Hyttebesøket fra A til Å

De fleste av turistforeningshyttene er selvbetjente (med proviant) og ubetjente hytter (uten proviant). Her ser du hvordan du bruker disse hyttene.

1. Planlegging

Planleggingen er en viktig del av turen. Nå er du allerede på våre nettsider, noe som er en veldig god start! Gå inn på UT.no og finn et turområde, turforslag og hytter som frister. Skaff deg kart over området og DNT-nøkkel. Pakk sekken og legg i vei!

2. Nøkkelen

De aller fleste av hyttene som ikke har vertskap er låst med DNTs standardnøkkel. Derfor er det en god regel å alltid ha med seg denne lille nøkkelen i sekken når du skal på tur. Medlemmer kan låne nøkkelen mot et depositum på 100 kroner.

Kjøp nøkkelen i vår nettbutikk. Du kan også kjøpe nøkkelen via våre lokale turistforeninger/turlag, samt enkelte turistkontorer og butikker.

Alfa Nordic

RAB

Horten Sykkellsport

3. Fyring

Etter at du har kommet deg vel inn på hytta, er det tid for å fyre i ovnen. Legg to små kløyvde vedskier på hver side i ovnen med den kløyvde siden inn. Fyll hulrommet med papir, never og annet lett brennbart. Legg småved på kryss og tvers over og avslutt med en større kubbe på toppen. Du har garantert fyr på første forsøk!

4. Tørking

Mye kan være vått etter en dag ute, og det er som regel godt tilrettelagt for tørking av klær og sko ved ovnen. Heng opp det våte tøyet og få på deg tørt så fort som mulig.

5. Protokoll

Mens hytta blir varm kan du skrive deg inn i protokollen med navn, medlemsnummer og litt annen informasjon. Du har ikke rett på sengeplass før dette er gjort.

Horten Sykkellsport

Nordic Outdoor - Nikwax - februar2017

RAB

6. Lys

Noen hytter har innlagt vanlig strøm eller solcellestrøm. På de aller fleste hytter er det imidlertid stearinlys eller parafinlamper som gjelder. Husk å sjekke at lysene står godt i lysestaken. Pass også på at du ikke søler lampeolje når du etterfyller parafinlampen.

7. Matlager

Alle selvbetjente hytter har matlager. Her kan du hente ut alt du trenger, fra knekkebrød og havregryn til posesupper og hermetikk. Man betaler for maten samtidig som man betaler for oppholdet. Ingen ubetjente hytter har matlager, så hit må du ta med all mat sjøl.

8. Vann

På hytta finner du oppslag om hvor nærmeste vannkilde er. Vinterstid må man ofte smelte snø. Gjør dette gjerne på ovnen, slik spares gassen til matlagingen.

9. Matlaging

Propanapparat for matlaging er standarden på hyttene. Før du kan tenne på, må du vippe denne bryteren til «åpen» posisjon. Husk å vippe den tilbake når du er ferdig med å lage mat.

10. Middag

Dette er kveldens høydepunkt uansett om man spiser medbrakt hjortebiff eller pannekaker fra matlageret. Husk å ta deg god tid til måltidet. Og en sjokoladebit etterpå.

11. Soving

Ingen ting er som å krype til køys etter en lang dag i fjellet. Husk å ta med deg enten lakenpose eller en liten sovepose på hytteturen. Vis respekt for de som ønsker å legge seg tidlig. Så viser de forhåpentligvis respekt for den som vil sove lenge neste morgen. Hodelykt er et godt tips hvis du vil lese på sengen.

12. Do

Det er utedo som gjelder på DNT-hyttene. Her finner du ofte både bilde av kongefamilien og noe hyggelig lesestoff. Husk å bruke torv- eller barksekken til å strø over det du har etterlatt deg.

13. Betaling

På hytta fyller du ut en betalingsblankett eller betaler med kontanter som puttes i en avlåst kasse/safe på hytta. Du får da tilsendt faktura per e-post/post eller trekk fra kredittkort. Vær oppmerksom på at betalingsløsningene på hyttene vil variere i de ulike DNT-medlemsforeningene.

14. Vask

Både bestikk, tallerkener, benkeflater og golv må vaskes før du forlater hytta. Forlat hytta i litt bedre stand enn da du kom.

Dette var guiden til de selvbetjente og ubetjente hyttene våre. Bor du på betjente hytter, kommer du til oppvarmet hytte. Da slipper du å tenke på stort annet enn å kose deg mest mulig.

Fjellsport februar 2017