Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Fisketur med vennegjeng til Katnosdammen, Nordmarka.

Kursstige for kano i DNT Oslo og Omegn

DNT Oslo og Omegn følger Norges Padleforbund (NPF) sin kursstige. For å lede padleturer eller holde kajakk- eller kanokurs for DNT Oslo og Omegn må du gjennomføre de nødvendige NPF-kursene. Aktivitetslederkurset er det første nivået av instruktørkurs man må ha for å kunne holde kurs og lede turer innen både kajakk og kano.

Publisert: 16. oktober 2023
Om DNT

For å lede lavterskel kanoarrangement (egne retningslinjer for dette) må turleder ha Grunnkurs Kano og Grunnkurs Livredning Ute. I tillegg til dette kreves det for alle aktiviteter på vann og land at frivillige har et førstehjelpskurs, eksempel på anbefalt kurs er NF Dagskurs Førstehjelp for Friluftsliv.

Kursstige for kano

DNT Oslo og Omegn følger Norges Padleforbund (NPF) sin kursstige.

Førstehjelpskurs er også lagt inn i kursstigen nedenfor, i tillegg til kurset Grunnkurs Livredning. Dette er fordi DNT Oslo og Omegn har laget en midlertidig forenklet kursstige for å kunne holde de tryggeste og enkleste kanoaktivitetene nære land for frivillige som har både Grunnkurs Kano, Grunnkurs Livredning og et førstehjelpskurs.


Kursstige

Introkurs Kano (3 timer) gir Våttkort med Introkurs-oblat. Kurset gir en introduksjon til kanopadling på flatt vann, samt kameratredning


Grunnkurs Kano (16 timer) starter på samme nivå som Introkurset, men omfatter i tillegg mer teknikktrening, kameratredning og egenredning, planlegging og utførelse av padletur på flatt vann. Gir Våttkort med Grunnkurs-oblat. NB! Grunnkurs kreves for å gå videre i kursstigen.


Førstehjelpskurs - f.eks. NF Dagskurs Førstehjelp for Friluftsliv. Dette er ikke en del av NPFs kursstige, men alle våre turledere skal ha førstehjelpskurs, og det oppfordres til årlig eller jevnlig oppfriskning.


Grunnkurs Livredning (16 timer) gir grunnleggende forebyggende kunnskap om drukning og ulykker ved vannaktivitet, grunnleggende ferdigheter i livredning og førstehjelp. Kurset kan også bli holdt på én dag dersom deltakere tar et godkjent førstehjelpskurs før eller like etter livredningskurset.


Teknikkurs Kano (16 timer) er det første kanokurset på elv! Man lærer mye om hvordan kanoen fungerer i strømmende vann, om teknikker for forflytning, plassering og kommunikasjon på elva, samt redning. Det meste av padlingen utføres solo (alene i kanoen), slik det også er på samtlige av de neste kursene i kursstigen.  Sikkerhetskurs Kano er på samme nivå, så det er det samme hvilket av disse to man tar først. Begge må bestås for å kunne ta Aktivitetslederkurs Kano.


Sikkerhetskurs Kano (16 timer) - linken går til elvepadlekurset, da kano-siden mangler hos NPF. Et rent rednings-, bade- og sikkerhetskurs, både med og uten kano. Drilling på bruk av kasteline, flyteteknikker og svømmeteknikker. Også en god del teori og tørrtrening på land, liten grad av forflytning i løpet av kurset.


Aktivitetslederkurs Kano (16 timer) krever at man har gjennomført Grunnkurs, Teknikkurs og Sikkerhets-kurs Kano. Den ene delen av kurset går ut på å lære bort padleteknikker, slik at man kan holde Intro- og Grunnkurs Kano etter bestått kurs. Den andre delen fokuserer på ledelse, organisering, redning og kommunikasjon på strømmende elv.


Videregående kurs Kano (4 dager over 2 helger + 10 loggførte turdager mellom helgene - hvor minst 5 er på elv) krever bestått Aktivitetslederkurs Kano, og at man trives med elvestryk i grad I-II. Elv i grad II-III læres teknisk og sikkerhetsmessig første helg. I perioden mellom kurshelgene skal minst 10 turdager loggføres, hvorav minst 5 på ulike vassdrag med elementer av stryk opp mot grad II-III. Andre helg skal grad III-elementer kunne padles sikkert, og tekniske ferdigheter skal gjøre deltakeren i stand til å holde Teknikkurs Kano. Etter bestått kurs kan deltakeren planlegge og holde Teknikkurs Havkajakk.
​​​​​​​
Veilederkurs Kano (6 dager over 3 helger) - linken går til elvepadlekurset, da kanosiden hos NPF mangler. Innholdet er omfattende og omfatter temaene grunnleggende veiledning, praktisk-pedagogisk arbeid og sikkerhet, samt veiledning og ledelse på elv med grad III-IV, med løpende, individuell evaluering. Ved bestått kurs kan deltakeren holde samtlige tidligere nevnte kurs i NPFs kursstige for kano.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Se aktivitetskalender
Dølerud, Østmarka
Se aktivitetskalender
Finn deg en hytte i Oslomarka
Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka.  Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka. Kan nås med kano fra Losby.
Finn deg en hytte i Oslomarka