Tips til overnatting i hengekøye
Søstrene Hege og Stine Schultz Heireng har sovet flere netter i hengekøye enn de fleste. De viser deg veien til en god natt under trekronene.
Skrevet av: Line Hårklau
– Alle bør prøve en hengekøyenatt under stjernene. Våkne med kald nesetipp, kjenne solen varme, høre fuglekvitteret, se hvitveisen dekke skogbunnen, forteller tursøstrene Hege og Stine.
Tursøstre
Søstrene Hege og Stine Schultz Heireng ble først kjent for turprosjektet "52 overnattingsturer på 52 uker". I 2018 gjennomførte de over 100 kortreiste turer nær Norges 15 største byer, som ble til boken “Kortreist”. Søstrene ble "Årets Villmarking" i 2017 og tildelt "Friluftsprisen" samme år.
Det er ingen tvil om at hengekøya har blitt observert stadig oftere i skog og mark de siste årene, og søstrene tror den har kommet for å bli.
–Hengekøya er det nye sitteunderlaget, det er alltid med og har tilført en ny dimensjon til vårt friluftsliv.
Nærhet til naturen
Når søstrene skal forklare hva som er unikt med hengekøya, er det nærheten til naturen som blir trukket fram.
– Alltid når jeg overnatter ute, våkner jeg i løpet av natta. Og da er det noe med det å åpne opp øynene og se, der er trekronene, stjernene, jeg kjenner at jeg er kald på nesetippen. Den følelsen får jeg ikke i telt på samme måte. Du ser ikke hva som er utenfor teltduken, forteller Hege.
For å få en god natt i hengekøya er isolasjon under kroppen viktig.
– Du må ha liggeunderlag. Vi bruker ofte liggeunderlag i skum, oppblåsbare fungerer også, men kan ta litt plass. Har du en bred køye, kan du også bruke saueskinnsfell, eller pledd - gjerne i kombinasjon med et liggeunderlag. Man blir ofte kald der man er breiest på kroppen, knytt for eksempel en ullgenser rundt skuldrene og rumpa. Bruk det du har.
LES OGSÅ: 10 tips til å sove ute om sommeren
Søstrene oppfordrer til å utforske naturen der du bor.
– Dra på en miniekspedisjon bak huset, til en ny kolle eller et nytt tjern. Overnatt på en plass du vanligvis går dagstur til. Kjenne hvordan naturen oppleves annerledes når du overnatter i den. At plassen får en større betydning for deg, at du blir mer avkoblet. Du trenger ikke reise langt av sted, for å oppleve alt det.
Hengekøyetur trenger heller ikke nødvendigvis å være overnattingstur.
– Det er utrolig deilig å ta med hengekøya, kaffe på termos, pledd, henge opp køya og sitte der noen timer.
Kom i gang med overnatting i hengekøye - her er sju gode tips
Under kommer sju gode hengekøyetips som vi har fått lov til gjengi fra Tursøstres nettside, og husk det viktigste:
– Ta med hengekøya, finn to trær og prøv selv! Det viktigste er at du kommer deg ut og nyter naturen, avslutter søstrene.
1. Hva slags hengekøye?
Hengekøyene fra Ticket to the Moon fungerer godt både på dagstur og overnattingstur. De er enkle å feste, lette i vekt, komfortable og rimelige i pris. Ønsker du å ta hengekøyeopplevelsen ett steg videre, anbefaler vi deg å teste ut hengekøyer som gir mulighet for diagonalsoving. Da ligger du mer rett i køya. I boken vår «Kortreist» skriver vi mer om ulike hengekøyetyper.
2. Singel eller dobbel hengekøye?
Vi foretrekker dobbelhengekøye. Den har litt mer stoff i sidene, som gir mer stabilitet og bedre plass. I tillegg egner disse seg bedre for diagonalsoving. Det er også nyttig med litt ekstra plass til en tykk sovepose og ekstra isolasjon når det er kaldt ute.
3. Husk oppheng!
Opphengstau eller opphengsstropper til hengekøya følger ikke alltid med. Vi anbefaler at du kjøper trevennlige stropper. De er litt bredere og gir mindre skade på trærne. Om du allerede har klatreslynger i boden, fungerer disse også. Du vil bli overrasket over hvor enkelt det er å feste hengekøya i trærne. Køya siger noe ned i løpet av natten, så sørg for å ha minimum en halvmeters avstand fra bakken når du ligger oppi.
4. Finn stødige trær
Hengekøya trenger ofte større plass enn du tror. Velg to trær som står ca. 4-5 meter fra hverandre. Står trærne for tett, og buen på hengekøya blir for stor, kan det bli mindre behagelig å sove i den. Står trærne for langt fra hverandre, og køya blir for strak, vil hengekøya bli ustabil. Prøv deg frem for å finne en løsning som passer for deg. Vær bevisst tykkelsen på treet du henger opp køya i. Er treet for tynt kan det fort bli svai, som kan føre til at tarpen du henger over hengekøya blir slapp og begynner å blafre i vinden, eller at hengekøya gynger mer enn nødvendig.
5. Hold deg varm
Husk at når du overnatter i hengekøye, sover du under åpen himmel. Det kan fort bli kaldt dersom temperaturen synker i løpet av natten, spesielt nedenfra når kulda kommer snikende gjennom en flattrykt sovepose. Sørg for å ha godt med isolasjon å ligge på. Vår erfaring er at myke underlag, som for eksempel et skumliggeunderlag, fungerer best. Stive liggeunderlag kan fort gjøre hengekøya litt ustabil. Du kan gjerne bruke ullteppe eller skinnfell i tillegg, eventuelt kjøpe spesiallagde underlag for hengekøyer. Og så må du selvsagt ha en sovepose tilpasset sesongen. Sov med ull på kroppen. For ekstra varme kan du ta med varmeflaske, eller fylle en drikkeflaske som tåler varme med varmt vann.
6. Hengekøye til alle årstider
Hengekøye kan fint brukes om vinteren, men husk at du da trenger varmere sovepose, varmere underlag og gjerne tarp for å gjøre det lunere. Dersom det er fare for regn (eller snø) er det også lurt å henge opp en tarp/presenning over hengekøya. Husk at det kan bli en del støy i tarpen dersom det er mye vind, så stram den godt og husk ørepropper. Vår erfaring er at vinterovernatting krever ekstra ull og utstyr, men at det blir varmt og akkurat like fint som om sommeren. Myggnett er (dessverre) et must på sommeren, dersom det er mye mygg i området. Det finnes spesialnett for hengekøyer som kan festes rundt hele køya. Vi har også brukt myggnett for barnevogn og dratt over hodet – fungerer fint det også!
7. Tenk på vinden
Mye vind fra siden kan oppleves mindre komfortabelt siden dette medfører mer gynging. Vær også bevisst på plasseringen av hengekøya. Tidlig på sesongen er det ofte kaldt om morgenen, og det kan være fint å få morgensolen på hengekøya.