Logo
Til DNT.no forside
villrein på snø i fjellet

Villrein og tamrein

DNT har hytter og ruter i mange villrein- og tamreinområder. Derfor jobber vi for å bidra til en bærekraftig villreinforvaltning og tilrettelegge for et friluftsliv som tar hensyn til villrein og tamrein.

Villreinen lever hovedsakelig på snaufjellet i Sør-Norge, som de siste livskraftige bestandene av arten i Europa. Norge har med det et særlig ansvar for å ivareta villreinen og dens leveområder.

Villrein og tamrein

Villreinen og tamreinen har over tid fått stadig mindre leveområder på fjellet. Veier, jernbane, vannkraftreguleringer, hyttebygging og reiselivsanlegg har lagt beslag på viktige leveområder. Motorisert ferdsel og menneskelig ferdsel kan også påvirke arealbruken til dyrene.

Store intakte naturområder og fravær av tekniske inngrep og forstyrrelser er viktig for reinens overlevelse, og er samtidig høyt verdsatte kvaliteter for mange som liker å ferdes i naturen. Det er utfordrende å gjøre gode avveininger mellom villrein/tamrein og friluftsliv, men med riktig tilrettelegging og aktiv informasjon, tror vi det er mulig å finne løsninger som ivaretar begge hensyn.

DNT i villreinfjellet

Fra ruta mellom Høgevarde og Toveseter. Sommeren 2021.
Rein på Norefjell.

Vi ønsker å ta vår del av ansvaret for å bedre villreinens levevilkår og ta hensyn til villrein. Det er også godt forankret i organisasjonen. I DNTs handlingsplan for natur, kulturarv og miljø 2021-2024 er det slått fast at DNT vil «bidra til en bærekraftig villreinforvaltning og tilrettelegge for friluftsliv som tar hensyn til villrein og tamrein.»

  • Vi har allerede strammet inn på åpningstider på mange av hyttene ut fra hensyn til villrein, og over tid har flere stier og hytter blitt flyttet/lagt ned.
  • DNT mener at vi må bygge videre på en politikk som er basert på en balanse mellom bruk og vern. Vår lange historie og hele vår virksomhet er basert på ideen om at det vi er glade i, det tar vi vare på. Muligheten til å oppleve store sammenhengende naturområder med urørt preg er en unik verdi. Det gir naturopplevelser for livet og bidrar til å styrke forståelsen for den sårbare fjellnaturen og behovet for å verne den.
  • DNTs viktigste bidrag til å forbedre villreinens levekår, er kanalisering av ferdsel. De fleste følger en sti når de er på tur. Det betyr at vi gjennom god tilrettelegging kan kanalisere trafikken til områder som tåler det og redusere trafikk i spesielt sårbare områder.
  • Informasjon til turgåere er også et sentralt virkemiddel. Vi tror at de fleste ønsker å ta vare på naturen de ferdes i og gjøre gode veivalg, men mange mangler nødvendig kunnskap til å kunne gjøre det. Gjennom UT.no kan vi nå veldig mange brukere og dermed bidra til å påvirke valg av turmål og ruter i planleggingsfasen.
  • DNT er imidlertid ikke den eneste som opererer i fjellet. Hvis vi skal klare å forbedre villreinens levekår, er det nødvendig at også andre aktører er sitt ansvar bevisst og tar grep.

Kommunene, fylkeskommunene og statlige myndigheter har en spesielt viktig rolle med å sikre villreinenes leveområder mot ytterligere fragmentering og nedbygging.

Hva gjør DNT

Her er eksempler på tiltak som DNT har gjennomført av hensyn til villrein.

Fysiske tiltak og kanalisering

Flytting av Gråhøgdbu på slede 4 mars 2021
Gråhøgdbu på Venabygdsfjellet ble lagt ned i 2020 av hensyn til villreinen. Hytta er flyttet til Maihaugen.
  • Mange av DNTs hytter i villreinområder holdes periodevis stengt av hensyn til villrein, spesielt ifm. kalving.
  • Merke og kviste ruter for å kanalisere turistene i villreinfjellet. I enkelte områder er det rutine for å samle inn merkekvister etter vintersesongen.
  • Gråhøgdbu på Ringebufjellet ble lagt ned i 2020. Hytta ble erstattet med Veslefjellbua. Rutenettet til Eldåbu og Jammerdalsbu ble også flyttet bort fra de mest sentrale fjellområdene. Gråhøgdbu er flyttet til Maihaugen og brukes i dag som en arena for formidling.
  • Breitjønnbu på Ringebufjellet ble revet på 90-tallet. Hytta ble erstattet med Jammerdalsbu, samt at rutenettet ble flyttet bort fra de mest sentrale fjellområdene.
  • T-merket rute Rondvassbu – Eldåbu i Rondane ble lagt om i 1996.
  • T-merket rute Rondvassbu – Dørålseter (over Storsmeden) i Rondane er lagt ned.
  • Flere T-merkede ruter fra E6 på Dovre til Grimsdalen i Rondane ble lagt ned i 2006, slik at det nå kun er én hovedrute igjen.
  • Busstransport Hjerkinn – Snøheim ble først opprettet i 2012 for å lede folk forbi oppryddingen i skytefeltet og ble i 2017 vedtatt videreført av hensyn til villrein. Fra 2018 har transporten vært driftet av DNT Oslo og Omegn.
  • T-merkede ruter på Dovre ble nedlagt på 90-tallet: Vangshaugen – Raubergshytta over Råstu, Raubergshytta – Grøvudalshytta over Storskarhøa, Grøvudalshytta – Åmotdalshytta over Salhøa.
  • T-merket rute på sørsiden av Reinsvatnet ved Reinsvassbu i Sunndalsfjella ble lagt ned i 2020.
  • T-merket rute Sota Sæter – Trulsbu i Breheimen ble lagt ned ca. 2007

Informasjon

  • Informere og spre kunnskap om villrein og hensynsfull ferdsel gjennom våre kanaler som UT.no, Fjell og Vidde, nettsider mm. På UT er det etablert egne varlser som er aktive i villreinens kalvingsperiode.
  • Informere om villrein og hensynsfull ferdsel på hytter i villreinfjellet.
  • DNTs turlederutdanning oppdateres for å styrke kompetansen til turledere på temaet hensynsfull ferdsel i villreinfjellet.

Tiltaksplaner for villreinområder Norges 24 villreinområder er klassifisert etter kvalitetsnormen for villrein, og klassifiseringen viser at halvparten har dårlig tilstand. For å bedre levekårene for villreinen skal det lages tiltaksplaner.

I forslag til tiltaksplaner for de ti nasjonale villreinområdene som har dårlig tilstand, er det foreslått en rekke forslag som i sum vil ha store konsekvenser for det enkle friluftslivet. Til sammen berører disse forslagene mellom 50 og 60 DNT-hytter, i større eller mindre grad.

De foreslåtte endringene i DNTs sti- og løypenett og begrensninger knyttet til friluftslivet generelt vil åpenbart gi et langt dårligere tilbud for allmennheten. DNT har dialog med myndighetene og jobber for å finne løsninger som både kan bedre villreinens levekår og samtidig ta vare på mulighetene for friluftsliv i fjellet.

Hensynsfull ferdsel

En mann med ryggsekk som går på en steinete bakke
Stopp og trekk deg unna dersom om du ser reinsdyr.

Villreinen og tamrein er sårbar og trenger ro. Villreinen kan bli vár av folk på en kilometers avstand, og den løper gjerne langt om den blir skremt. Forflytning krever energi, og tid og mulighet for beiting går tapt. Reinen er ekstra sårbar for forstyrrelser i forbindelse med kalving, og den trenger derfor særlig ro i perioden fra 15. april til 15. juni.

Vis hensyn til villreinen!

  • Følg stiene.
  • Stopp dersom du ser reinsdyr, trekk deg rolig unna.
  • Hold avstand, bruk kikkert.
  • Dyrene har god luktesansen, gå derfor i le.
  • Unngå å vise deg i silhuett.
  • Husk regler om båndtvang.

Kontakt oss

Har du spørsmål eller ønsker å vite mer om DNTs arbeid med villrein og tamrein?

Kontakt Ingeborg Wessel Finstad, seksjonsleder for natur og bærekraft ingeborg.finstad@dnt.no

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
En bærekraftig arealpolitikk
Fra ruta mellom Høgevarde og Toveseter. Sommeren 2021.
En bærekraftig arealpolitikk
Naturvennlig energiproduksjon
Vindturbiner Hitra og Smøla
Naturvennlig energiproduksjon