Ny tursti fra Blankvannsbråten til Kobberhaughytta
Nå kan du snart sykle eller trille barnevogn fra Sognsvann, Frognerseteren eller Maridalen og helt inn til Kobberhaughytta. Omlegging av traseen fra Blankvannsbråten skal både verne naturen og legge til rette for friluftsliv.

Nå bindes marka sammen
I samarbeid med Oslo kommune tilrettelegger vi en ny tursti mellom Blankvannsbråten og Kobberhaughytta. Turstien skal være tilrettelagt for både gående og trillende. Dette vil gi muligheter for mange flere til å oppleve fine turer til Kobberhaughytta og gjennom marka.
Stien blir laget med en gruslagt trase, slik at den skal være brukervennlig og holde seg over tid. Bredden blir 1,2-1,5 meter, slik at den vil gli godt inn i terrenget. Traseen vil i hovedsak følge skiløypa, med noen avstikkere litt ut i terrenget for å verne myrene.
Hvorfor trenger i en ny tursti?
Det er i dag en såkalt trillesti på denne strekningen. Men stien er veldig slitt, og mange vegrer seg for å trille sykkel eller barnevogn over der. Det innebærer at det er vanskelig å få forbindelse gjennom marka med noe trillende. Ved å gjøre denne tilretteleggingen får vi åpnet en ny mulighet til fine turer i marka for flere grupper.
En annen vesentlig begrunnelse for omleggingen, er at nåværende sti går over den vernede og sårbare blomsterenga på Blankvannsbråten. Her er det egentlig ikke lov til å sykle, men veldig mange gjør det likevel. Så her har det nå blitt store slitasjeskader. Ved å åpne en ny trase kan den gamle stien over blomsterenga stenges og enga restaureres. Dette er et vikitg tiltak for å bevare den særegne naturen og vekstene som er her.
Dette er saken
- Det etableres nå en ny sti mellom Blankvannsbråten og Kobberhaughytta
- Den nye stien blir en gruslagt, smal trase som følger eksisterende skiløype
- Stien blir 1,4 km lang sommersti for gående, syklende og trillende
- Arbeidene er startet med sikte på ferdigstilling i løpet av sommeren 2025
- Arbeidet utføres av Oslo Kommune ved Bymiljøetaten
- På vinteren skal det fortsatt være skiløype her
- Nåværede sommersti vil bli stengt og skal reetableres som blomstereng
Viktige hensyn for et naturvennlig friluftsliv
Når vi velger å gjøre et slikt tiltak er det en avveining mellom ulike forhold. DNT Oslo og Omegn har som formål å drive et naturvennlig friluftsliv og at all tilrettelegging skal være så skånsomt som mulig.
Her velger vi å gjøre en litt stor tilrettelegging med å gruse en trase, samtidig som vi da skåner et sårbart område. Tiltaket har blitt utredet i samarbeid med statsforvalteren, og biologer har gjort detaljert kartlegging av traseen. I og med at den følger den eksisterende skiløypa vil det i ikke berøre sårbar natur. Vi unngår å legge traseen på myrene, men heller litt opp i terrenget. Gruslaget består av rene masser, og vil raskt bli tilgrodd på sidene, og gli godt inn i terrenget. Vi vurderer derfor at totalt sett er dette et godt og skånsomt tiltak.
Ny trase har vært et ønske i mange år
DNT Oslo og Omegn har jobbet med disse planene over lang tid., fra rundt 2010. I prosessen har vi vektlagt å ha god kommunikasjon med andre organisasjoner, som Naturvernforbundet, NOTS og OOF. Vi har hatt befaringer og informasjonsmøter med grunneiere. Statsforvalteren har vært med på befaringer og forklart hvor det vil være lurt å legge traseen, slik at den blir mest mulig skånsom. Noe av bakgrunnen for prossen har tatt lang tid er de grundige utredningene som ble krevd og at verneforskriften måtte endres for dette tiltaket.
Oslo Kommune utfører arbeidene
Vi har et godt samarbeid med Bymiljøetaten om tiltaket. I utgangspunktet var det DNT Oslo og Omegn som planla traseen. Men, i forbindelse med rullering av kommunens planer ble stien tatt inn som et friluftslivstiltak i kommunens planer. Dermed er det kommunen som nå har ansvaret for gjennomføringen av prosjektet.
Vi sender en stor takk
- Til Bymiljøetaten for godt samarbeid og for at de utfører jobben.
- Til Sparebankstiftelsen DNB som bidrar med midler til å etablere den nye stien.
Se også

