Velkommen til våre hytter

DNT-hyttene er kjent for sin uformelle og koselige stemning. På de betjente hyttene ønsker trivelig vertskap velkommen med treretters middag og gode samtaler med andre fjellfolk rundt peisbålet. På de selvbetjente og ubetjente hyttene er det ekstra sosialt når man samarbeider med andre gjester om å hente vann, fyre i ovnen, lage mat og vaske opp.

Tre ulike hyttetyper

Ønsker du alt servert eller en enkel hyttetur hvor du tar med maten selv? DNT har tre hyttetyper med forskjellig betjeningsgrad:

Ubetjent hytte
Dette er som regel små hytter, ofte med sikringsbu med ekstraplasser. Noen av de ubetjente hyttene har også opptil 40 sengeplasser.  Hyttene er utstyrt med senger og dyner (på enkelte kun tepper), kokemuligheter med kjeler, dekketøy og ved. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel.

Selvbetjent hytte
Som ubetjent hytte, men med et rikholdig matvarelager med middagsretter, pålegg, knekkebrød og lignende, som kan kjøpes på hytta. Hyttene er åpne eller låst med DNTs standardnøkkel, og kan ha hyttevakt i sesongene.

Betjent hytte
Disse drives av et vertskap. Servering av måltider (ofte trerettersmiddag samt vin/øl-rettigheter) og overnatting på to- til firemannsrom eller sovesal. De fleste hyttene har enkel, god standard med strøm, dusj og tørkerom for turtøy. Flere av de betjente hyttene har et ubetjent eller selvbetjent tilbud utenfor sesong.

I tillegg finnes en rekke nødbuer. Dette er ulåst buer/små hytter uten madrasser og dyner for overnatting. Som regel er det ved til oppvarming og propan til koking. Ofte er det òg sengebrisker på nødbuene slik at man kan overnatte dersom man har med sovepose og liggeunderlag. Ei nødbu nært sivilisasjonen blir som regel brukt som «dagshytte» – et sted man hviler, varmer seg og spiser matpakka.

Hvem kan bruke hyttene?

Alle kan bruke DNTs hytter. På hytter uten vertskap må minst én i følget være medlem for å få leid den spesielle DNT-nøkkelen. Noen hytter er tilrettelagt for at du kan ta med hund, andre ikke. På UT.no kan du sjekke hvordan forholdene er på hver enkelt hytte.

Må jeg bestille plass?

DNT har gjennom pandemien hatt bestilling som krav for overnatting på hyttene. Nå som restriksjoner fra myndighetene er tatt bort fjerner også DNT kravet om bestilling. Enkelte hytter som ikke er del av et rutenett har bestilling av hel hytte. Dette hadde de også før pandemien. De fleste hytter som ligger i fjellet og i et hytte-til-hytte-nettverk vil ha mulighet for sengebestilling. Skulle du komme som "drop-in" gjest til en hytte i fjellet hvor alle sengene er opptatt vil det være mulig å få plass på madrass/gulv. Sjekk alltid åpningstider på Ut.no før du drar på tur. Det er også mulig at hytter er stengt pga. Villrein eller andre naturhensyn.

Åpningstider og lenke til booking av hytta finner du på UT.no

Er hyttene låst?

De aller fleste av hyttene som ikke har betjening er låst med DNTs standardnøkkel. Medlemmer kan låne nøkkelen mot et depositum på 100 kroner. Merk at enkelte hytter har egne låser som krever spesialnøkkel. Sjekk detaljer for hytta du skal besøke på UT.no.

Bestill nøkkelen i vår nettbutikk. Du kan også kjøpe nøkkelen via våre lokale turistforeninger/turlag, samt enkelte turistkontorer og butikker.

Hva koster det å bo på hyttene?

Et opphold på ei turistforeningshytte koster alt fra 150–290 kroner for overnatting på ubetjent hytte, til rundt 900 kroner for full pensjon på betjente hytter (medlemspris). Et opphold på en betjent hytte blir rimeligere hvis du overnatter på større rom eller sovesal.

Sjekk prislisten for DNT Oslo og Omegns hytter i de største fjellområdene i Sør-Norge. Vær oppmerksom på at turistforeningshytter andre steder i landet kan ha andre priser. Priser for de enkelte hyttene kan du finne på UT.no.

Som medlem i DNT får du rabatt på overnatting på alle DNT-hyttene. Medlemmer i DNT ung får halv pris på overnatting, mens medlemmer i Barnas Turlag overnatter gratis på de fleste selvbetjente og ubetjente hyttene, og får ekstra rabatt på betjente hytter.

På betjente hytter kan du få tilbud om "Fast opphold-spesialpris" hvis du vil bo fast i noen dager. Prisen dekker overnatting og mat, samt sengetøy og eget rom. Dermed kan du gå dagsturer med lett sekk og slippe å lure på hvor du skal sove.

Når er hyttene åpne?

De selv- og ubetjente hyttene er ofte helårsåpne, med unntak for enkelte som stenger i den kaldeste vinterperioden, samt noen i kalvingsperioden for reinsdyr i mai/juni. Noen hytter stenger også i jaktperioden på høsten.

Enkelte betjente hytter er åpne fra slutten av februar til langt ut i mai, mens de fleste åpner fredag før palmesøndag og stenger igjen 2. påskedag. Fra slutten av juni til midten av september er de aller fleste hyttene åpne. Haukeliseter ved E134 over Haukelifjell er helårsåpen.

Mange av de betjente hyttene har selvbetjeningskvarter utenom den betjente sesongen.

Sjekk alltid åpningstidene for de enkelte hyttene på UT.no før du drar på tur!

Kan jeg ta med hund på hyttene?

Noen hytter er tilrettelagt for at du kan ta med hund, med egne hunderom eller hundebur. På andre hytter må hunden ligge ute eller få henvist plass i uterom, vedskjul etc. Hunder har normalt ikke adgang til soverom, oppholdsrom eller spiserom. Dette er blant annet av hensyn til allergikere.

Se oversikt over hytter som er tilrettelagt for hund på UT.no

Finnes det hytter som er tilrettelagt for folk med funksjonsnedsettelse?

Vi har flere hytter der det er gjort tiltak for å forbedre tilgjengelighet for personer med funksjonsnedsettelse. Bruk knappen "Tilgjengelighet" på UT.no for å velge søkekriterier og finne hytter som passer dine behov. Dersom det mangler informasjon for akkurat den hytta du er interessert i, ta kontakt med vertskap eller eierforening for nærmere informasjon.

Du kan også lese mer om vårt arbeid med hyttetilgjengelighet på Hytter for alle siden.

Mat med utsikt

Mange av de betjente hyttene serverer lokal mat basert på lokale råvarer, lokale mattradisjoner eller mat levert fra lokale leverandører. Du kan faktisk vandre gjennom fjellheimen og smake nye lokale spesialiteter hver kveld. Dette er mulig gjennom satsingen “Lokal mat og matkultur ved DNTs hytter”, som er et samarbeid med Innovasjon Norge om å gi tradisjonsbundne matopplevelser til folk som ferdes i fjellet.

I ett med naturen

Hyttene er forsøkt lagt skånsomt i terrenget av estetiske hensyn, ofte i tilknytning til eldre seter
voller hvor det tradisjonelt har vært overnattings muligheter. Transport av forsyninger til veiløse hytter begrenses til få turer, ofte vinterstid, for ikke å lage terrengskader. DNTs eget miljøprogram for hyttedrift gir retningslinjer for alt fra behandling av avfall til transport og energiøkonomisering.

UT.NO

Sjekk informasjonen om hytta på UT.no før du legger ut på tur! Mange ubetjente og selvbetjente hytter er tilgjengelige hele året. Andre er stengt på vinteren. Noen hytter er selvbetjent utenfor betjent sesong. Andre er stengt.

Visste du at:

  • Du sparer inn medlemskontingenten i DNT i løpet av tre overnattinger på betjente hytter
  • Ungdom betaler halv pris på sovesal på betjente hytter
  • Ungdom betaler halv pris på selvbetjente og ubetjente hytter
  • Barn under tre år bor og spiser gratis på hyttene

Norsk Tippings overskudd har bidratt til bygging av over 300 hytter. 

Norsk Tippings samfunnsoppdrag er å tilby ansvarlige og attraktive spill og sørge for overskudd til gode formål. Mange av formålene handler om fysiske opplevelser - om å gi muligheten til å være aktiv og gjøre noe sammen med andre. 

Den Norske Turistforening er ett av disse formålene.

Klikk her for å skrive tekst.

Tusen takk til Sparebankstiftelsen DNB for uvurderlig støtte til vårt vedlikeholdsarbeid