Logo
Til DNT.no forside
T ved Breidablik Turisthytte

Viktig informasjon turdeltaker

Bergen og Hordaland Turlag tilbyr ulike organiserte turer. Noen av overnattingsturene omfattes av lov om pakkereiser og er dekket av garantiene som gis av Reisegarantifondet. Andre turer er organisert av våre frivillige turledere.

Publisert: 30. november 2023
Om DNT

Før du bestemmer deg for en tur, anbefaler vi at du tar deg tid til å lese denne informasjonen om DNT-turer i regi av Bergen og Hordaland Turlag.

1. En tur som passer for deg
Det skal være gøy å være med på fellestur! Skal du og dine turkamerater få maksimalt utbytte av turen, er det viktig at du finner en tur som passer for deg og den formen du er i. Fjellturen kan fort bli ødelagt hvis du ikke er forberedt på tunge bakker, tungt føre og krevende værforhold.  Hvis du er nybegynner, anbefaler vi gjerne en lettere/kortere tur - enkel til middels (blå/grønn). Snakk gjerne med Tursenteret i Bergen og Hordaland Turlag hvis du er i tvil.

I turbeskrivelsen kan du lese mer om hvem turen passer for og hva som kreves for å delta på turen.

2. Alder
Det er 18-årsgrense på voksenturene i fjellet. Med unntak kan:

På sommerturene i fjellet kan 14-åringer delta i følge med foresatte.
På vinterturene kan 16-åringer delta i følge med foresatte.
Vi viser ellers til egne turer for barn og ungdom på disse sidene:

Barnas Turlag
DNT Ung 
Seniorgruppene våre arrangerer egne turer for de i alderen 60+

3. Forberedelser
Hvem har ikke lagt ut på lengre turer for derved å finne ut at formen er for dårlig? Det er lurt å investere i oppbygging av formkurven i god tid før fjellturen. En fjelltur med sekk blir mye hyggeligere når du føler at formen «sitter». Derfor bør alle som deltar på DNT-turer sommer og vinter være vant til å gå med sekk på ryggen. Se DNTs nettsider for gradering av turer der vi forklarer litt mer om vanskelighetssgrad og tyngde på sekken.

På turer med Barnas Turlag er det ofte at turen er målet i seg selv, men det kan likevel være planlagt at man skal kunne gå i rolig tempo en viss tid eller avstand. Barn bør øve seg på å kunne gå så lenge det er lagt opp til for turetappene i turprogrammet.

4. Klær og utstyr
Det er viktig å ha med gode klær og godt utstyr for alle værtyper og føreforhold når du skal til fjells. Klærne bør være funksjonelle og kjennes behagelige for deg å gå med. Med så mange forskjellige stofftyper som finnes på markedet i dag, er det å investere i fjellklær like mye et spørsmål om personlig smak som om hva som er «riktig». Det er viktig å legge mye omtanke i pakkingen. Fjell- og skistøvler er viktig, og husk at de bør være vel inngått før du legger i vei gjennom fjellheimen.

 På DNTs nettsider finner du mer informasjon om pakkelister og utstyr. Se også anbefalinger for utstyr og spesialutstyr i turbeskrivelsen for turen du skal delta på. Sikkerhetsutsyr på DNT-turer vinter i fjellet: alle deltakere skal ha med sovepose, liggeunderlag, vindsekk og spade.

Under hver enkelt turbeskrivelse på internett finner du hvilke detaljerte kart du har bruk for. Kjøp kartene på forhånd, studer dem nøye og bruk dem på turen. Derved lærer du deg stedsnavnene og å lese kart, en kunnskap som kan være både morsom og nyttig på senere turer. Kartene kan du kjøpe i vårt Tursenter.

5. Turleder
DNT-turene ledes av turledere som har solid turerfaring og har gjennomført DNTs turlederkurs eller tilsvarende. Staben av turledere er ikke profesjonelle i den forstand at de har føring av grupper i fjellet som yrke. De går som turleder på dugnadsbasis fordi de har glede av å ferdes i naturen og av å ta med andre på sine opplevelser.

På familieturer med Barnas Turlag er det turleders og aktivitetsledernes oppgave å legge til rette for turer og aktivitet. Foresatte har til enhver tid ansvar for sine barn.

6. Sikkerhet
Skulle det skje uhell/ulykker underveis, har turlederne god kjennskap til førstehjelp. Det hjelper hvis den enkelte deltaker også er bevisst sitt ansvar som deltaker. Selv om de fleste turene går langs merkede stier, kan det skje ulykker, og da må gjerne hjelp tilkalles fra nærmeste sted med telefonforbindelse. Det er fremdeles mange steder i Norge som er uten mobiltelefondekning, og det betyr at det kan ta tid før hjelp kan komme fram.

Les om deltakernes ansvar i pkt. 11 i Vilkår ved deltakelse på DNT-turer.

7. Kilometerangivelse på dag-til-dag-programmet
Km-angivelser gitt i dag-til-dag-programmet i fjellet er oppgitt i "ca" antall kilometer. GPS-målinger vil gi forskjellige tall, så noen eksakt distanse blir derfor vanskelig å gi. Ved feil eller større avvik vil det bli gjort justeringer.

8. Hva dekker prisen?
Der hvor ikke annet er oppgitt i turbeskrivelsen dekker turprisen alle utgifter til mat, overnatting, turledelse/aktivitetsledelse og evt. reise i henhold til programmet. 

Se ellers informasjon på hver enkelt tur hva som er inkludert i turpakken.

9. Overnatting/måltider
På de betjente hyttene er det reservert seng på fortrinnsvis 4–6 sengsrom når ikke annet er spesifisert. Deltakere vil dele rom med sine med-deltakere. Overnattingen er i egen lakenpose hvis ikke annet er oppgitt. Dusj er inkludert på de betjente hytter fra DNT Oslo og Omegn. På selvbetjeningshyttene er det booket plass. Turleder fordeler senger. Deltakerne hjelper til med vannhenting, fyring, matlaging, rydding og rengjøring.

10. Alkohol
På turer der deltakerne kan være under 18 år uten følge av foresatte, er det ikke lov til å nyte alkohol.

11. Oppmøte
På din reisebekreftelse (bestillingssammendrag) finner du hvor du skal møte opp. Vi gjør spesielt oppmerksom på at oppgitte tider kan ha blitt endret. Skjer det vesentlige endringer etter at du har mottatt reisebekreftelse, skal du bli informert om dette i e-post. Oppdatert informasjon vil alltid ligge på nettsidene om den bestemte turen, men ser du noe som er feil, setter vi pris på å få tilbakemelding om dette.

Møt opp i god tid før turstart eller meld fra til turleder om du blir forsinket på oppmøtedagen. Turlederen har med deltakerlister og møter på oppmøtestedet med DNT-logo og som oftest rød turlederjakke.

12. Medlemskap
Turene er åpen for alle. Hvis du ikke er medlem av DNT eller en samarbeidende turistforening, betaler du et pristillegg ved påmelding. Hvis du ønsker å tegne medlemskap må dette gjøres før du melder deg på turen.

Bli medlem i DNT.

13. Påmelding 
Påmelding gjøres på Bergen og Hordaland Turlag sine nettsider, ved å trykke knappen "Meld deg på!" på den bestemte turen. Under påmelding må du oppgi navn, medlemsnummer, adresse og telefonnummer på de personer som blir påmeldt. Fødselsår må oppgis.

Påmelding er bindende etter våre Vilkår ved deltakelse på DNT-turer når bestilling er gjennomført og bestillingssammendrag er mottatt på e-post. Dersom du ikke mottar e-post, sjekk søppelposten eller ta kontakt med oss.

14. Hunder
Det er ikke tillatt å ta med hunder på DNT-turer i regi av Bergen og Hordaland Turlag.

(Går du på tur på egenhånd – ikke påmeldt DNT-tur – kan du ta med hund dersom det er tilrettelagt for dette på hyttene du skal benytte. Husk å booke plass på hyttene først og avklar om det er rom ledig til deg og din hund.)

15. Tursenteret
De ansatte i Bergen og Hordaland Turlag har lang erfaring fra turer i skog og fjell og hjelper deg gjerne med å finne en tur som passer for deg. I vårt Tursenter i Tverrgaten 4-6 i Bergen kan du kjøpe fjellutstyr, få råd om utstyr og få mer informasjon om fjellturen.

Åpningstider og kontaktinformasjon for Tursenteret.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Turer og kurs i BHT
Skitur Torfinnsheim–Nansenbu-Gråsida–Gjelle, 11.–13. februar 2022.
Turer og kurs i BHT
Turtips på Vestlandet
Grottetur til Telavåg på Sotra, april 2020.
Turtips på Vestlandet