Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Dame som ligger i en oransje hengekøye

Hengekøyetur i det fri i Oslo

Gyngende i en hengekøye, oppspent mellom to trær, det er en fantastisk måte å overnatte ute i det fri på! For å få en best mulig opplevelse på hengekøyetur er det noen tips som kan være greie å ha med seg. Dette er tips til deg som er helt fersk eller har lite erfaring med hengekøyetur.

Publisert: 12. oktober 2023
Inspirasjon

@Utenattdilla forteller

For å finne ut mer om hva som er lurt å tenke på når du skal overnatte i hengekøye tok vi en prat med noen som har masse erfaring! Venninnene Mette og Kathrine er begge turledere i DNT og sammen står de bak Instagramkontoen @Utenattdilla og de har mange utenetter bak seg.

På Instagramkontoen deler de sine turtips og inspirerer sine følgere til å komme seg ut på tur. I år har de også et konsept der de tar med seg folk på overnatting en gang i måneden i hele 2022 - sjekk det ut!

- Hva du bør tenke på kommer litt an på om du er mye på tur fra før, eller om du er helt fersk eller har gjort det lite, forteller de.

Dette bør du tenke på når du drar på Hengekøyetur

Hvis det er slik at du har lyst til å komme i gang så er det først og fremst viktig å tenke på: 

  • et godt isolerende underlag er viktig - enten i køya eller et underquilt som du fester på undersiden.
  • gjør det enkelt, du trenger ikke dra langt, kanskje bare til nærmeste skogholt eller tjern.
  • husk at kvelden blir kald, - ull & dun er gull, og ikke undervurder en god lue midt på sommeren.
  • en lyslenke gjør campen ekstra hyggelig.
  • og en ekstra sjokoladebit til kaffen er aldri feil.

Mange bilder av tur med hengekøye

DNT Oslo og Omegns ansatte-tips til en vellykka overnatting i hengekøye

Vi fikk tak i et lite knippe med DNT Oslo og Omegn-ansatte som hadde erfaringer verdt å dele, og svarene vi fikk har vi samlet sammen her: 

  • Sjekk værmeldinga og ta med tarp om det skal regne
  • Ta med en god bok og hodelykt.
  • Ikke glem at det mangler trær på fjellet.
  • Ha litt varmere sovepose enn vanlig, spesielt hvis det blåser, eller finn et sted litt i le for vinden. Fôret Jervenduk eller dobbel sovepose er nyttig om det er kjølig. Pledd funker også.
  • Bruk liggeunderlag, men husk at oppblåsbare liggeunderlag kan skli i hengekøya
  • Hvis du har en rygg som ikke alltid spiller på lag så kan det være en idé å slå opp et telt før du legger deg slik at du har et sted å legge deg hvis du våkner midt på natta med kink i ryggen.
  • Vannflaske fylt med varmt vann inni soveposen kan holde deg varm (bruk en flaske som tåler varmtvann, feks. Nalgene, ikke bruk så varmt vann at du kan brenne deg på det og vær HELT sikker på at den ikke lekker så du og soveposen ender opp våt)
  • Myggnetting er praktisk.

Barn i en hengekøye

Ha med barn på hengekøyetur? Start med lavterskel tilvenning

  • Ha med hengekøye når dere er på tur i nærskogen. For eksempel kan man spise lørdagsgodteri i hengekøya en kveld før man drar hjem for å sove.
  • Heng opp hengekøye i hagen for lek eller lesing av bok.
  • Tips til når du skal henge den opp: Finn passe avstand mellom to trær. Her må du prøve deg frem; men for slakk hengekøye gjør at du ligger i bue og for stram gir veldig spenn i hengekøya så de minste barna kan komme flyvende ut som en katapult om du ikke passer på!
  • Lyslenke gir trygghet og stemning.

Fra barna er ca 3,5 - 4 år så går det helt fint for de å sove i hengekøye gjennom en hel natt. Noen starter også tidligere. 

Bilde av boken Kortreist

Tips fra Vegard på Tursenteret

Vegar Petersen på Tursenteret i Oslo har tips til utstyr du bør tenkte på:

- Hengekøyer finnes i ulike størrelser. Vi har en kompakt og smal type som veier veldig lite, en vanlig størrelse hvor du fint kan ligge litt på skrå og en king size - her får du god boltreplass! I tillegg til hengekøye trenger du tau, tarp, liggeunderlag og eventuelt et ullunderlag, men om du vil reise lett, holder det med liggeunderlaget. Det blir kjølig på undersiden så viktig med et isolererende lag. Et liggeunderlag vil i tillegg stive opp slik at du ikke sklir.

- På Tursenteret har vi også bøker om temaet om du har lyst til å fordype deg mer i hengekøye-verden. Nærmarka og Femundsmarka kan være fine steder for å utforske hengekøyelivet. Lykke til!

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Se aktivitetskalender
Dølerud, Østmarka
Se aktivitetskalender
Finn deg en hytte i Oslomarka
Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka.  Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka. Kan nås med kano fra Losby.
Finn deg en hytte i Oslomarka