Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Dame og gutt fisker på brygge

Nærfriluftsliv og grønn transport

DNT skal redusere friluftslivets fotavtrykk. Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å stimulere til kortreiste ferie- og fritidsopplevelser i lokalmiljøet og i eget land. Vi vil også bidra til å redusere transportbehovet og gjøre det lettere å benytte klimavennlig transport for å delta i friluftsliv.

Randotur på Hadeland

Man behøver ikke å sitte timevis i bilen til fjells for å gå på topptur. Er man kreativ finnes det også toppturmuligheter i lavlandet. På vinterstid har DNT Hadeland arrangert nybegynnerturer på randoneeski til utsiktstopper i nærmiljøet. Solobservatoriet som har vært en av turmålene, ligger på 570 meter høyde og har utsikt over både Nordmarka og Romeriksåsen. Turen går med utgangspunkt fra Harestua togstasjon, og ved BUA på Harestua finnes det også muligheter til å låne utstyr dersom man har behov for det.

Les mer her
Les mer her

Toppturbussen

Fjellsportgruppa i Troms turlag har de seneste årene satt opp toppturbuss for dem som liker å kjøre bratt på ski. Man har kunnet velge å gå på tur på egenhånd eller være med på fellestur med DNT. I 2024 setter også Trondheim turistforening opp toppturbusser til felles toppturer både vinter, sommer og høst. Trondheim turistforening leier inn minibusser, mens frivillige stiller som bussjåfør. På denne måten kan man la bilen stå og heller reise miljøvennlig sammen.

Les mer om Troms turlag sitt tilbud
Les mer om Troms turlag sitt tilbud

Rønningen nærfriluftslivsarena

På Rønningen gård har Trondhjems Turistforening skapt en populær friluftslivsarena som er både sosial og miljømessig bærekraftig - et kortreist turtilbud med rekruttering og inkludering av nye grupper til friluftsliv og frivillighet. Gården har både lavvoer, gapahuker og bålplasser, og en egen turboskog for de yngste. Stabburet på Rønningen har blitt til utlånsbod for barnehager og skoler, og Rønningen er også utfartssted for ungdom, voksne og seniorer som møtes til samlinger og kurs. Gården har et eget samarbeid med Friomsorgen i Trondheim og er en viktig sosial møteplass og mestringsarena for frivillige. I et eget snekkerverksted møtes frivillige ukentlig, og kan lære ulike håndverksteknikker og være med å bygge utstyr til foreningens hytter.

Les mer
Les mer

Bynært friluftsliv

Bergen og Hordaland Turlag har de siste årene satset på å tilrettelegge for bynært friluftsliv. De har både jobbet med å kartlegge og presentere urbane nærtur-forslag i Bergen, og med å vedlikeholde eksisterende stier i bynære områder. På en av turene er det også satt opp en personteller for å kartlegge trafikken på ruta. Turene publiseres på UT.no hvor turlaget har gjort det enkelt å søke opp og å få oversikt over nærturer i Bergen kommune.

Ta kontakt med Turlaget for info
Ta kontakt med Turlaget for info

Kortreiste hytteturer

Hammerfest og Omegn Turlag har bygget to dagsturhytter på byfjellene Tyven og Storfjellet der 10-12 personer kan sitte og spise niste eller nyte en kaffe. Hyttene er i bruk året rundt, både av byens befolkning og av tilreisende. De har blitt veldig populære mål for lavterskelturer i nærområdet, og den unike formen og den fantastiske utsikten gjør dem til spennende attraksjoner. Hytta på Storfjellet er utstyrt med rullestolrampe og tilrettelagt i samarbeid med Norges Handikapforbund.

Les mer om hyttene her
Les mer om hyttene her

Grønt kort

For å inspirere gjestene til å ta bussen til fjells, tilbyr flere DNT-hytter gavekort til busspassasjerer, i samarbeid med aktuelle busselskap. Alle overnattingsgjester som viser frem bussbilletten, får et gavekort på 100 kroner til bruk på hytta. Såkalt «nudging», å friste eller lokke folk til mer miljøvennlig atferd, er tiltak som ofte virker. Rundt 75 prosent av utslippene knyttet til friluftslivet og reiseliv stammer fra transport. Ved at flere inspireres til å velge offentlig kommunikasjon på fritidsreiser kan utslippene kuttes betydelig.

Les mer om grønt kort-ordningen og hvilke hytter som er med
Les mer om grønt kort-ordningen og hvilke hytter som er med

Bussen til bushen

La bilen stå og ta bussen til bushen. Det var oppfordringen til DNT Telemark, Bypakke Grenland og farte.no. Dette var et pilotprosjekt som startet i 2016. Målet var å tilrettelegge for nærfriluftsliv med miljøvennlig transport, og som del av prosjektet ble det merket fra flere utvalgte bussholdeplasser til spennende turmål i Grenlandsområdet. En suksessfaktor har vært godt samarbeid mellom fylkeskommunen, driftsselskapet, Statens Vegvesen, kommunene og de frivillige i de lokale turlagene.

Les mer her
Les mer her

 

Annonse:

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem