot i skogen. Legg påskeegget sammen med søkeren. Still den andre skredsøkeren i søk og bli med barna når de leter etter egget.
Inviter til påskerenn
Har dere gamle takrenner liggende eller noen planker? Bygg en rutsjebane for bob eller skihoppere. Velg hver deres skihopper og før opp poeng i skjema underveis. Dersom dere har snø, kan dere gjøre det samme, og da kan dere bygge banen så lang og vanskelig som dere vil i snøen og gjerne med et hopp!
Gå på skattejakt
Gi barna i oppgave å tegne et kart over hagen, parken, eller en avgrenset del av skogen der du bor. Be de krysse av for hvor de har gjemt skatten (påskeegget) på kartet og få de til å plassere det ut. De andre i familien får i oppgave å finne egget.
Lag hinderløype
Dette kan du gjøre i skogen, på en strand, i hagene eller i en park. Har du litt plass og ork er dette også fullt mulig å få til inne. Bruk det du har og plassèr det ut formet som en løype. La barna ta seg over, under, rundt eller på frem til de er ved mål eller har tatt en runde. Her kan dere konkurrere på tid, utførelse, ståpå-vilje eller humør.
Vulkaneksperiment
Lag et lite fjell av snø, grus eller sand med et hull på toppen slik at du kan sette en kopp der. Tilsett eddik og litt zalo i koppen. Til slutt har du i noen teskjeer natron og ta noen skritt bakover. For å få farge kan du helle i litt konditorfarge før natronen tilsettes.
Skriv i sand eller snø
Påskehare, påskeferie, påskefjellet, påskeegg.. Hvor mange påskeord kommer dere på? Gå sammen to og to og tramp bokstavene i bakken. Har du sand eller en glatt jordflekk kan du skrive med en pinne. Dere kan også ta med tegnesaker ut og tegne alt som begynner på påske.
Lag snøkylling
Rull sammen baller av snø som om du skal lage en snømann. Form det til en hare eller høne. Fyll flasker med varmt vann, ha i konditorfarge og la kunstneren i deg få fritt utløp!
Påskepinnebrød
Hjemmelaget pinnebrød stekt på bålet er superenkelt å lage, smaker alltid godt og kan lages i uendelig mange varianter. Også i påskevariant! Tilsett gurkemeie i deigen. Den klassiske oppskriften finner du her. Er du mer glad i appelsin? Test denne søte oppskriften på grillen.
På skitur?
DNT-hyttene er kjent for sin uformelle og koselige stemning. DNT Sunnmøre har til sammen 16 hytter på fjellet og ved kysten. De fleste er selvbetjente, dvs at der er proviantlager, mens noen er ubetjente og ikke har lager av proviant. Sistnevnte er gjerne de som ligger nær vei.
Vakkerstøylen – ei koselig gammel tømmerhytte i Tafjordfjella. Ca 16 km lett skitur fra parkeringsplass og et utmerket utgangspunkt for dagsturer i området. Passer også for turvante barn.
Runde fyr – for de som ønsker seg kystpåske med måkeskriv og bølgeskvulp, og en fascinerende utsikt mot storhavet. Lyset skifter ustanselig og det kan hende man blir sittende lenge med forkostkaffen og bare nyte utsikten. Passer for hele familien!
Kolåstindhytta – på Standaleidet i Ørsta har man ikke bare det beste utgangspunktet for flotte toppturer, men også en fin plass for familier med barn. Det er vei heilt frem til hytta, og enten man vil spise appelsinen sin i solveggen eller på Appelsinhaugen smaker den like godt!
Veltdalshytta – i hjertet av Tafjordfjella ligger denne flotte hytta. Her er det mange spennende turmuligheter, og man kan også gå videre til Danskehytta, Pyttbua eller Torsbu.
Dra ut i nærnaturen
Gå til nærmeste fjøre, tenn bål og lag middag eller kok kakao på bålet. Kanskje finner dere blåskjell og kan lage blåskjellsuppe? Eller prøver dere på sprøstekt tang- og taresnacks?
Gå eller sykle til nærmeste eventyrskog, la barna klatre i trærne og sjekke skogbunnen for dyrespor. Matpakken smaker like godt enten man går langt eller kort.
I mange kommuner finnes det flotte gapahuker, grillplasser og friluftsområder. Her er det mye man kan finne på, og ofte treffer man andre der også. Kanskje får du en ny venn i løpet av påska?
På UT.no og i UT-appen finner du anbefalte turer i alle deler av landet. Du kan også «sjekke inn» og samle på turposter, fjelltopper, hytter og andre turmål over hele landet.
God påske!