Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Aktuelt

Turområdet Kløsa i Rakkestad

Fantastiske frivillige har de to siste årene jobbet dugnad og gjort naturen tilgjengelig for flere i området Kløsa i Rakkestad. De har ryddet, merket og skiltet etter nasjonal standard.

Publisert: 20. juni 2024
Skrevet av: DNT Indre Østfold
Nyheter
To kartavler i enden av en parkeringsplass, med skogen i bakgrunnen
Skilttavlene ved parkeringen på Jonsrud Foto: DNT Indre Østfold

Dette turområdet har et blandet turterreng med myr, gammel granskog og åpne furumoer, og de blåmerkede løypene varierer mellom stier, gamle skogsbilveier og drifteveier. Her ligger også Jonsrud Lysløype, et godt opparbeidet løypenett. Ved de tre utfartsstedene i området er det satt opp store karttavler med turforslag, i tillegg er det satt opp mindre karttavler ute i stinettet. På karttavlene har de ulike rundene/stiene fått ulik farge for å gjøre de mer synlig i kartet. Muligheten for variasjon mellom korte og lange turer gjør området attraktivt for de aller fleste. Området er også rikt på bær.

Flere rundturforslag

I området Kløsa er det flere rundturforslag av ulik lengde, disse finner du på UT.no og i UT-appen:

Kløsa rundt 

Kløsa rundt er en klassiker, som tar deg rundt vakre Kløsa og er den turen i området hvor man har mest kontakt med vann langs stien. Her kan man både fiske og teste badevannet underveis.

Kjerringrunden

Kjerringrunden er en skikkelig skogstur i variert terreng – med gode muligheter for å få fylt spannet med bær. Du passerer noen historiske plasser underveis og grillhyttene som ligger i Jonsrud Lysløype.  

Langturen – en rundtur fra Jonsrud om Kløsa

Denne runden er for deg som ønsker å gå en ekstra lang tur. Den tar deg innom alle rundturene i området; Kjerringrunden, Slettemoenrunden, Kløsa rundt og Lysløypa Jonsrud (Ytterrunden).

Slettemoen runden

Slettemoenrunden går i et vekslende terreng med myr, gammel granskog og åpne furumoer, og de blåmerkede løypene varierer mellom stier, gamle skogsbilveier og drifteveier. Runden tar deg forbi nordenden av vakre Kløsa, hvor det er muligheter for å ta seg en hvil og en dukkert.

Bli med våre turledere på fellestur søndag 18. august kl. 11:00 og gå Slettemoenrunden! Les mer om turen.

Lysløypa Jonsrud (Ytterrunden) 

Dette er en runde på ca. 2,8 km i lett kupert terreng, med brede og fine trasser med et godt og fast grusdekke som egner seg godt for barnevogn og elektrisk rullestol. På turen passerer man begge grillhyttene til Østbygda I.L. som står åpne til fri bruk for alle.

Les mer om gradering på turforslag og ruter

På UT finner også informasjon om:

De tre utfartsstedene i området

Her finner du informasjon om turområdet, turforslag, om det er toalett tilgjengelig, ca. størrelse på parkeringsplass, om det er vei- og parkeringsavgift, hvordan du kommer dit (adkomstbeskrivelse og veibeskrivelse med Google Maps frem til parkerinsplassen) osv.

Fine turmål i området

  • Grillhyttene i lysløypenettet til Østbygda I.L. er fine turmål for barnefamiler
  • Svensken er en gammel grav fra trefninger mellom norske og svenske tropper i 1808 for de historieinteresserte
  • Ådalen og Knuvelen er fine steder å raste

Disse stedene er bare noe av det du finner på UT, som kan være nyttig og inspirerende for deg og dine turer. Man kan også samle på turmål ved å sjekke inn med SjekkUT i UT-appen.

 

Se flere lokale turtips på UT.no

Med UT.no skal det være enkelt å finne og planlegge turer du kan ha glede av – uansett om du er turvant eller ikke. Bli inspirert, planlegg og dra på tur!

DNT Indre Østfold på UT.no
DNT Indre Østfold på UT.no

Jonsrud Lysløype

Ved Jonsrud ligger Jonsrud Lysløype, som er bygd og vedlikeholdes av Østbygda I.L. Traseene her er brede og fine, med et godt og fast grusdekke i lett kupert terreng – egner seg godt for barnevogn og elektrisk rullestol. Langs løypenettet har de bygget to fine grillhytter som står åpne til fri bruk for alle.  

I lysløypa har Østbygda I.L. laget flere rundløyper:

  • Minirunden 250 m (oransje) 
  • Barnerunden 380 m (lys blå) 
  • Lillerunden 790 m (gul)
  • Grillrunden 1260 m (rød)
  • Ytterrunden 2860 m (mørk blå)
  • Skiløype vinter 5000 m (grå)

Du finner en egen karttavle ved parkeringen på Jonsrud hvor disse rundløypene er markert i ulike farger. Alle løypene blir kjørt opp på vinteren, så sant det er nok snø. 

Skiltprosjektet

DNT Indre Østfold har ryddet, merket og skiltet stiene i området Kløsa. Prosjektet kunne ikke ha blitt gjennomført uten våre fantastiske frivillige, som legger ned utallige timer med dugnad. De har laget skiltplan, klippet stier, lagt klopper, lagt om sti for bedre fremkommelighet, bygd karttavler, båret ut og montert skiltstolper. Videre skal stiene vedlikeholdes, slik at vi opprettholder god standard på stiene. I tillegg har administrasjonen koordinert skiltbestillinger og produsert innhold til UT.no.

Prosjektet er gjennomført med midler fra Østbygda Idrettslag og Rakkestad kommune, samt at ditt medlemskap bidrar til at vi i DNT Indre Østfold kan gjennomføre slike prosjekter.

Tusen takk til alle frivillige som stiller på dugnad og bidrar til fellesskapet, til Svein Backe i Backe Media som har hjulpet oss med kart og kartavler og til positive grunneiere som gir oss muligheten til å tilrettelegge for friluftsliv!

Takk for at du er medlem i Den Norske Turistforeningen!

Ditt medlemskap kobles til din lokalforening, med bakgrunn i din postadresse, og bidrar til at DNT Indre Østfold kan gjennomføre skiltprosjekter som dette og legge til rette for det enkle friluftslivet i ditt nærområde. Det bidrar også til at vi kan arrangere flere turer og kurs i ditt nærmiljø.

Dersom du ikke er medlem, men ønsker å bidra til at vi kan legge til rette for flere naturopplevelser i ditt nærmiljø, kan du melde deg inn her!

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig i DNT Indre Østfold
Bli frivillig i DNT Indre Østfold
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem