Fiks alt - alltid

Å fikse turutstyr, eller å fikse utstyr på tur, kan være utfordrende. Men med kunnskap og erfaring kan også du bli en fikser. Vi bryr oss om miljøvett og vil gjøre det lettere for deg å ta vare på og reparere det du har!

Klær

Tekstiler er det som går oftest i stykker på tur. På denne siden tar vi for oss forskjellige typer stoff og skader, og ulike teknikker som kan brukes til å vedlikeholde eller fikse disse.

Sko

Få gode tips til vedlikehold og smøring av sko, og lær hvordan du kan tette et hull i såle eller lær.

Telt og sekk

Tar du vare på teltet og sekken din, så kan de holde i mange år. Her lærer du hva du gjør hvis du brekker en teltstang, får en rift i teltduken eller en spenne på sekken ryker. 

Skiutstyr 

Skituren kan bli stabasiøs om en tupp knekker eller et håndtak løsner. Her finner du informasjon om riper og skader i lakk, og tips til hvordan du bygger en skipulk.


Hva trenger du for å fikse turklær og -utstyr?

Hvorfor ha med reparasjonsutstyr på tur? Du kommer kanskje ikke til å trenge det, men før eller siden kan noe gå i stykker. En ødelagt gamasje eller revnet skulderreim på sekken kan gjøre turen kjip, men begge deler kan enkelt fikses med hyssing eller tråd.  


Her finner du forslag til to reparasjonssett som er grei å ha på tur, en for kortere, og en for litt mer avanserte turer. Du trenger ikke alltid ha med alt, vurdér selv hva som er relevant for eventyret du skal på, men dette kan være en grei utgangspunkt.

Lite reparasjonssett:

 • Sterk tråd med to nåler, gjerne en grov og en finere - sy igjen tekstiler, enkelt og greit.  
 • Hyssing - improvisorisk belte, skolisser, gamasjestrikk, barduner og mer. Ha alltid med noen meter, helst av naturfiber. 
 • Gorilla-/gaffateip (eventuelt sportsteip) - fikser det meste. Kan problemet ikke fikses med teip, så har du ikke brukt nok teip, sies det. Ta på noen meter rundt flasken eller termos, så har du alltid det med deg, og slipper å bære på hele rullen. Unngå å bruke gaffateip på klær. 

Tilleggsutstyr for lengre turer: 

 • Reimspenne - de går ofte i stykker. Ta med to størrelser som passer til sekken. 

 • Lim - kan brukes til mye. Sjekk hva limet er egnet til på pakken. Stoff og lær bør limes med silikonbasert eller annet fugelim som tåler mye bevegelse, mens ‘hardware’ er best å lime med kontaktlim eller epoxy. 

 • Lappestoff - klipp av biter av en gammel oljebukse, og ha et par liggende i sekken. Det går også an å få kjøpt selvklebende lapper på stoffbutikker, eller bruke spinnakerteip som er å få kjøpt på båtbutikker. 

 • Strips eller metallstreng er praktisk for å reparere ‘hardware’, som staver, bindinger, teltstenger eller lage skikjelke. Strips er enkelt å bruke og trenger ikke tilleggsutstyr, og tykk ståltråd kan man bruke og tilpasse på flere måter. 

 • Multiverktøy - den bør ha både tang og to skrujern. 

 • Saks - liten neglesaks eller lignende. Praktisk å ha, også med tanke på førstehjelp. Mange multiverktøy har det integrert. 

 • Tau - nødvendig for å lage en skikjelke, praktisk til å gå på kompasskurs i white-out, og kan selvfølgelig også brukes til annet. Det behøver verken være tungt eller dyrt. Ha god lengde, og vit hvor lang tauet er, så kan du også måle avstand om du skal gå på kompasskurs. 

 • Bindingskruer - vanlige skruer vil ikke holde igjen bindingen i skien, spesialskruer kan kjøpes på en sportsbutikk. 

 • Ekstra binding, trinse og skitupp - er dere en stor gruppe, eller hvis du må klare deg langt fra sivilisasjonen lenge, så er det en stor fordel å ha det med. 

FIKS TURUTSTYRET PÅ DNTS HYTTER

Bergans og DNT samarbeider om å utstyre alle de betjente DNT-hyttene i Norge med et nyttig reparasjonssett som overnattingsgjestene kan låne og bruke når de bor på hytta. Reparasjonssettene er på plass fra sommersesongen 2021, og lånes ut i resepsjonene. Det gir overnattingsgjestene mulighet til å fikse turutstyret sånn at det får lenger levetid. Her kan du lese mer om tiltaket, og her kan du se en brosjyre som er laget med gode reparasjonstips. 

Og husk, det vi er glade i tar vi vare på!
Og husk, det vi er glade i tar vi vare på!

Bilder: Marius Dalseg Sætre og Line Hårklau

Tekst: Konstantin Plotkin, Thorbjørn Kalland, Kasper Skjulhaug, Øystein Falkeid og Markus Malmin