Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Nyheter

Østmarka er landets første bynære nasjonalpark

Fredag 10. november ble Østmarka Nasjonalpark vedtatt i statsråd. Det har vært jobbet for en nasjonalpark i mange år, og etter lange utredninger og høringer er Nasjonalparken nå opprettet.

Publisert: 16. november 2023
Skrevet av: Kari Merete Horne
Nyheter
Østmarka. Mai 2021.
Østmarka byr på fantastiske naturopplevelser. Nå er deler av denne vakre skogen vernet etter Naturmangfoldsloven. Foto: Marius Dalseg

DNT Oslo og Omegn har hele tiden støttet prosessen og også argumentert for å utforme regelverket til å møte behovet for et aktivt og enkelt friluftsliv.

-Vi er totalt sett godt fornøyde med resultatet og vi gleder oss over at Nasjonalparken er en realitet, sier Dag Olav Brækkan, ruteansvarlig og naturforvalter i DNT Oslo og Omegn.

Nasjonalparken er på totalt 71 km². Den er hovedsaklig delt i to soner, der den største delen er selve nasjonalparken med Østmarka Naturreservat. Dette området er vernet etter Naturmangfoldsloven. I tillegg er det vernet et stort tilgrensende område på 17km² etter Markaloven. Dette området har et mindre strengt vern.  

Norge blir et av få land i verden som kan skilte med en stor nasjonalpark rett utenfor hovedstaden sin. Dette kan vi være utrolig stolte av!
Dag Olav Brækkan, ruteansvarlig og naturforvalter i DNT Oslo og Omegn.

Hva betyr vern av området?

Området som ligger inne i Nasjonalparken er vernet etter Naturmangfoldsloven og skal sikre vern av sårbar natur.

  • Vernet vil blant annet hindre skogsdrift, landbruksveier, byggetiltak og utvikling av større tilrettelegginger som skianlegg etc.  
  • Man har sett behovet for vern av et større skogsområde i lavlandet, som har manglet i det nasjonale skogvernet. 
  • Vern av store skogområder er viktig for å ta vare på arter og naturtyper.
  • Vernet skal bidra til å sikre naturverdiene for befolkningen på lang sikt.  
  • Opprettelse av en nasjonalpark vil gi stor oppmerksomhet. På litt sikt skal det utvikles et besøkssenter som viser frem området og gi informasjon om verdien ved å ta vare på naturen. 
  • Det vil være få endringer for brukere av Marka. Det vil fortsatt være mulig å gå på turer og oppleve den flotte Østmarka både til fots og på sykkel. Med noen begrensninger, se punktene under.

Arbeidet med stier og hytter kan fortsette som før

Dag Olav Brækkan i DNT Oslo og Omegn, forteller at vår aktivitet kan fortsette uten å måtte søke for hver gang vi skal jobbe med tilrettelegging. Dette betyr at vi kan vedlikeholde stiene og hyttene omtrent slik vi har gjort til nå. 

Samtidig er det et strengere vern og store inngrep som landbruksveier og skogsdrift blir forbudt. Det er et todelt vern, der nasjonalparken utgjør 54km² og det tilgrensede verneområdet etter Markaloven, som har et noe enklere vern, utgjør 17km². 

Blåmerka stier i verneområdene

DNT Oslo og Omegn har ansvar for tilrettelegging og merking av de blåmerka stiene i Østmarka. Dette er arbeid som gjøres av frivillige i DNT Oslo og Omegn.

Det er totalt ca 330 km blåmerka sti i Østmarka, hvorav ca 100 km er innenfor verneområdet. 

Hvilke DNT hytter ligger innenfor verneområdene?

  • Bøvelstad ligger i Nasjonalparken.
  • Dølerud ligger i Verneområdet.

Er det lov å gå på tur i Nasjonalparken?

For turgåere vil det ikke være store endringer. Man kan fortsatt ferdes fritt i skogen. Man kan plukke bær og sopp. Det er også tillatt å fyre bål i henhold til gjeldende bålregler. Men husk å ta med egen ved, eller finn tørrkvist fra bakken. Det er ikke lov til å hugge egen ved, knekke av greiner eller lignende.

Organiserte DNT-turer går som før som søndagsturer, nærturer, internasjonale turer og mange flere.

Det er fortsatt tillatt å sette opp turorienteringsposter. 

Er det lov å sykle i Nasjonalparken?

Det er lov til å sykle på stier og veier i store deler av Nasjonalparken. Også el-sykkel er tillatt.
 
NB! Det som i dag er Østmarka Naturreservat, inngår som en egen sone i Nasjonalparken og har fått strengere vern enn i resten av nasjonalparken. Der er det forbud mot sykling.

Forvaltningen av Nasjonalparken og verneområdet

  • Den nye Østmarka Nasjonalpark og verneområdet vil bli forvaltet av Statsforvalteren i Oslo og Viken/Akershus, inntil det blir tilsatt en egen Nasjonalparkforvalter for området.
  • Det er altså Statsforvalteren som vil følge opp at retningslinjer gitt i den nye loven følges.
  • Litt fram i tid vil det komme et eget Nasjonalparksenter, med informasjon om skogen og også undervisning for skoleklasser og andre grupper.

Østmarka

Østmarka er et vakkert skogsområde som ligger øst og sørøst for Oslo sentrum. Området strekker seg gjennom Oslo, Lørenskog, Rælingen, Ski og Enebakk kommune. Østmarka er lett tilgjengelig, byr på en rekke turmuligheter og mange herlige badevann.

  • Hele Østmarka er et skogsområde på 250 km². 
  • Nasjonalparken utgjør 54 km² og er vernet etter Naturmangfoldsloven.
  • Verneområdet utgjør utgjør 17 km² og er vernet etter Markaloven, som har et noe enklere vern. 

 

Les saken om opprettelse av Østmarka Nasjonalpark på Regjerningen.no

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Se aktivitetskalender
Dølerud, Østmarka
Se aktivitetskalender
Finn deg en hytte i Oslomarka
Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka.  Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka. Kan nås med kano fra Losby.
Finn deg en hytte i Oslomarka