Logo
Til DNT.no forside
skigåere med bunad og flagg

Feir 17. mai på tur

Det finnes alternativ til barnetog, bunad og salutt. Du kan ta 17. mai -feiringen på tur i den vakre norske naturen!

Publisert: 25. april 2024
Inspirasjon

Stadig flere søker mot stillheten i naturen på 17. mai. Det er noe eget å være på tur når naturen våkner til liv.

– Å feire Norges bursdag på tur, er hva jeg vil kalle en fullkommen feiring. Det klukker i bekker, bjørka har museører og på fjellet fordamper snøen i sola. Fjelltoppene ligger hvite og innbydende for toppturer i solsteiken med herlige nedkjøringer, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

De fleste selv- og ubetjente hyttene er åpne, og byr på alt fra full vår med hvitveis og grønne blader, til snø og fortsatt skiføre. Noen av de betjente DNT-hyttene er også åpne, og byr på vårskiturer og 17. mai-feiring.

Disse betjente hyttene er åpne på 17. mai

bunadskledde damer med ski på beina foran turisthytte
Glad gjeng feirer 17 mai på Haukeliseter.

Haukeliseter markerer nasjonaldagen med flaggheising, nasjonalsang, tale, tog og ikke minst, en velsmakende 17.mai-meny. Her kan du gå fine skiturer og nyte vårfjellet. Toppturene til Stavsnuten, Sveigen, Verjesteinsnuten er fine og gå nå.

Finsehytta har 17. mai-feiring i kjent stil, med flaggheising og nasjonalsang utenfor Finshehytta klokken 08.00, etterfulgt av frokost og 17.mai-tog til Hardangerjøkulen. Utover ettermiddagen blir det selskapsleker, og det serveres det en klassisk 17.mai-buffeet. Bli med på en helt unik feiring av 17. mai omringet av nydelig natur og flott vårstemning på fjellet.

Gaustatoppen turisthytte har åpen café, og feirer med skitog og tradisjonell 17. mai-mat og taler. Skitoget går fra Svineroi klokken 11, på toppen er det 17.mai-meny med rømmegrøt og kaker. Feir 17. mai på Norges tak!

Annonse:

Bli med DNT på tur

en dame som holder et flagg
På snø eller ski - bli med DNT på tur!

Topptur i grålysinga 

Bli med Stranda turlag til 17. mai-tog og topptur til Ystevasshornet i Sykkylven, 1330 moh. Turen starter tidlig, klokken 0645, og varer 3-5 timer. For erfarne toppturentusiaster!

Josten på langs 

Bre- og Fjellsportgruppa i Indre Sunnfjord Turlag arrangerer sammen med Keipen Turlag skitur over Jostedalsbreen. Turen starter 17. mai og avsluttes 20. mai, så her blir det tre overnattinger i telt på breen. Bli med å feire Nasjonaldagen på vakre Jostedalsbreen!

17. mai-tur til Hålandshovda

Bli med Etne turlag til Hålandshovda! Toppen ligger på 655 moh. Hålandshovda byr på flott utsikt over Åkrafjorden, Stordalen og utover mot Sunnhordalandsbassenget. Ta gjerne med et norsk flagg i sekken.

Padletur til idylliske Sildevika

Mellom Langesundsfjorden og Langangsfjorden ligger Sildevika fredelig og vakkert til, skjermet for den store båttrafikken til Porsgrunn og Langesund. Bli med oss og feire nasjonaldagen og pinsehelga gjennom flotte naturopplevelser på vannet! 17.-20. mai.

Finn din egen drømmehytte

en person som sitter ved et tre
På Jomfruland dekkes hele skogbunnen av hvitveis i april/mai. 

Det finnes hytter på fjellet, ved kysten, i skogen og i nærmiljøet, så det er nok av muligheter til å finne en hytte for deg. Her er noen eksempler, flere finner du på UT.no.

Tømmerstø

Her bor du rett ved sjøkanten. Hovedhytta har en lun og usjenert beliggenhet øverst i en stor hage. Mellom hyttene er friområde hvor barn og voksne kan boltre seg med forskjellige aktiviteter.

Kinn

Kinn er en øy lengst vest i havet ved Florø. Det er også fantastiske padlemuligheter her. Naturen på den grønne øya vest i havet er unik. Her får du det vide utsynet og solnedgangen i horisonten.

Runde fyr

Runde fyr ligger på Kvalneset på nordvestspissen av fugleøya Runde. Fyret er et av 80 fredede fyr i Norge. Den nyeste fyrvokterboligen på fyrstasjonen er gjort om til selvbetjent hytte.

Øitangen

På nordspissen av Jomfruland, midt i hjertet av nasjonalparken, tilbys gode overnattingsmuligheter og herlige turomgivelser. 

Snytindhytta

I 2014 ble Snytindhytta med god grunn kåret til Norges råeste toppturhytte av UT.no. Den ubetjente hytta er et yndet turmål for fjellvandrere, men de senere år har flere og flere brattskikjørere funnet veien hit til hjertet av Vesterålsalpene.

Danskehytta

Velkommen til 17. mai-feiring på Norges tak, nesten! Hytta er DNT Sunnmøres høyest liggende hytte, på 1440 moh i et barskt og værhardt fjellområde. Turen til Storhornet er en gammel og litt glemt klassiker. Passer godt for fjellski.

Ringvassbu

Midt på Ringvassøya nord for Tromsø ligger Ringvassbu, et perfekt mål for en helgetur eller en toppturekspedisjon. Ringvassøya betyr øya med fjellryggene, og byr på fine muligheter både for de som vil gå lange eller korte turer. 

Bårdsgarden

Med helårsvei helt fram passer Bårdsgarden i Storlidalen ypperlig base for ulike skiaktiviteter. Med utgangspunkt fra Bårdsgarden kan du gå vårskiturer til mektige topper som Nonshøa, Storbekkhøa eller Kråkvasstid.

De beste vårskiturene venter

Selv om våren har kommet i lavlandet er det ofte fortsatt mye fin snø å finne i fjellet. Mens noen venter på sommeren, drømmer andre om å spenne på seg fjellski og randoneutstyr for å få den siste fornemmelsen av vinter i høyfjellet.

Finn DNTs tips her
Finn DNTs tips her

Flere flotte vårskiturer

Det er stor variasjon i hvor lenge snøen ligger, og hvor forholdene er bra. Her er noen forslag til turer om alt klaffer:

Hurrungane: Dyrhaugstindene, Ringstind, Soleibotntind, Steindalsnosi, toppene rundt Smørstabbreen  
Valdresflye: Noen muligheter er populære Rasletinden, som kan kombineres med en tinderangel over Mugna, Munken og Kalvehøgdene. Høgdebrotet, Nautgardstind, og de enklere turene til Bitihorn, Synshorn, Heimdalshøe.
Skåla i Nordfjord: En klassisk tur til ei klassisk DNT-hytte. Turen starter fra Lovatnet i Stryn. Herifra følger du sommerruta oppover. Som regel stikker det opp en varde her og der. Fra midt i mai må man regne med å bære skia opp til cirka 750 meter over havet. 
Josten på langs: Selve klassikeren blant vårskiturer, men også mulig å gjennomføre på beina om sommeren. Turen er skitur, topptur, bretur, telttur og langtur i ett og starter innerst i Jostedalen ved Fåbergstølen.
Patchellhytta i Sunnmørsalpene: Med topper som Slogen, Brekketindane og Smørskredtindane like ved. Alle krevende turer som fordrer kunnskap om snø, skred, terreng og bre (Brekketindane)
Tjønnebu i Tafjordfjella: Ikke kjent som toppturhytte, men i området rundt ligger et utall fjell av varierende vanskegrad. Her er det noe både for barnefamilien og toppturentusiastene.
Trollheimen: Kråkvasstind og Nonshøa. Da kan du bo på Bårdsgarden. Herfra kan man også gå opp på Kringlehøa og Storsalen, som er typiske vårskiturer i området.
Bodø: Kvalhornet i Valnesfjord (ca 4 mil fra Bodø) er en topp hvor det fortsatt vil være snø 17. mai. Turen går i skredsikkert terreng.  
Beiarn/Nordland: Leiråtind og Stormyrtind. Disse er mer krevende enn Kvalhornet, og krever solid kunnskap om skredterreng.
Vesterålen: På Trollfjordhytta er det nesten alltid fine snøforhold rundt 17. mai, trolig må skiene bæres de første 100-150 høydemeterne. Det kan også være mye snø rundt Snytindhytta. Beste adkomst hit med mest snø på denne tiden er fra Vangpollen i Sigerfjorden hvor man normalt kan gå rett opp på 300 moh før skiene spennes på og man suser vinterruta innover Vangpollheia og over til Snytindhytta. Midnattsola kommer i disse dager, og det er lyst døgnet rundt. Noe som gjør at man også kan gå seint på kvelden når snøen oftere er hardere enn på dagtid.

Husk å alltid ta hensyn til vær og føreforhold, sjekk varsom.no og yr.no!  Ta alltid med sender - mottaker, sondestang og spade på topptur, og lær deg hvordan du bruker skredutstyret. Du finner DNTs anbefalte pakkelister her.

Råd til vårskituren

  • Været skifter fort i fjellet. Selv om det er meldt sol er det viktig å ha med utstyret som kreves for en vintertur i fjellet.
  • Følg fjellvettreglene og sjekk skredvarselet på varsom.no
  • Husk solbriller og solkrem.
  • Ha alltid med niste og nødutstyr.
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem