Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Telt og teltere i fjellandskap

Gjør teltturen til en suksess

Det er ikke uvanlig å vegre seg for å dra på telttur når gradene kryper nedover. Her får du rådene du trenger for en vellykket telttur.

Gjør det enkelt

Du trenger ikke dra langt for å få en fin telttur. Bruk UT.no til å finne turperler i nærheten av deg. Skogen er generelt mindre væreksponert enn fjellet. Om du har hage, er det helt innafor å teste en teltnatt der først. 

Finn en bra teltplass

Det er ikke så behagelig å ligge i bakke, eller med store steiner stikkende opp i teltgulvet. Se derfor etter et flatt og noenlunde tørt område. Fin utsikt er selvsagt å anbefale. Sørg også for å ha en vannkilde i nærheten. 

To telt ved et vann i mektig fjellområde. Noen mennesker rundt ved teltplassen.
Foto: Sindre Nikolai Aker

Lag et godt måltid

Om du ikke skal gå langt, kan det være verdt å bære litt ekstra vekt for å lage en deilig middag. Her finner du gode turoppskrifter: Turmat

Annonse:

Hold varmen

På senhøsten vet man aldri når vinteren kommer og banker på, og det kan bli kaldt i løpet av natten. Å holde varmen er kanskje det viktigste suksesskriteriet:

  • Varm nok sovepose: Du trenger ikke å dra fram den tykkeste vintersoveposen enda, men komforttemperatur et sted mellom -5 og -10 grader kan være fint å ha. Du kan også kombinere to tynnere soveposer, så lenge det ikke blir for trangt. Husk at luft isolerer. En lakenpose inni soveposen vil også øke komfortemperaturen. 
  • Ikke glem liggeunderlaget: Liggeunderlaget har mye å bety, siden det ligger mellom deg og det kalde teltgulvet. Et isolert, oppblåsbart underlag i kombinasjon med et tynnere bamseunderlag holder hele høsten og vinteren. Du kan eventuelt kombinere oppblåsbart med reinskinn. Reinskinn gir mye varme, men veier noe mer enn et bamseunderlag. 
  • Bruk drikkeflaske som varmeflaske: Fyll en Nalgene-flaske eller tilsvarende med varmt vann og legg i soveposen. Tre en raggsokk utenpå. Da snakker vi ordentlig teltkomfort! En slik varmeflaske fungerer forøvrig ypperlig til å tørke våte sokker, men det er best å gjøre utenfor soveposen for å unngå fukt.
  • Når du legger deg: Sørg for at du er varm og mett når du kryper i soveposen. Gå på do om du må, ikke utsett det til sene og kalde nattetimer. Ta på deg ullundertøy, ullsokker og lue om du er bekymret for å fryse, men ikke særlig mer. Da beholder du et isolerende luftlag i soveposen. Ha uansett alltid tørre klær på deg når du legger deg. Lukk kragen og snør igjen hetta på soveposen for minst mulig varmetap.

Lys i mørket

Ta med en campinglykt eller en lyslenke for ekstra koselig stemning når mørket faller på. Litt teltunderholdning i form av en bok, kortstokk eller annet er også bra. Om du synes det er stusselig å sitte inne i teltet hele kvelden, kan du nyte den friske høstlufta rundt bålet. Bare pass på at bålet ikke står for nærme teltet, og at vinden ikke kaster glør på teltduken. 

Kjøp brukt eller lån utstyr

Det er ikke til å legge skjul på at du trenger litt utstyr når du skal på telttur, men du trenger ikke å kjøpe nytt! Kanskje du kjenner noen du kan låne av? På bruktmarkedet ligger mye bra til en rimelig penge, se for eksempel friluftsseksjonen på Tise eller finn.no. I tillegg har flere butikker utleie av utstyr, og hos BUA kan barn og unge låne utstyr gratis. 

Bli med på fellestur eller ferskingkurs

DNT arrangerer fellesturer med teltovernatting året rundt. Her får du garantert godt selskap og en trygg tur. I tillegg kan du melde deg på ferskingskurs eller ta et av våre mange digitale friluftskurs, hvor du får trygghet, selvtillit og ikke minst inspirasjon til å komme deg ut i naturen. Det arrangeres flere andre kurs utover høsten som gir deg mer trygghet og kunnskap om friluftsliv. 

Et grønt telt i skogen ved et vann. En jente med blå jakke sitter i teltåpningen
Foto: Sindre Thoresen Lønnes

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Slik planlegger du fjellturen
Vinjerock 2012.
 Erika Tollsten (22) og Ola Alsterholm (32) studerer kartet for å planlegge en tur til Langeskavltind.
Slik planlegger du fjellturen
Husk fjellvettreglene på tur
Husk fjellvettreglene på tur