Mer friluftsliv, aktiv læring og fysisk aktivitet i skolen
DNT mener at naturen bør benyttes som klasserom i langt større grad. Naturen som klasserom kan benyttes i alle fag på alle alderstrinn. DNT Romsdal er med i DNT sin skolesatsing, hvor vi også er med i den nasjonale skolegruppa.
Skrevet av: Ragnor Bruvoll Alme
Erfaringen er dessverre at opplæring i friluftsliv blir nedprioritert på mange skoler og av mange lærere selv om emnet er tydelig i læreplanen. Ofte mangler det både kompetanse, penger og tid. Mange lærere synes også kompetansemålene er uklare og dermed vanskelig å vurdere elevene etter.
DNT Romsdal kan tilby samarbeid som gjør det enklere for skoler og lærerne å legge til rette for friluftsliv i skolen. DNT Romsdal kan lokalt bidra med kurs og opplæring for både lærere og møte hele klasser ute i naturen. Vi har hytter som er godt egnet for skoleklasser og disse hyttene har vi også tilrettelagt med "skolekasser".
DNT-hyttene og naturen gir et godt grunnlag for læring! Skolekassene på hyttene inneholder faglig pedagogisk opplegg knyttet opp mot målene i lærerplanen. Vi supplerer regelmessig på med relevant og faglig innhold i disse skolekassene og ønsker tilbakemeldinger på hva lærere og skoleklasser ønsker seg mer av. Opplegget i disse er ment for å kunne benyttes på alle klassetrinnsnivå, og vi har blant annet fullt klassesett med kart og kompass.
Det er også mye læring for elevene i det å være sammen utenfor klasserommet. I naturen vil elevene erfare at det krever godt samarbeid for at gruppa skal jobbe optimalt sammen og få med seg alle. Alle har ulike erfaringer innen friluftsliv og som gruppe er man aldri sterkere enn det svakeste leddet. Alle må med. I naturen, på tur sammen, øker elevene sin sosiale kompetanse og respekt for hverandre. Det er igjen med å styrke klassemiljøet når de er tilbake på skolen, og har sine normale skoledager der.
Vi tilbyr å bidra med friluftsundervisning i og rundt hyttene. Eksempel på dette kan være alt fra natursti i nærområdet, kursing i kart og kompass, bålfyringsdemonstrasjon og konkurranser, prat om bruken av DNT hyttene og frivillighet, samt “fersking i fjellet” kursing. Det er en kursmal som tar for seg de grunnleggende ferdighetene som bør og må være plass for trygg ferdsel i fjellet.
Vi jobber for å kunne komme ut i naturen og møte skoleklasser og lærere som benytter seg av våre skolehytter.
Vi tilbyr følgende opplegg for skoler i Romsdal:
• “Selvbetjente leirskoler” med flere overnattinger.
• Hyttetur (minst en overnatting) til en av våre skolehytter. Skorgedalsbu, Måsvassbu, Hoemsbu er godt egnet for skoleklasser. Hyttene er større, har flere rom og et større antall senger, samt plass for større grupper rundt matbordet. De er utstyrt med skolekasser og har et allsidig uteområde som kan benyttes hele året, med unntak av Hoemsbu som er stengt vinterstid. Vi har egne priser på overnatting for skoleelever. Nye Storlihytta kan også leies i sin helhet.
• Dagsbesøk til en DNT hytte. Kanskje er det aktuelt å bruke en dag med fysisk aktivitet til og fra en av våre hytter, der målet er å ha en dag i bevegelse. Hytta kan være et godt eget turmål for lunsj og ei faglig relatert undervisningsøkt, før turen fortsetter videre.
• Aktivitetsdager hvor vi legger fokuset på læring i friluftsliv og uteskole i skolens nærmiljø.
• OPPTUR – Opptur arrangeres årlig. Alle 8.klasser i hele Romsdal blir invitert til å delta, og DNT Romsdal dekker kostnadene til buss denne dagen. For mange elever er dette vårens kjekkeste skoledag, og mange opplever at de mestrer noe de i utgangspunktet opplevde som utfordrende. TIlbakemeldingene fra skolene og elever er at det å få en turdag i Moldemarka på tvers av skolene er veldig kjekt.
• Boka “Lek og Lær” er et godt verktøy for å få faglige tips til hvordan man enkelt kan legge noe av undervisningen ut i ulike fag, for ulike klassetrinn, i skolens nærmijø.
Ta kontakt med aktivitetsansvarlig, Ragnor Alme, for spørsmål rundt skoletilbudet til DNT Romsdal. ragnor.alme@dnt.no
Turbotråkk for barnehager
TurboTråkk er et tilbud der vi sammen med barnehagene legger til rette for en artig turdag for førskolebarna i barnehagene. Det er barnehagene selv som gjennomfører dagen i eget nærmiljø. Da har de i forkant fått tilsendt materiell til dagen fra DNT sentralt. Tilsendt materiell inneholder tips til gjennomføring, som ulike tips til ressurser og aktiviteter de kan bruke.
Ta kontakt med oss dersom du lurer på hva vi kan bidra med for at din skole og skoleklasse kan legge mer av undervisningen ut i naturen. Ta kontakt med Ragnor Alme, som er ansvarlig for skolesatsingen hos oss, e-post ragnor.alme@dnt.no.
Vi oppfordrer alle skoler til å legge mer av undervisningen ut – det gjør godt både for elevene, lærerne og klassemiljøet!