Har du en litt for stor allværsjakke eller fjellsko du aldri bruker?
​​​​​​​ Bytt, gi bort eller selg - det er bra for både lommeboka og miljøet!

Visste du at nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsutstyr? Faktisk passerte omsetningen i norske sportsbutikker i 2018 hele 16 milliarder kroner. Ingen andre steder i verden selges det mer sportsutstyr per innbygger enn i Norge. Som et motsvar står DNT ung for Grønn fredag (arrangeres i november, samme dag som Black friday) og Grønn onsdag (arrangeres på våren). Det er nasjonale byttedager der du kan bytte inn friluftsklær og -utstyr du ikke trenger.

Digital, grønn fredag!

I 2020 er det meste annerledes, og slik blir det også med Grønn fredag. Derfor flyttes alt til nett! 

Du kan bli med ved å:

  1. Selge, kjøpe, bytte og gi bort turutstyr på Finn.no med #Grønnfredag.

  1. Inspirer andre ved å dele dine turbilder med brukt eller lånt utstyr på sosiale medier med #Grønnfredag.

  1. Ta vare på det du har og reparer det utstyret som trenger vedlikehold.  
    ​​​​​​​

I november deler vi inspirasjon og tips til miljøvennlig bruk og reparasjon av utstyr på DNT ung Instagram - så følg med!

DNT ung og resten av friluftsmiljøet sto i bresjen da Grønn Fredag ble arrangert for første gang i 2016.  I ettertid har flere organisasjoner og bedrifter fulgt etter og tatt avstand fra Black friday ved å arrangere byttekvelder, vise hvordan man gjenbruker eller reparerer, samt kurse folk i hvordan man på best mulig måte tar vare på det man allerede har.  

DNT ung tror at alle: 

  • har noe i boden de ikke bruker
  • har klær eller utstyr som ikke passer
  • syns det er fint å kunne dele

Gjør gjenbruk populært!

Enorme mengder sports- og friluftsutstyr kastes daglig, og DNT ung ønsker å oppfordre til langtidsbruk av alle produkter som kjøpes.  

– De fleste av oss har turklær og -utstyr liggende hjemme som vi ikke bruker. Med de nasjonale byttedagene gir DNT ung deg en super anledning til å gi det videre eller bytte til deg noe annet. Det er kult og på sin plass at friluftsmiljøet kan være med å gjøre gjenbruk mer populært og vanlig, sier Markus Malmin, leder i DNT ung. 

Ta vare på miljøet ved å gi friluftsutstyr og -klær og et nytt liv!

DNT ung håper arrangementer som Grønn Fredag kan gjøre at flere får øynene opp for at jo mer ting brukes, jo mindre blir miljøbelastningen per gangs bruk - ikke bare den ene dagen, men året rundt. Turutstyr tåler mye, men holder lenger om man tar godt vare på det. Vi anbefaler å ta gjøre enkelt vedlikehold før man pakker vekk etter en tur og reparere ved skader. 

Les også: 

Om DNT ung:

  • DNT ung er ungdomsorganisasjonen til DNT, og er for medlemmer mellom 13 og 26 år. DNT ung er den største friluftsorganisasjonen for barn og unge i Norge og har over 45.000 medlemmer. 

Husk Miljøvettreglene

DNT ung utarbeidet i 2016 syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv sammen med POW Norge. 


Annonse