Logo
Til DNT.no forside
Mann i teltåpning i solnedgang

10 tips til å sove ute om sommeren

Å sove ute trenger ikke være komplisert. Det kan derimot være enkelt, morsomt og behagelig, enten du sover i telt, hengekøye eller under åpen himmel. Her får du ti tips til behagelige sommernetter i naturen.

Publisert: 25. juli 2023
Skrevet av: Kristin Folsland Olsen
Tips

Du kan sove ute i hagen, på fjellet, i skogen eller på et svaberg. Du kan gå langt eller kort, ha med deg gourmetmat eller et frysetørket måltid. Du kan fiske din egen middag, eller holde deg til brødskiver med Nugatti. Utstyret trenger ikke være nytt eller dyrt. Har du en passe varm sovepose og et godt liggeunderlag, er du langt på vei.

Kvinne i mørkeboble boblejakke står foran et grønt telt på stranda og strekker armene i været.
UTESOMMER: Nyt sommernettene utendørs. Foto: Kristin Folsland Olsen

1. Begynn enkelt

Har du ikke så mye erfaring med å sove ute, er det lurt å begynne med en natt eller to i nærområdet, for å få erfaring før du legger ut på en to-ukers tur i fjellheimen. En fin start kan være å komme seg ut i marka der du bor, sette kursen mot et tjern og finne en fin leirplass.

To personer og en hund sitter på et svaberg i skogen og skuer ut over solnedgangen.
NÆROMRÅDET: Du kan begynne med å sove ute i skogen der du vanligvis går dagsturer og er godt kjent. Foto: Kristin Folsland Olsen

2. Hva må du ha med?

Du trenger ikke mye utstyr for en natt ute. Det viktigste er en sovepose som passer til temperaturen, og et godt liggeunderlag. Et telt beskytter deg mot vær og vind, og ikke minst insekter. Innpåslitne mygg og fluer kan ødelegge en god nattesøvn. Om du ligger på bakken eller i hengekøye, kan det være lurt med en tarp (lett teltduk) som beskyttelse mot regn.

Kvinne står foran et grønt telt og pakker ned en gul sovepose.
UTSTYR: Godt og riktig utstyr gjør opplevelsen mer komfortabel. Foto: Kristin Folsland Olsen

3. Liggeunderlag

Er det noe du skal bruke penger på, så er det liggeunderlaget. Et godt liggeunderlag er nøkkelen til suksess når det gjelder å sove godt ute. Det skal isolere mot kulde nedenfra. Et liggeunderlag i skumplast tåler mye bank og kan legges rett på kvist eller stein, og takler en bålgnist. Oppblåsbare underlag er mykere og mer behagelig å ligge på, men tåler ikke skarpe steiner eller kvist. Ha med rep-sett til det oppblåsbare underlaget i tilfelle punktering. Liggeunderlagene med fyll av dun isolerer ekstra godt. Ta eventuelt med et lite skumplastunderlag i tillegg til et oppblåsbart underlag for komfortens skyld.

Annonse:

4. Hvordan skal du sove?

Skal du sove i telt, eller under åpen himmel på bakken, er det lurt å finne en tørr, jevn og helst myk flate du kan ligge på, som mose, lyng eller gresslette. Da får du en deilig naturseng, og det er enkelt å sette opp teltet. Er det vanskelig å finne jevnt underlag, kan du bygge opp med granbar for mykere underlag. Fest barduner til trær eller steiner, og legg en stein på teltpluggene om de sitter dårlig i løst underlag. Skal du sove i hengekøye, trenger du ikke tenke på jevnt underlag, men heller fokusere på å finne to trær med 3-5 meters mellomrom. Heng opp køya minst en halvmeter over bakken, den siger litt i løpet av natta.

Kvinne ligger i en gul og grønn hengekøye på stranden til et vann omgitt av fjell.
LUFTIG: Sover du i hengekøye trenger du ikke bekymre deg for ujevnt underlag. Foto: Kristin Folsland Olsen

5. Valg av leirplass

Finn en plass hvor du synes det er koselig å være. Tenk at leirplassen skal gi deg ly for regn og vind, så søk inn i skogen hvis det er utrygt vær. Er det bare godvær i sikte, står du mer fritt og kan ligge åpent og luftig. Har du med deg det drikkevannet du trenger, eller baserer du deg på å hente vann i en bekk? I så fall er det praktisk at den er i nærheten. Tenk på hvor sola står opp og går ned. Treffer sola teltduken tidlig om morgenen, kan det nesten bli like varmt som i en bad-stue inne i teltet. Men samtidig kan det også være fint med sol til morgenbadet.

Kvinne i gul jakke står i solnedgangen i et landskap omgitt av skjærgård og fjell og rister en rød teltdu
LEIRPLASS: Kombinasjonen av mykt lyngunderlag og vakker utsikt gir en god leirplass. I godt vær. Er været ruskete, bør det å ligge i le være høyeste prioritet. Foto: Kristin Folsland Olsen

6. Matlaging

En lett gassbrenner til matlaging og koking av vann er det aller enkleste sommerstid. Du klarer deg fint med kald mat også, men det er litt ekstra stas med kaffekoppkos og et varmt måltid. Fyr gjerne opp brenneren på steingrunn rett ved vannkanten med tanke på brannsikkerhet.

7. Hva skal du sove i?

Hva man skal ha på seg om natta, avhenger av hvor kaldt det er ute, hvor varm soveposen din er, og hvor lett du fryser. Er det kjølig ute, er det behagelig å ha på seg et tynt lag med ullundertøy. Blir det for varmt, får du heller kle av deg. En tynn lue er behagelig å ha på og beskytter mot varmetap.

8. Stå opp og tiss

Våkner du på natta av at du må tisse – kom deg opp av soveposen og gjør noe med det med det samme. Du kommer garantert ikke til å sove godt resten av natta om du ligger og holder deg.

Person står i teltåpningen på stranda og skuer utover havet.
TØM BLÆRA: Våkner du om natta av at du må tisse, stå opp og tiss. Foto: Kristin Folsland Olsen

9. Dobesøk

Er du ute og overnatter i bynære strøk hvor mange ferdes, er det ekstra viktig å være hensynsfull når det gjelder dobesøk. Grav et hull i bakken eller løft opp en stein, gjør ditt fornødne der, og dekk til. Ha kanskje med deg en liten spade til å grave med. Legg dopapir, brukte bind og tamponger i en hundepose og ta med og kast i søpla. Hold avstand fra stier, rasteplasser, bekker og drikkevann når du skal på do.

10. Sporløs ferdsel

Vær hensynsfull overfor dyr, natur og andre mennesker når du er ute på tur. Legg ikke igjen spor etter deg. Ta med deg hjem igjen alt det du har tatt med ut. Plukk med deg andres søppel om du kommer over det. Skal du fyre bål, bruk tørr kvist fra døde trær, ikke hogg løs på trærne omkring deg – verken til ved eller til å spikke pølsepinner.

Retter og plikter

Allemannsretten gir rett til ferdsel og opphold i naturen i Norge, uansett hvem som er grunneier. Med disse rettene følger det en del plikter. Blant annet skal du ta hensyn til dyre- og fugleliv, lukke grinder etter deg, ikke sette opp telt nærmere enn 150 meter fra hus, og ikke bo på samme plass mer enn to netter uten å spørre grunneier. Selv om det frister med et bål, er det bålforbud mellom 15. april og 15. september. Sjekk skogbrannfaren også utenom denne perioden, og også om du tenker å bruke brenner til å lage mat.

Mer info på miljodirektoratet.no

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem