Logo
Til DNT.no forside
Mann bader i elv, to barn ser på

Ny bok: De beste familieturene!

Lurer du på hvor du skal ta med familien i sommer? I denne helt nye boka får du DNT-ekspertenes beste turtips for barnefamilien.

I fjor lanserte vi «Våre best bevarte hemmeligheter», som ga inspirasjon til nydelige turer i hele Norge. Denne ble straks en av de mest solgte turbøkene våre. Nå er familieversjonen her!

«Barnas DNT-favoritter» gir deg tips om de fineste opplevelsene for de med litt kortere bein. Her får du tips til hyggelige familiehytter langt til fjells, spennende fyr i havgapet, hytter i skjærgården og koselige krypinn i skogen. Du får også tips til hvordan du skal få med barna ut på tur, enten det er ferie, helg eller ettermiddag.  

Kjøp boka nå!

Bøkene kommer i salg i butikker fra 26. april, så du kan starte planleggingen av familiens turer i sommer. Sikre deg et eksemplar og bidra på den måten også til DNTs hyttefond! Du kan kjøpe den på nett eller i butikk.

Kjøp boka her
Kjøp boka her

– Vi vet alle hvor lang dørstokkmila kan være, og hvor vanskelig det kan være å komme seg ut. Vi har skrevet denne boka for å hjelpe deg til å finne nye steder, nye turer og nye eventyr.  «Barnas DNT-favoritter» er et supert oppslagsverk for barnefamilier som ønsker å være litt mer ute på tur og litt mindre inne foran skjermene, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

Annonse:

Inntekten av salget går tilbake til folket gjennom DNTs hyttefond som er med på å ruste opp og vedlikeholde hyttene slik at flere får glede av dem.  

– Vi vil at flere skal la seg inspirere til å bruke det fine tilbudet som DNT-hyttene er. I Norge er det kort vei til fine naturopplevelser – uansett hvor du bor. Men vet du hvor du skal lete? Vi håper at denne boka kan gi deg som er tante, onkel, besteforelder eller forelder inspirasjon til å pakke sekken. For rett utenfor stuedøra venter turminner som vil vare hele livet, sier Dag Terje Klarp Solvang.

Fem favoritter fra boka: 

Iungsdalshytta i Skarvheimen (betjent)

Jente koser med geitekilling i fjellet
På Iungsdalshytta kan barna oppleve ekte seterliv. 

Iungsdalshytta byr på seterliv mellom Jotunheimen og Hardangervidda, og er et eldorado for barn. Her kan dere bli med i fjøset og være med på melking av kuene, plukke egg fra hønene og melke geitene. En favorittaktivitet for mange barn! På hytta får dere servert ekte rømme som er laget på stedet, og også resten av maten er basert på lokale råvarer – naturlig nok, siden setra ligger vegg i vegg med turisthytta. Her står det også ofte fjellørret og selvplukka blåbær, tyttebær og multer på menyen.

Jonstølen i Ryfylkeheiane (selvbetjent) 

To barn ser på pappa som bader i elv.
Om sommeren er det fint å bade i elva ved Jonstølen. Foto: Ida Jaarvik Hetland

Jonstølen er en moderne og komfortabel selvbetjeningshytte med dyreliv og badekulp, i nydelig stølsterreng. Hytta ligger midt i Suldals lune og vakre stølsterreng.

Den moderne selvbetjeningshytta er perfekt tilrettelagt for barnefamilier: Her er det to stuer, slik at barn og voksne kan kose seg i hvert sitt rom. Totalt er det 36 sengeplasser her. For de som har med en firbeint venn på tur, er det også et hunderom med egen inngang.

Hytta ligger på et platå med utsikt over dalen. Når dere setter dere ned på den brede trappa og snører av fjellskoene, er det gjerne den dempede lyden av sauebjeller og det fjerne suset av elva Jonstølåna dere hører. Kanskje kjenner dere også lukta av hestene? I sommermånedene går de på tunet utenfor, og de er veldig glade i kos og klapp

Rongevær kysthytte i Nordhordaland (ubetjent) 

Mann viser frem fisk til gutt, ved sjøen.
På Rongevær kan dere fiske og gå på kråkebollejakt.

Rongevær er et nydelig sted for kystaktiviteter for hele familien. Hytta kommer dere til med båt fra parkeringsplassen på Baløy – selve Nordre Kjerringa er nemlig uten veiforbindelse. På Baløy er det flytebrygge med robåter som gjester kan bruke til og fra hytta – redningsvester og annet nødvendig utstyr finner dere i naustet. Ut til brygga på Nordre Kjerringa er det ca. 300 meter
i rolig farvann. Her ligger Rongevær idyllisk plassert med sjøen bare noen meter utenfor hytteveggen, samtidig som de mange andre øyene videre utover beskytter mot bølger.

Det er herlig å ro rundt i dette øyriket, og mange andre øyer å undersøke for den eventyrlystne. Her kan dere fange småkrabber og fiske torsk, sei, lyr og lange. Skuer dere opp på himmelen, kan dere få øye på havørn.

I havet rundt øya er det også kråkeboller – med hjelp fra dere voksne kan familien dra på kråkebollejakt! Disse små, piggete bollene er mange steder regnet for å være en delikatesse. Skjær av lokket og plukk ut den oransjerosa rognen, som spises. Smaken skal være en ramsalt blanding av tang og vanilje

Jøldalshytta i Trollheimen (betjent) 

Jøldalen juli 2023
Ved Jøldalshytta kan man slappe av på det hyggelige tunet og skue mot trolske fjell.

Blant spisse tinder og glitrende fjellvann venter den koselige Jøldalshytta
på nye gjester. Turen inn til Jøldalshytta nordøst i Trollheimen er en opplevelse i seg selv, enten til fots eller på sykkel. På den fem kilometer lange veien ligger gamle setre som perler på en snor, og dere sykler eller vasser over småbekker og krysser en elv på en flott bro.

Hver sommer tråkker kyr og geiter innover denne ruta på vei til Jelsetra, nabosetra til Jøldalshytta. Der er det god, gammeldags seterdrift om sommeren, og gode produkter herfra står på menyen på hytta. Rett som det er, treffer man på dyra når de er ute og beiter. Da kan man jo takke for maten personlig!

Ved hytta kan man slenge fra seg sekken og ta en pust i bakken på benkene på tunet. Herfra kan dere skue ut mot fjell som Svarthetta, Trollhetta og Geithetta, og like ved ligger det store, fiskerike Jølvatnet

Guvåghytta i Vesterålen (ubetjent) 

hytte i vakkert kystlandskap
Guvåghytta i Vesterålen: På mørke sensommerkvelder kan man se morilden skimre i 
sjøen. I godvær er det fint å tenne bål i fjæra.

Guvåghytta på Oksneset i Bø kommune byr på både ro og aktivitet for hele familien. Hytta tilbyr alt fra robåt- og kanoutleie til klatrevegger i umiddelbar nærhet. Femten mål eiendom og flere hundre meter til nærmeste nabo byr på den freden og roen man ofte tørster etter i byens trange gater. Her kan du puste med magen og starte dagen med utsikt over Vesterålsfjorden.

I naustene ligger det båt og seks kanoer som dere disponerer fritt. Det er fint å padle mellom holmene like utenfor hytta, nær land er det ikke særlig dypt. Valen og Langkjosen er nærmest som laguner, og er godt egnet for å lære seg å padle kano. De av barna som er klare for det, kan prøve seg alene uten en voksen i kanoen. Men husk redningsvester og voksne i følgebåt eller -kano.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem