
Slik er det å gå hytte til hyttetur på vinteren
Simon Michalowicz som opprinnelig er fra Tyskland, falt pladask for norsk friluftsliv og livet i Norge, spesielt etter å ha gått Norge på langs. Nå har han flyttet til Norge og bruker mye av tiden sin på å gå lange turer - både til fots og på ski mellom DNT-hytter. Her deler han sin erfaring etter mange fine skiturer i høyfjellet.
Hvordan startet du med å gå skiturer fra hytte til hytte?
Når man kommer fra Tyskland, er det ikke vanlig å dra på vinterturer fra hytte til hytte – tvert imot! I Tyskland er det noen som tror at du må være en polarhelt for å legge ut på tur i de vinterlige, norske fjellene.
Min første vintertur var i Rondane, men med pulk og telt. En tysk venn med mye vintererfaring spurte om jeg ville bli med. Men været var for bra til at jeg lærte så mye – det ble en veldig avslappet tur med mye sol og milde netter.
Etter den turen prøvde en venn og jeg å gå Norge på langs om vinteren. Det var et naturlig neste steg etter sommerens tur fra Lindesnes til Nordkapp året før. Men vi måtte avbryte på grunn av krevende vinterforhold det året og for lite tid til prosjektet. Til slutt ble presset for stort, og det var nesten en lettelse å avslutte turen etter nesten 800 kilometer – nok var nok.
Vi lærte mye underveis: hvordan håndtere krevende værforhold, hvordan takle lange dager med lite dagslys, og hvordan for mye press kan ta bort gleden ved en tur. Men etter den opplevelsen visste jeg at jeg trivdes ute om vinteren, at jeg kunne håndtere ulike og krevende vinterforhold – og derfor kom jeg tilbake år etter år. Enten med pulk og telt, på hytte-til-hytte turer, eller en kombinasjon av begge.
Hvor går din favorittskitur?
Det er vanskelig å si, men jeg har forelsket meg i Skarvheimen om vinteren! Dette området er så undervurdert og havner ofte i skyggen av mer kjente fjellområder som Hardangervidda og Jotunheimen. Men hei, det er fantastisk å dra på tur her – enten om sommeren, høsten eller vinteren!
Det er litt krevende med et kupert terreng, men det er definitivt verdt innsatsen. Det beste med Skarvheimen er kombinasjonen av flotte selvbetjente hytter som Bjordalsbu og Kongshelleren, og de koselige betjente hyttene som Iungsdalshytta og Geiterygghytta, hvor gjestfriheten og maten er fantastisk!
Jeg har gått mye i Norge, fra Lindesnes til Nordkapp, men jeg vender alltid tilbake til Skarvheimen.
Nå som jeg bor i Valdres, har jeg Jotunheimen og Langsua mindre enn én time unna, og hva kan jeg si – spesielt Langsua er en skjult perle som virkelig er verdt å utforske! Vi drar dit ofte, og det er utrolig fint med de åpne områdene, de flotte hyttene og den fantastiske utsikten. Jeg anbefaler virkelig en tur til Langsua både sommer, høst og vinter!
Hva er din mest minneverdige opplevelse fra en av disse turene?
De mest minneverdige opplevelsene er kanskje ikke de beste, men de som lærer deg mest – om vinterens natur, om dine egne ferdigheter, og om hvordan du håndterer krevende situasjoner.
En av de tøffeste opplevelsene var å sitte værfast i telt i tre dager på det høyeste punktet av Jostedalsbreen, midt i en storm med kast opp mot 35 m/s og total whiteout. Det var en virkelig krevende opplevelse, men vi klarte oss.
En annen gang var jeg i Skarvheimen i februar, før kvistingen var satt opp. Like før vi nådde Geiterygghytta blåste det opp til storm med whiteout, og vi fikk en ekstremt utfordrende tur ned til hytta, hvor vi endelig fant ly. Dagen etter brukte vi flere timer i whiteout for å komme oss til nærmeste vei, bare noen få kilometer unna. Til slutt ble vi hentet ut av en brøytebil. En krevende situasjon, men den ga meg trygghet på at jeg kan håndtere slike forhold uten å miste hodet – en god følelse!
Men disse var mer avanserte turer med grundig planlegging og solid erfaring. Dette er ikke noe som skjer dersom du går når vinterkvistingen er på plass, følger fjellvettreglene, og holder deg til hovedsesongen med en god backup-plan for dårlig vær.
Tilbake til gode minner – det er mange spektakulære soloppganger og solnedganger i vinterfjellet som jeg husker godt. Den blå timen er noe av det som trekker meg tilbake til fjellene gang på gang. Og selvfølgelig, mange koselige kvelder i hytter og telt, med masse kaffe i fantastiske omgivelser!
Har du noen gode råd til de som drømmer om å komme i gang, men ikke vet hvor de skal begynne?
Hvis du vil oppleve vinter-Norge på tur, er det ikke rakettforskning! Dette er noe alle som liker å være ute om vinteren kan få til. Du trenger ikke å være født med ski på beina for å dra på disse turene. Fjellski er lett å lære seg og passer for alle som liker å være aktive ute – du trenger ikke være proff!
For nybegynnere anbefaler jeg å finne en gruppe eller noen venner å dra med, gjerne i mindre krevende vintermåneder som april, når dagene er lengre og temperaturene mildere. Eller bli med på en organisert tur med DNT eller en turoperatør. Når du får mer erfaring i godt selskap, vil du etter hvert bli trygg nok til å dra på din første tur alene. Det er en stor milepæl, men med god planlegging, riktig utstyr og erfaring vil du klare det!
Hvordan føles det å gå på slike skiturer?
Å gå på ski fra hytte til hytte om vinteren er en helt unik opplevelse. Naturen føles nærmere, stillheten er mektig, og alt er redusert til det essensielle. Du blir mer bevisst på vind, kulde og sollys – en enkelhet jeg virkelig setter pris på.
Landskapet rundt deg er så rolig, og stillheten kan føles øredøvende – helt annerledes enn den hektiske hverdagen full av støy og inntrykk. Elementer som vind, kulde og sollys blir så mye mer merkbare, og du blir mer sensitiv for dem. Jeg elsker dette!
Og selvfølgelig, selv om du går en relativt enkel etappe med kort distanse og lite stigning, kan du føle deg som en polarutforsker fra gamle dager, som Amundsen eller Shackleton, men med en varm og koselig hytte som venter på deg ved dagens slutt i de vinterlige, norske fjellene.
Hvordan forbereder du deg til en tur?
For meg er god planlegging med kart eller nettsider som UT.no det viktigste, sammen med pålitelig vinterutstyr og tidligere erfaring. DNTs pakkelister og råd fra erfarne fjellfolk er gull verdt!
I tillegg prøver jeg å holde meg i god fysisk form, slik at jeg alltid er klar for en vintertur. Jo mer erfaring du får, desto bedre vet du hva du trenger for å være godt forberedt.
Nå som jeg bor i Norge, med fjellene rett utenfor døra, er det utallige muligheter for nye vintereventyr!
God tur! Hilsen Simon 👋
Om Simon Michalowicz
Simon jobber som reiseplanlegger og guide for turer innen fottur, ski og sykling i Fagernes/Valdres og elsker å gå på tur!
Født tidlig på 80-tallet i Dortmund, Tyskland, var det norske friluftslivet langt unna. Men etter å ha blitt kjent med det gjennom utallige lange turer de siste 20 årene, vokste ønsket om å gjøre dette til en del av hverdagen – og til slutt flyttet han til Norge med kjæresten sin. Nå er det vanskelig å velge hva han skal gjøre neste gang! En hytte-til-hytte tur i høst eller vinter? Trekke pulk gjennom vinterfjellet? Gå på langrenn etter jobb? Eller legge ut på en lang sykkeltur med gravelsykkelen? Norges fine friluftsmuligheter er virkelig noe for Simon – her er det alltid noe å gjøre, året rundt!
🌍 www.simonpatur.de
📸 instagram.com/simonpatur
-
Nyttige sider for deg som vi gå på skitur fra hytte til hytte
- Fersking i vinterfjellet
- Fjellvettreglene
- Slik bruker du kart og kompass
- Planlegg vinterturen
- Skiturer fra hytte til hytte
- Vinterturer
- Pakkeliste for vinterturen i fjellet

Se også

