Bilder fra Stakken turisthytte i Hjelmelandsheiane, på Driftavegen gjennom Viglesdalen, Historisk vandrerute. Morgen, soloppgang, dis.

Sju fine familiehytter

I høst kan du ta med barna til DNT-hyttene og glede deg over fargene i fjellet, den friske klare lufta og hyggelige møter på stien.

I gnistrende høstvær er det lite annet som slår en tur i fjellet. Fargenyansene som skifter fra grønt, til oransje og flammerødt. Tyttebærene som står solmodne og venter på å bli plukket.

I skogen bøyer dere knærne, viser barna hvor de gullgule kantarellene står.

Det er forfriskende med et bad i sildrende bekker. Og kanskje biter ørreten i et fjellvann.

Annonse:

På hyttene kan du oppleve stemningen, det sosiale og overraskende livet og menneskemøtene. Maten, enkelheten og smilene til bestyrerne, måltidene ved langbordene der turgåere diskuterer turer, utstyr og erfaringer i fjellet.

Person ligger i en gul hengekøye mellom to trær rett ved et skogsvann. Sola står opp over åsen i bakgrunnen.
Med hengekøyen trygt mellom trærne er Kobberhaugtjernet som å være i paradis. Foto: Marius Dalseg Sætre

Koble ut ved Kobberhaugtjernet

Ikke langt fra Oslo sentrum finner du Kobberhaughytta, DNTs storstue i Nordmarka. Her er det nylig pusset opp og utvidet, med sovekapasitet til flere familier eller skoleklasser.

Vil dere ikke sove inne, er det fullt mulig å henge opp hengekøyer mellom trærne og etablere leir i gapahukene ved hytta. Og frokosten? Fortvil ikke. Nydelig bakverk, nytrukken kaffe og andre godsaker selges av den trivelige betjeningen.

Dette må være det perfekte stedet å være, både for liten og stor, som et avbrekk fra hverdagen.

Deilig på Dalabu

I Nore og Uvdal i Viken ligger tømmerhytta Dalabu. Turen inn hit tar dere fredag kveld. Det er ikke langt å gå, og derfor kan dere bære med tacoen og alle ingrediensene på ryggen.

Gutt i shorts og støvler hopper over en bekk. I bakgrunnen skimtes ei hytte i en skogkledd ås.
Dalabu ligger idyllisk til i skogbrynet. Foto: Julie Maske

Vel framme nyter dere kveldslyset fra trammen. Over middagen ved langbordet går samtalen løst om ukas utfordringer, og før siste munnfull salsa og lefse er hverdagen svelget unna.

Dagen etter somler dere litt, nyter morgenkaffen og stemningen på hytta. Hva med å ta turen til Langedrag når dere først er i området? Der venter storslagne dyreopplevelser, men før det skal dere nyte været, fjellet og friheten.

Få smaken på det enkle liv

Øverst i Erdalen, etter en vakker fottur i gammelt kultur- og beitelandskap med kvasse tinder høyt over dere, brearmer og rester av morener som ryggrader innover dalen, kommer dere til Vetledalsseter.

Jente med ullgenser og oransje sekk plukker opp vedkubber utenfor en brun hytte.
På Vetledalseter må ungene bli med i arbeidsøktene og bære ved for å få varme i veggene. Foto: Julie Maske

Helt siden 2011 har Indre Nordfjord Turlag tatt vare på og sørget for trivsel her inne. Standarden er enkel, og likevel så gjennomført hyggelig at gjester ofte blir lenger enn planlagt. Her kan ungene delta i arbeidet med å bære ved og vann, og leke gjemsel blant trær og hus på den gamle vollen.

Rongevær kysthytte - et eldorado i havgapet

Rongevær kysthytte er et eventyrlig sted for kystaktiviteter som padling, bading og fiske. Hytta består av flere bygninger, gode brygge/kaifasiliteter og uteområder. Her kan du komme padlende alene eller ta med deg bedriften, storfamilien eller vennegjengen og få noen uforglemmelige dager i havgapet.

Hvit hytte med naust ved kysten
Rongevær kysthytte ligger flott til i skjermet farvann. Det er et vanvittig øyrike med mange muligheter

 

Rongevær kysthytte har lange tradisjoner. Den ble bygget som Rongevær skule på 1930 tallet og var i bruk helt fram til 1989. Den ble lagt ned da øyene i ytre del av Austrheim kommune fikk vei. 

Det er ca. 300 meter å ro til Rongevær kyst- og fritidssenter fra fastlandet, kaien på Baløy. Roturen foregår i smult farvann, godt beskyttet mot bølger. 

Sus og dus på Sota Sæter

Altså, om dere ennå ikke har hatt med ungene til hytta som ligger ved inngangen til Breheimen – la det være et av målene i høst. Dere kan til og med ta tog og buss hele veien fram og lese bøker og slappe av på reisen.

Tre voksne personer i regntøy løfter og svinger to barn mellom seg mens de går bortover en grusvei.
Selv på regntunge dager er det frydefullt å ferdes i området rundt Sota Sæter i Breheimen. Marius Dalseg Sætre

 

På Sota Sæter er det godt å være barn, og voksen. Hyttetunet er ideelt for lek og moro, og maten gir stjerner i øynene.

Turmulighetene er mange i fjellene og områdene rundt hytta. Om dere ikke vil gå langt, er det perfekte forhold å senke skuldrene, og være ved Sota Sæter og vandre langsomt innover mot Mysubyttdalen. Sota Sæter stenger i oktober, men holder åpent enkelte helger mot jul. Følg med her på hjemmesiden til Sota Sæter for oppdatert info. 

Med strender og fjell i Gjevilvassdalen

Innerst i Gjevilvassdalen ligger Gjevilvasshytta, i 2020 kåret til Norges fineste DNT-hytte. Her er det historie i veggene, godt ivaretatt av Trondhjems Turistforening, som har sørget for tidløshet og sjarm som fra tidlig 1900-tall.

Fuglefoto av en rød hytte med torvtak. I bakgrunnen skimtes en sjø og høye fjell.
Gjevilvasshytta er kåret til Norges fineste DNT-hytte. Foto: Jonny Remmereit

Området særlig kjent for en spennende geologi og planteliv. Her er mange fine turmuligheter til ulike turmål, for liten og stor.

Selv når stedet ikke lenger er betjent, er det overnattingsmuligheter i den ubetjente, lille og trivelige hytta rett ved siden av.

På tur med barn og ungdom anbefales dagsturer i området, om været ikke er så fint at dere vil nyte de siste fine sommerdagene på Rauøra badeplass (en av de fineste i Trøndelag).

En nydelig utflukt er Tyrikvamfjellet, med et rikt planteliv. Hit kommer dere ved å skrå opp fra hytta til dalen mellom Tyrikvamfjellet og Svahøa. Tilbake til middag og hvile i hytteveggen tar dere merkaruta fra Jøldalen.

Perfekt som dagsturmål

hytte på fjellet
Tverrbrennstua i nydelig solnedgang. Foto: Elizabeth Schei.

Tverrbrennstua ligger lett tilgjengelig på Beiarfjellet i nærheten av Bodø. Her er det høyfjellsterreng og 2 km til hytta. Kano til utlån og kort vei til gode fiskevatn. Tden ubetjente hytta er et utmerket utgangspunkt for kortere og lengre turer i nærområdet, eller inn på Saltfjellet. Den eldste av de to hyttene er bygd i 1988 og den nyeste i 2010. 

Fordi hyttene ligger så nær vei er den et fint turmål for barnefamilier. Her kan familiene ligge i ro to eller flere netter, og de kan ta småturer i nærområdet. En slik tur kan være opp på slake St. Olav som ligger like øst for hyttene. Der er det gruveskjerp fra gamle dager og en fantastisk utsikt.

Om sommeren byr Beiarfjellet på et stort antall fiskevatn der ørreten kan fristes med spinner eller mark. Terrenget er lettgått både for store og små. Multer er det som regel mer enn nok av på myrene omkring. 

 

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem