Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Dugnad i marka og ved fjorden

DNT Oslo og Omegn drifter mange hytter og et stort rutenett ved hjelp av dugnadsinnsats. Med varierende mellomrom er det dugnader på hytter og langs blåmerkede stier i marka. Denne nettsiden formidler hvor og når det skjer dugnadsarbeid der det er behov for at flere tar i et tak. Dette er et tilbud til deg som ikke bare vil nyte, men også vil være til nytte!

Publisert: 09. april 2024
DNTs tilbud

Hvordan blir jeg med på dugnad?

Det første steget for nye frivillige er å registrere seg i frivilligsystemet der du vil få mulighet til å melde deg på et infomøte. Her vil du få møte frivillige i ulike roller som vil introdusere deg til DNT og hva det betyr å være frivillig hos oss. Etter møtet vil du få mulighet til å booke en samtale med noen av oss i staben der vi kartlegger veien din videre. Vi kaller denne prosessen for frivilligreisen. 

Behovet for nye frivlliige til dugnadsarbeid i nærmiljøet kan variere veldig. Når nye behov kommer vil dette først og fremst formidles på et infomøte. På dette møtet vil du også kunnne få informasjon om dugnadsoppgaver med mer løpende rekruttering. 

 

Stidugnad i marka

Hva gjøres på stidugnad?

Frivillige stiryddere vedlikeholder og utvikler vårt rutenett i marka. Det innebærer å gå over og rydde stinettet for kvist og nedfallene trær, samt å fornye slitte merker og fikse nedbrutte skilt. En stirydder må kunne ta i et tak og være vant med å ferdes i skogen. Arbeidet foregår i hele barmarksesongen, og det er nødvendig å ha tid til å delta gjennom hele året.  

Hvordan organiseres arbeidet?

Det er faste og selvorganiserte stigrupper som har ansvaret for vedlikehold av stinettet i marka. Gruppene har hvert sitt område der de internt organiserer dugnadsarbeidet. Ved større jobber, som legging av gangbaner eller bruer, er det vanlig å kalle inn til en større dugnad der flere enn stigruppa deltar. I noen grupper er det faste arbeidsdager på dagtid, der alle møter, mens andre opererer mer individuelt. Det er svært stor interesse i å være med på stidugnad, og vi kan derfor ikke garantere nye frivillige disse rollene.

Hyttedugnad i Oslo-marka og ved fjorden

Hva gjøres på hyttedugnad?

På en hyttedugnad kan oppgavene bestå i maling, påfyll av ved, vask av hytte, vedlikehold på vinduer eller transport av utstyr. 

Hvordan organiseres arbeidet?

Hyttene og anleggene i marka og ved fjorden trenger jevnlig vedlikehold og oppgraderinger. Dugnadene arrangeres etter behov med varierende lengde og kan skje både i helga og i ukedagene. På de tre betjente hyttene i Oslomarka, Sæteren gård, Kobberhaughytta og Breivoll Gård møtes faste dugnadsgrupper ukentlig. 

Hyttetilsyn på markahyttene

Hva er hyttetilsyn?

Alle de ubetjente hyttene i marka og ved fjorden har en fast tilsynsgruppe. Gruppa består som regel av 5-10 personer, som organiserer seg slik det passer dem best. Tilsynet på hyttene besøker sin hytte regelmessig for å se at alt er i orden.  

Hva gjør et hyttetilsyn?

Oppgavene til hyttetilsynet er å sjekke og supplere beholdningen av forbruksartikler som stearinlys, fyrstikker, dopapir, gass og vaskemidler. Håndklær og sengetøy vaskes med jevne mellomrom, utedoen tømmes ved behov og omtrent en gang i året gjennomføres storrengjøring. I tillegg utføres enklere vedlikehold. Ved større arbeid på hyttene kalles det inn til en dugnad.

Som hyttetilsyn bør man være glad i orden, gjerne bo i nærheten av den aktuelle hytta og kunne bidra gjennom året.    

Tre- og vedarbeid 

Trelauget på Skar Leir

Innerst i Maridalen ligger Skar leir, en eldre militærleir hvor DNT disponerer noen av bygningene. Her har frivillige bygd opp et dugnadsmiljø som kaller seg for Trelauget. De står for vedproduksjon til alle markahyttene. I tillegg produseres det her møbler og annet interiør til hyttene. På Skar er det ulikt spesialverktøy og maskiner for denne produksjonen. Miljøet møtes ukentlig på dagtid.  

En frivillig i Trelauget må like praktisk arbeid. Mange gjennomfører kurs i bruk av verktøy eller for å heve kompetansen knyttet til for eksempel møbelproduksjon.

 

Lågøya

Om Lågøya

I 2022 ble Lågøya i Oslofjorden kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB. Denne nydelige øya, med 21 sommerhytter, var en gave til folket. Oslofjordens Friluftsråd og DNT Oslo og Omegn har sammen fått ansvaret for å utvikle og å drifte tilbudet.

Dugnad på Låøya

Med 21 hytter i full drift krever Lågøya gjevnllig oppfølging og vedlikehold. Dette er det frivillige dugnadsarbeidere som gjør. Det arrangeres ukentlige dugnader hver torsdag store deler av året, som finner sted på dagtid samt noen helger i løpet av året.

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Se aktivitetskalender
Dølerud, Østmarka
Se aktivitetskalender
Finn deg en hytte i Oslomarka
Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka.  Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka. Kan nås med kano fra Losby.
Finn deg en hytte i Oslomarka