Logo
Til DNT.no forside
Bilder fra sommeråpning 2023 i Trollheimen og Sunndalsfjella.

Hyttebesøket fra A til Å

De fleste av hyttene til DNT er selvbetjente (med proviant) og ubetjente hytter (uten proviant). Her ser du hvordan du bruker disse hyttene.

Planlegging

Planleggingen er en viktig del av turen. Nå er du allerede på våre nettsider, noe som er en veldig god start! Gå inn på UT.no og finn et turområde, turforslag og hytter som frister. Skaff deg kart over området og DNT-nøkkel. Pakk sekken og legg i vei!

DNTs hyttebestilling gir rask oversikt over hvilke hytter som har ledige senger i din valgte tidsperiode. Dette gjelder kun de hyttene som har forhåndsbestilling via nett.

Annonse:

Nøkkelen

De aller fleste av hyttene som ikke har vertskap er låst med DNTs standardnøkkel. Derfor er det en god regel å alltid ha med seg denne lille nøkkelen i sekken når du skal på tur. Medlemmer kan skaffe seg nøkkelen mot et depositum på 100 kroner.

Les mer om den unike DNT-nøkkelen

Hvor kan jeg få tak i DNT-nøkkelen? 

Kjøp nøkkelen i vår nettbutikk. Du kan også kjøpe nøkkelen via våre lokale turistforeninger/turlag, samt enkelte turistkontorer og butikker. På nettsiden til DNT-butikken finner du en liste over utsalgssteder rundt om i Norge. I tillegg har alle betjente DNT-hytter nøkler tilgjengelig.

 

DNT-lås med nøkkel i snø.
Husk å alltid å ha med deg DNT-nøkkelen på tur! Foto: Marius Dalseg

 

Fyring

Etter at du har kommet deg vel inn på hytta, er det tid for å fyre i ovnen. Legg to små kløyvde vedskier på hver side i ovnen med den kløyvde siden inn. Fyll hulrommet med papir, never og annet lett brennbart. Legg småved på kryss og tvers over og avslutt med en større kubbe på toppen. Du har garantert fyr på første forsøk!

Dame med hvit og svar ullgenser fyrer i ovn på hytte.
Med fyr i ovnen eller peisen blir det fort god stemning på hytta. Foto: Marius Dalseg.

Tørking

Mye kan være vått etter en dag ute, og det er som regel godt tilrettelagt for tørking av klær og sko ved ovnen. Heng opp det våte tøyet og få på deg tørt så fort som mulig.

Protokoll

Mens hytta blir varm kan du skrive deg inn i protokollen med navn, medlemsnummer og litt annen informasjon. Dette gjelder også selv om du har bestilt plass på nett. Du har ikke rett på sengeplass før dette er gjort.

Hyttebesøket fra A til Å fortsetter under videoen

Lys

Noen hytter har innlagt vanlig strøm eller solcellestrøm. På de aller fleste hytter er det imidlertid stearinlys eller parafinlamper som gjelder. Husk å sjekke at lysene står godt i lysestaken. Pass også på at du ikke søler lampeolje når du etterfyller parafinlampen.

Matlager

Alle selvbetjente hytter har matlager. Her kan du hente ut alt du trenger, fra knekkebrød og havregryn til posesupper og hermetikk. Du vil finne informasjon om betaling for de matvarer du benytter på hytten eller i form av oppslag ved matlageret. Ingen ubetjente hytter har matlager, så hit må du ta med all mat sjøl. 

Du betaler ved å fylle ut en blankett eller med mobilen

Vann

På hytta finner du oppslag om hvor nærmeste vannkilde er. Vinterstid må man ofte smelte snø. Både snøsmelting og varmtvann varmes gjerne på ved-ovnen, slik spares gassen til matlagingen. Tøm alltid vannet når du drar fra hytta slik at vi unngår ev. frost eller gammelt vann til neste gjest. 

Dame står i snø ved brønnpumpe.
Du finner informasjon om nærmeste vannkilde på hytta.

Matlaging

Propanapparat for matlaging er standarden på hyttene. Før du kan tenne på, må du vippe denne bryteren til «åpen» posisjon. Husk å vippe den tilbake når du er ferdig med å lage mat.

Middag

Dette er kveldens høydepunkt uansett om man spiser medbrakt hjortebiff eller pannekaker fra matlageret. Husk å ta deg god tid til måltidet. Og en sjokoladebit etterpå.

Soving

Ingen ting er som å krype til køys etter en lang dag i fjellet. Husk å ta med deg enten lakenpose eller en liten sovepose på hytteturen. Vis respekt for de som ønsker å legge seg tidlig. Så viser de forhåpentligvis respekt for den som vil sove lenge neste morgen. Hodelykt er et godt tips hvis du vil lese på sengen.

Dame som legger lakenpose på senga på DNT-hytte.
Husk å ta med deg lakenpose på hytteturen. Foto: Marius Dalseg.

Do

Det er utedo som gjelder på DNT-hyttene. Her finner du ofte både bilde av kongefamilien og noe hyggelig lesestoff. Husk å bruke torv- eller barksekken til å strø over det du har etterlatt deg.

Betaling

Vær oppmerksom på at betalingsløsningene på hyttene vil variere i de ulike DNT-medlemsforeningene. Som oftest betaler du for en hytte i det du forhåndsbestiller. På enkelte hytter fyller du ut en betalingsblankett som puttes i en avlåst kasse/safe på hytta. Du får da tilsendt faktura per e-post/SMS/post. På noen hytter kan du betale med Appen DNT hyttebetaling eller Vipps. Husk også å betale for matvarene du tar ut fra matlageret på en selvbetjent hytte. 

Vask

Både bestikk, tallerkener, benkeflater og golv må vaskes før du forlater hytta. Forlat hytta i litt bedre stand enn da du kom.

Dame vasker opp på DNT-hytte.
Husk oppvasken!

Dette var guiden til de selvbetjente og ubetjente hyttene våre. Bor du på betjente hytter, kommer du til oppvarmet hytte. Da slipper du å tenke på stort annet enn å kose deg mest mulig.

 

Dette er DNT-hyttene

DNT har hytter for alle slags folk og turer! Vi har betjente hytter der du får servert mat, selvbetjente hytter med matlager og ubetjente hytter der du tar med maten selv.

Dette er DNT-hyttene
Dette er DNT-hyttene
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Betal hytteoppholdet med mobilen
Telefonskjerm med betalingsapp foran flott fjellandskap
Betal hytteoppholdet med mobilen
Mat på selvbetjeningshytter
Mat på selvbetjeningshytter