Åpningstur Historisk Vandrerute Jotunheimen: Jo-stigen over Besseggen

1. juli kl. 09:00 - 17:00
DNT Oslo og Omegn, Gjendesheim

Sommeren 2018 feirer Den Norske Turistforening 150 år og Gjendesheim Turisthytte 140 år - og jubileumsgaven åpner vi 30. juni: DNT Oslo overrekker sammen med Riksantikvaren splitter nye Historisk Vandrerute Jotunheimen i jubileumsgave til Gjendesheim, Gjendebu, Torfinnsbu og Fondsbu.

På Gjendesheim 30. juni holder vi storslått åpningsfest med historisk vertskap, og det blir en kveld full av kulturhistoriske høydepunkter ved breddene av Gjende, etterfulgt av festmiddag med kortreiste råvarer fra Jotunheimen.

Dagen etter åpningsfesten, søndag 1. juli, inviterer vi deg til å gå Jo-stigen over Besseggen sammen med to turledere fra DNT, Pernille Voll og Jørn Brynstad. Dette er en unik mulighet til å oppleve noen av kulturminnene i den historiske vandreruta. Visste du for eksempel at Jo-stigen er oppkalt etter den kjente lokale fritenkeren og jegeren Jo Gjende, som levde i fjellene rundt Gjende på 1800-tallet. Han måtte ha en rask adkomst til toppene rundt Besseggen for å jakte reinsbukk når reinen sto høyt til fjells, og fant denne stigen som snarvei opp.

Turen opp Jo-stigen er et annerledes og luftig alternativ i variert terreng med utfordring til både motorikk, balanse og høydemestring. Vi starter fra DNT Gjendesheim Turisthytte langs nordsida av Gjende (984 moh) på fin sti. Her gikk seter-eierene med kveg som skulle på sommerbeite i gamledager. I dag finner du også en fin natursti fram til Hamsand. Etter ca. en time bryter vi av stien, forlater den rike floraen og går rett oppover mens mektige Besseggen henger rett over oss. På turen oppover krysser vi svaberg, går over steinrøyser og på fast fjell. Vel oppe på eggen ser vi rett mot Besshø og ned på Bessvatnet fra ca 1500 moh. Her kommer vi inn på normalruta over Besseggen, og følger denne tilbake til Gjendesheim. Det kan være vanskelig å følge tråkket, spesielt i dårlig vær, men sammen med turlederne fra DNT får du en flott og trygg tur, der du kan nyte turen, utsikten og naturopplevelsen! Vi bruker god tid på turen, og du kan forvente å være tilbake på Gjendesheim 7-9 timer etter start.

Vi legger inn flere stopp underveis, både for mat og drikke og for bilder av den spektakulære utsikten. Vi minner om at turen går over Veslfjellet på 1743 moh, og at været skifter fort i fjellet. Det er ikke uvanlig med minusgrader og snø på toppene i Jotunheimen, selv i juli.

UTSTYRSLISTE
Forslag til dagstursekk (ca 15-20l) og bekledning:
- Ullundertøy innerst
- Vann-og vindtett jakke og bukse
- Fleece eller ullgenser, eventuelt dunjakke til pausene
- Varme votter/hansker
- Varm og vindtett lue
- Godt fottøy (Ikke joggesko, men fjellsko)
- Solbriller, solkrem
- Varm og kald drikke
- Sjokolade eller annen snacks som ekstra proviant
- Matpakke