Logo
Til DNT.no forside
DNT hytta Hovinkoia på Norsk Folkemuseum

DNT hytta på Norsk Folkemuseum

I DNT sitt 150 års jubileum i 2018 fikk Hovinkoia fast plass på Norsk Folkemuseum. Da hadde hytta vært innom Slottsparken og vist seg fram under kongeparets regentjubileum i 2016.

Publisert: 18. oktober 2023
Skrevet av: Kari Merete Horne
Inspirasjon

I dag står Hovinkoia på en av de flotteste tomtene på Norsk Folkemuseum. Hytta er i god stand og den er innredet akkurat slik den var, da den var i bruk som en ubetjent DNT hytte. Nå brukes hytta til å vise fram vår felles kulturarv, som DNT-hyttene virkelig er.

Hovinkoias historie

Den ubetjente DNT hytta Hovinkoia var forløperen til mange av dagens DNT hytter. Når du går inn i hytta som nå står på Norsk Folkemuseum, vil du se at dette er en typisk DNT-hytte.

  • Åpnet i 1937
  • Var forløperen til mange av dagens DNT-hytter.
  • Arkitekt: Henrik Nissen d.y. Levert av A/S Eker Dampsag.
  • Hytta var ubetjent, med 8 sengeplasser.
  • Har ligget i den sørøstlige delen av Holleia, 230 m.o.h. i Ringerike i Buskerud.
  • I 2016 ble hytta flyttet til Slottsparken.
  • Etter oppholdet i Slottsparken er Hovinkoia nå plassert permanent på Norsk Folkemuseum.
  • DNT hytta på Norsk Folkemuseum er åpen for publikum i perioder, med frivillige fra DNT som hyttevakter. Det er en egen frivillig-gruppe i DNT Oslo og Omegn som tar oppdragene som hyttevakter.
  • På Holleia er det bygget en ny selvbetjeningshytte, "Nye Hovinkoia".

Har du lyst til å bli hyttevakt på Norsk Folkemuseum?

Hvem kan bli med?
Det er viktig å ha noe kjennskap til DNT og vårt tilbud når du er med som hyttevakt. Vi rekrutterer derfor hyttevakter fra ulike frivillig-miljøer i DNT Oslo og Omegn.

Du er velkommen til å melde deg som frivillig til DNT Oslo og Omegn. Da vil du få mer informasjon om å være frivillig og hva du trenger å gjøre for å bli med.

Hyttevakten ønsker velkommen og forteller om DNT
Å være hyttevakt på DNT-hytta Hovinkoia på Norsk Folkemuseum er både en morsom og en utfordrende oppgave! Du får prøvd deg som formidler av DNTs unike hytte-tilbud og du får bruk for engelskkunnskapene dine. Det er etablert en egen hyttevaktgruppe som er knyttet til DNT Hytta vår på Norsk Folkemuseum.

Når hytta er åpen, får vi besøk av turister fra hele verden. Som representant for DNT ønsker du turistene velkommen. Du deler dine erfaringer fra norsk hytte- og turliv med dem, og de som kommer langveis fra er antakelig ukjente med norske kulturtradisjoner. Dine fortellinger om DNTs selvbetjeningssystem vil sannsynligvis forbløffe dem. 

Sommeren 2016 var det to DNT-hytter i Slottsparken

I forbindelse med kongeparets jubileum, "Kongepar i 25 år" i 2016, ble Slottsparken midlertidig til Jubileumsparken. Fra den offisielle åpningen mandag 13. juni, var det spennende utstillinger og et mangfold av aktiviteter frem til september. 

Som en del av feiringen ble DNT invitert til å sette opp to av sine hytter. Hovinkoia ble plukket ned plank for plank, og kom rullende på en lastebil helt inn i Slottsparken. Der ble den bygget opp igjen. Det kom også en helt splitter ny DNT hytte til parken. Dette var en modul av nye Skåpet, som senere ble satt opp i Ryfylke.

De to hyttene var åpne for publikum hele sommeren. Frivillige hyttevakter fra DNT var på plass for å fortelle om DNT og hyttehistorien fra gammelt til nytt.

Fast plass på Norsk Folkemuseum

Hovinkoia har fått en fast plass på Norsk Folkemuseum – og den heter nå DNT hytta på Norsk Folkemuseum

DNT hytta har fått Bygdøys flotteste tomt, og kneiser på en topp med utsikt over friluftsmuseets gresskledde tak og utover mot Vikingskipsmuseets tårn. Publikum går gjennom friluftsmuseets tun, først opp gjennom husmannsplassen og deretter opp til hytta. Alternativt kan de ta den litt mer kronglete DNT-stien i den bratte skråningen opp. Vel oppe kan de sette seg på utsiktsplassen i hytteveggen og nyte sol og utsikt, eller sette seg på tømmerbenkene rundt bålplassen. 

Når hyttevakter DNT er på plass, er mulig å ta en titt inn i hytta.

Hytta er åpen for museets gjester i vinterferien, høstferien, påsken og i de to julemarkeds-helgene i desember, bemannet med frivillige hyttevakter fra DNT Oslo og Omegn.
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Se aktivitetskalender
Dølerud, Østmarka
Se aktivitetskalender
Finn deg en hytte i Oslomarka
Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka.  Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka. Kan nås med kano fra Losby.
Finn deg en hytte i Oslomarka