Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside

Dugnad i fjellet med DNT Oslo og Omegn

Hvert år mobiliserer vi i underkant av 200 frivillige til dugnader i fjellet. Dugnadene foregår over hele sommeren da snøforhold og høyde avgjør når man kan begynne arbeidet. Dugnad i fjellet er perfekt for deg som er fjellvant, liker praktisk arbeid og har et ønske om å bidra til å vedlikeholde og utvikle DNTs tilbud.

Publisert: 09. april 2024
DNTs tilbud

Hvordan bli med på dugnad i fjellet?

Frivilligsystemet

Det første steget for nye frivillige er å registrere seg i frivilligsystemet der du vil få mulighet til å melde deg på et infomøte. Her vil du få møte frivillige i ulike roller som vil introdusere deg til DNT og hva det betyr å være frivillig hos oss. Etter møtet vil du få mulighet til å booke en samtale med noen av oss i staben der vi kartlegger veien din videre. Vi kaller denne prosessen for frivilligreisen. 

Rekruttering

Rekruteringen av frivillige til dugnader i fjellet finner som regel sted mellom januar og april. Det kan derfor være lurt å vente med å melde interesse til desember/januar dersom det er dette du ønsker å være med på. Etter at du har fullført frivilligreisen vil du ha mulighet til å melde deg på den dugnaden du ønsker å delta på. Merk deg at det til tider kan være stor interesse og at vi ikke kan garantere alle nye frivillige et oppdrag. Derimot strekker vi oss langt for at de som ønsker å gjøre en innsats for DNT skal få muligheten til dette!

Vardedugnad og stimerking i fjellet

Hva er Vardedugnad?

Vardedugnad er begrepet vi bruker for å beskrive stiarbeidet som skjer på fjellet. En vardedugnad skjer på sommeren og omfatter som regel arbeid på en rute mellom to hytter hvor man oftest bor fast på én av dem. Dugnadene varer omtrent en uke hvor det deltar mellom 2-6 personer, avhengig av arbeidsmengden. 

Arbeidet innebærer å vedlikeholde gamle varder samt bygge nye ved behov. Disse merkes med en rød T. I tillegg rydder man kratt, setter opp stolper og skilt og legger gangbaner i myr.

Når arrangeres det vardedugnad?

Det arrangeres dugnader hele sommeren da snøforhold og høyde avgjør når man kan begynne arbeidet på gitte ruter. Det betyr at rutene i for eksempel Femundsmarka som ligger relativt lavt kan vedlikeholdes tidlig om sommeren, mens rutene som ligger høyest i Breheimen ikke kan tas før på sensommeren. 

 

Hyttedugnad i fjellet

Hva er hyttedugnad

En hyttedugnad kan innebære beising og maling innendørs og utendørs, lakking av gulv, vedlikehold av vinduer, vasking, opprydding etter byggearbeider eller andre oppgaver knyttet til vedlikehold og klargjøring av hytta for sesongen. Frivillige på hyttedugnad må like praktisk arbeid og være i stand til å gjennomføre oppgavene som er angitt på en god måte. 

Når arrangeres hyttedugnad?

Hyttedugnad på fjellet organiseres om sommeren, oftest i slutten av juni og starten av juli før høysesongen starter. Det gjennomføres hvert år dugnad på et utvalg av de betjente og selvbetjente hyttene i fjellet, og man bor fast på den aktuelle hytta. Dugnaden varer som regel en uke med 4-6 deltagere, hvor en er frivillig dugnadsleder. 

Hyttevakt i fjellet

Hva gjør en hyttevakt?

Hyttevaktens oppgaver er å bidra til en god opplevelse for gjestene på hytta. Dette kan innebære å bistå gjestene med å skrive seg inn i besøksprotokoll, informere om bruk av proviantlager, organisere rengjøring og håndtering av avfall. Ved stor trafikk på hytta organiserer hyttevakten overnattingen og er ellers behjelpelig med forefallende arbeid. 

En hyttevakt må være fjellvant, like og omgås ulike mennesker og være serviceinnstilt.  

Når har DNT hyttevakt?

På de fleste av de selvbetjente hyttene i fjellet er det hyttevakter i høysesongen (påske og sommerferie). Hyttevaktene bor på den aktuelle hytta i 2-3 uker. I noen områder er det vandrende hyttevakter som går mellom flere hytter. Hyttevakten får et eget rom på hytta, og det er mulig å ha med venner eller familie som bor på samme rom. 

Brudugnad

Hva gjør man på brudugnad?

Oppgavene på en brudugnad kan være reparasjon og bygging av fundamenter av ulike materialer, utskiftning av bord og rekkverk og montering av nye bruer. Bruelementene blir som regel transportert inn til brustedet, men verktøy og annet utstyr må bæres inn.  Ofte er det en del arbeid med tau og taljesystemer til sikring og for flytting av tunge brudeler. For å være med på brudugnad må man være fjellvant, selvstendig, i god fysisk form og god på å finne løsninger på praktiske utfordringer.  

Når er det dugnad?

I rutenettet har vi over 250 bruer. Disse krever jevnlig vedlikehold, og det bygges og settes årlig ut flere nye bruer. Gjennom året er det et fast miljø som prosjekterer og forbereder bruarbeidet. I sommersesongen arrangeres det en rekke dugnader over en uke for å vedlikeholde, utbedre eller sette ut nye bruer. I brubyggermiljøet er det mange frivillige med ulike fagekspertise, men også mange uten noen spesiell erfaring og kompetanse fra tidligere. På en brudugnad bor man i telt eller på ei hytte, og er en del av et arbeidslag med andre frivillige. I tillegg til byggearbeidet utføres det også inspeksjoner av bruer der man tar en fottur til brua og dokumenterer standarden. 

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Se aktivitetskalender
Dølerud, Østmarka
Se aktivitetskalender
Finn deg en hytte i Oslomarka
Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka.  Røyrivannskoia og Stallen i Østmarka. Kan nås med kano fra Losby.
Finn deg en hytte i Oslomarka