Vi som er på tur har ansvaret for ikke å forstyrre reindrifta
Nordlandsruta går gjennom sju reinbeitedistrikt og seks samebyer. Ferdsel i naturen kan forstyrre reindrifta. Vi som tilrettelegger og er på tur, har et ansvar for å unngå dette. Allemannsretten gir oss rett til fri ferdsel i utmark, men stiller samtidig krav om at vi skal ta hensyn til naturen, grunneieren og næringsutøvelse: «Enhver som ferdes eller oppholder seg på annen manns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade eller ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade.» ( §11)
Reindrift er arealkrevende
I flere århundrer har samene drevet reindrift. Drifta har vært- og er fortsatt avgjørende for samisk identitet, språk og kultur. Derfor har samene i all hovedsak enerett til å utøve reindrift. Samisk reindrift er basert på at reinen skal kunne beite på utmarksressursene hele året. Naturgitte forhold og reinens behov varierer. Det gjør at reinen må flytte mellom ulike beiteområder i ulike beitesesonger. Variasjon i vekst og klima gjør også at bruken av områdene varierer fra år til år.
Noen perioder av året er reinen særlig sårbar for forstyrrelser og belastninger. Forstyrrelser kan føre til at reinen blir påført belastninger som kan skade reinen, påvirke produksjon og evnen til å overleve.
Sårbare perioder:
- På ettervinteren og før flyttinga til vårbeite/kalvingsområde starter (mars-april)
- Kalvings- og pregingstida (april-juni)
- Varme somre når reinen trenger beitero kveld og natt
- Parringstida (august-september)
- Ved dårlige eller låste vinterbeiter
- Perioder når reinen flyttes mellom årstidsbeiter
Oversikt over de ulike reinbeitedistriktene og samebyene kan du se her.
Økt friluftsliv
Gjennom trender og tilrettelegging har stadig flere tatt naturen i bruk i ferie og fritid. Økt friluftsaktivitet har derfor noen steder blitt en utfordring for reindrifta.
Vi har felles interesse i en bærekraftig bruk av utmarka.
Følger vi noen enkle regler, kan vi fellesskap bidra til best mulig sameksistens mellom reindrift og friluftsliv:
1. Unngå kalvingsland i perioden medio april til utgangen av mai.
Reinen kalver i perioden medio april til utgangen av mai. I denne perioden er reinen særlig vár for forstyrrelser. Vi som vander i naturen bør unngå kavlingsområdene i denne perioden og heller legge turen til andre steder eller gå omveier. På reindriftskartet kan du se hvilke områder som de enkelte reinbeitedistriktene bruker som kalvingsland. Kartet kan du se her.
Kalvingsområdene i reinbeitedistriktene er de samme fra år til år. Erfarne simler trekker gjerne selv til det tradisjonelle kalvingsområdet. Kalvingsområdene er store fordi simleflokken sprer seg over store områder i kalvingstida. Dette på grunn av spredte beiter og for å redusere sjansen for at kalven blir tatt av rovvilt. Ofte kalver de på barflekker i fjellsidene som skjuler kalven mot rovdyr og gir ly mot vær og vind. Barflekker er også godt beite for simla.
En annen viktig ting å tenke på for friluftslivet er at både mennesker og hunder på tur kan skremme simla fra kalven, og da vil kalven dø. Simler som ikke har kalvet, kan kaste kalven sin (kalve død kalv) hvis hun blir utsatt for stress.
2. Hunder må holdes i band i reinbeiteområdene
Reinsdyr er hjortedyr som blir lett skremt og de merker deg på forbausende lang avstand – og spesielt hvis du har hund eller hunder med deg. Det kan gjøre at hele flokker skyr et stort område, som igjen kan skape utfordringer for både dyrenes velferd og næringsutøverne som passer på dyrene. Dette gjelder spesielt rundt kalving på vårsommeren, paringstiden på høsten eller i forbindelse med reinflyttinger – der store flokker skal fra ett område til et annet. Om reglene for hund når du vandrer langs Nordlandsruta kan du lese her.
3. Når du møter rein på tur, ta en pause i god avstand mens reinen beiter seg forbi. Nyt synet av den vakre reinen
Det viktig å forstå at reinen, i motsetning til kyr og sauer, lever et tilnærmet vilt liv året rundt der den følger sine naturlige nedarvede behov for vandring mellom beiter og sesong for å finne mat. Selv om reinsdyr ofte omtales med den kanskje litt misvisende tittelen «tamrein», så er tamrein nøyaktig de samme dyrene som villrein – og lever på akkurat samme måte, med de samme medfødte behovene for naturlig og fritt vandringsbeite gjennom året – ofte over enorme avstander. Reien trenger ro både under beiting og drøv.
Reindriftsutøvere samler og flytter rein når reinen naturlig begynner å trekke til annet beiteområde eller årstidsbeite. Da bruker utøverne og reinen tradisjonelle flyttleier. Dersom du møter på en flokk som er i driv av reingjetere i arbeid. Forhold deg rolig til flokken har passert eller reingjeteren gir deg et tegn eller kommer for en prat. Du kan se oversikten over flyttleier her.
4. Ha dialog med det lokale reinbeitedistriktet ved tilrettelegging og arrangement for friluftsliv, men også hvis du er usikker på om din tur vil gi utfordringer for reindriftsnæringen.
Du finner kontaktinformasjon til de ulike reinbeitedistriktene og samebyene her.
Mer informasjon om reindrift kan du lese her.
Foto: Astrid Bjørnmyr