
Skoleprosjektet - Aktivitet og læring i naturen
DNT Bærum Turlag inviterer barneskoleklasser i Bærum på 3.-5.klassetrinn til utendørs friluftsdager hver vår og høst. Elevene får delta i morsomme aktiviteter som gir en introduksjon til friluftsliv og inkluderer oppgaver knyttet til skolens pensum. Aktivitetene foregår i skoletiden.
Siden høsten 2021 har DNT Bærum Turlag samarbeidet med Sæteren gård om utendørs aktivitetsdager for elever på 3.-5. klassetrinn, både vår og høst, uansett vær. Rundt 2000 elever har deltatt hittil.
Tilbudet går ut til alle grunnskolene i Bærum. Ved å gjøre det gjennom skolene og i skoletiden sikrer en at skolebarna - uansett familie, bakgrunn, økonomi - får en fin introduksjon til friluftslivet og alt det har å by på.
Hovedtanken bak skoleprosjektet er å skape friluftsopplevelser for elevene, samt å gi en introduksjon til friluftslivet som en morsom, trygg og sosial arena. Ved å vise alt det morsomme en kan gjøre ute i naturen og på tur, så håper vi at elevene tar dette med seg videre inn i sin hverdag. Vi opplever også at en introduksjon til noen av DNT sine aktiviteter høster frukter, da mange av elevene som er med oss på friluftsdagene, får øynene opp for tilbudet og kommer tilbake med familie og venner på et senere tidspunkt.
Friluftsdagene tar utgangspunkt i læringsmålene i flere fag og skal utfordre barna med oppgaver og aktiviteter der tverrfaglighet står i fokus. Dagene er både utfordrende og morsomme og er med på å bygge samhold blant elevene.
Det er førstemann-til-mølla prinsippet som gjelder. Samtidig prøver vi å prioritere de skolene som ikke har vært med oss på tur tidligere dersom det er flere søkere enn tilgjengelige dager.
Her er litt informasjon om de ulike aktivitetene på Sæteren gård
Klatring og Zip-line
Klatretårnet på Sæteren gård. Her vil elevene få prøvd seg på klatring i klatretårnet med klatreløyper som spenner seg fra det helt enkle til relativt avanserte løyper for de ivrigste. Tårnet er 13 meter høyt. På aktivitetsdagen får elevene mulighet til å utfordre seg selv ved å klatre opp på utsiden av tårnet. Sikkerhet er i fokus, og elevene får klatresele, hjelm og nøye veiledning av aktivitetsledere. Deretter får de prøve seg på fem ulike klatreløyper. I tillegg er det anledning til å prøve frittfallshopp. Alt dette ivaretas av gode instruktører.
Zip-line har også vært mulig å prøve. Også her under veiledning av gode instruktører, med sikkerhet i fokus. Elevene opplever dette som spennende og lærende aktivitet
Stjerneorientering
På aktivitetsdagen er det også anledning til å være med på stjerneorientering. Rundt på området plasseres det mange ulike poster, og postene er markert på kart som blir utdelt.
Elevene får med dette en innføring i basiskart kunnskap, selv om selve orienteringen er forholdsvis enkel. Elevene blir delt inn i lag, og orienteringen gjennomføres innenfor en gitt tid, ca 50 minutter. Postene inneholder ulike oppgaver som skal løses av laget. Friluftsliv og lagbygging går som en rød tråd gjennom alle postene. Postene er en blanding av fysiske oppgaver som feks brobygging, sommerski og giga labyrint og problemløsningsoppgaver.
Femkamp
5-kamp, dvs. fem ulike øvelser der grupper konkurrerer. Elevene må utfordre seg selv, men må også jobbe sammen som et lag. Dette styrker de sosiale båndene i klassen.
Bål
Lunsjen nytes ved bålplassene, og her får elevene litt kunnskap om hvordan man tenner bål og tilbereder mat på bålet.
DNT Bærum Turlag stiller med frivillige turledere og Sæteren gård med egne instruktører. Skolens lærere og assistenter har ansvaret for transport og sikkerhet.
Se også

