Inkludering og mangfold
Bærekraft for DNT handler også om sosial rettferdighet. Vi jobber for at alle kan ta del i friluftslivet, uavhengig av bakgrunn og ressurser. Målet er at tilbudet vårt skal være inkluderende for alle alders- og samfunnsgrupper, og vi skal styrke frivilligheten slik at den gjenspeiler mangfoldet i samfunnet.
Ti på hjul
Ti på hjul er et samarbeid mellom Bergen og Hordaland turlag og Nordhordaland turlag. Dette er et årlig turposttilbud, med ti utvalgte turmål som kan nås med hjul – med sykkel, rullator eller rullestol. Alle som gjennomfører de ti turene innen en sluttdato om høsten, er med i trekningen av et gavekort. Turene kartlegges av frivillige og publiseres på UT.no med beskrivelser i tekst og bilder. Det blir også arrangert fellesturer til flere av turmålene. Dette er en enkel og effektiv måte å senke terskelen for å komme seg ut på tur for en gruppe som statistisk sett er lite aktive i friluftslivet.
Helse i hvert steg
Turer i naturen er en kilde til glede og påfyll som gir energi og reduserer stress. Haugesund Turistforening tilbyr ukentlige turer med vekt på psykisk helse, i samarbeid med psykisk helsetjeneste i kommunen. Turene varierer i lengde og terreng og avsluttes med sosialt samvær og bålkos. Flere andre DNT-foreninger har også lignende turtilbud.
Krefter på tur
Krefter på tur er et ukentlig turtilbud for kreftpasienter og kreftoverlevende i regi av Bergen og Hordaland Turlag. Tilbudet er tilrettelagt for ulike fysiske forutsetninger og har et variert program med både enkle og mer utfordrende turer, og ledes av frivillige turledere som har kjennskap til brukergruppens utfordringer. Prosjektet spinner ut fra et samarbeid med Aktiv mot kreft og Pusterommet, samt ildsjeler i turlaget. Flere foreninger har tilsvarende tilbud under navnet UT Pusterommet i aktivitetskalenderen vår.
Rubenstur - tilrettelagt fjelltur
Rubenstur er en tilrettelagt fjelltur over Hardangervidda i regi av DNT Telemark, som skal gi mestringsfølelse og glede til mennesker med ulike fysiske funksjonsnedsettelser. Hver sommer er om lag 15-20 deltakere med på tur, med ny rute fra år til år. Sammen med ekspedisjonsleder og hjelpere får deltakerne helt nye naturopplevelser, og de får erfare at det er mulig å bevege seg i høyfjellsnatur, til tross for de utfordringene en funksjonsnedsettelse gir. Det å være en del av et godt team gjør at man føler seg trygg, selv om man utfordrer sine egne grenser.
Møbler med mening
Bevisst bruk av innkjøpsmakt kan fremme miljømessig og sosial bærekraft. Ved oppussingen av Finsehytta, kjøpte DNT Oslo og Omegn inn trekrakker fra Benny Butikk, som har varer laget av innsatte i Oslo fengsel. I fengselsverkstedet gis yrkesopplæring og arbeidstrening i som skal motvirke negative følger av isolasjon og gjøre de innsatte bedre i stand til å leve uten kriminalitet. Ikke alle innsatte hadde tro på at de kunne lage en krakk, da arbeidet tok til på snekkerverkstedet. Nå står krakkene i Finsehyttas resepsjonsområdet, med utsikt mot Finsevatnet og en vidde av frihet.
Innkjøp og inkludering
DNT Oslo og omegn har inngått en egen avtale med Velferdsetaten i Oslo kommune og Holtet Verksted som er et dagtilbud for voksne som trenger tilrettelagte arbeidsdager. Her tilbys ulike arbeidsoppgaver, blant annet lages det tennbriketter av avis som er dyppet i stearin. Disse kjøpes inn av DNT, som får tennbrikettene direkte levert til hyttetilsynene som er ansvarlig for hyttene i marka og Oslofjorden. På denne måten bidrar DNT til et meningsfullt arbeid for flere, samtidig som at det blir varme i peisen på alle DNT-hyttene.
Fangene på fjellet
I samarbeid med Kriminalomsorgen, gjennomførte DNT Valdres egne merke- og vardekurs for ansatte på Vestoppland fengsel i 2018 og 2019. Etter å ha gjennomført en teoridel, jobbet de innsatte ute i felt med å varde, merke og rydde deler av den historiske vandreruta, Stølsruta. Ikke alle var kjent med fjellet fra før, og for noen var dette det første møte. Sammen med et kursbevis, var målet at meningsfulle oppgaver, sosialt fellesskap og mestringsglede skulle bidra til at veien inn i arbeidslivet etter endt soning ble lettere.