Logo
Til DNT.no forside
Til Lokale hytter
Hus

Hytteturen fra A- Å

Er hytta låst? Hvor får jeg tak i nøkkel? Hva med betaling? Fyring? Kan jeg ha med hund? Se vår lille guide!

1. Planlegging

Planleggingen er en viktig del av turen. Bruk informasjonen på våre hjemmesider og på UT.no. Skaff deg nødvendige kart over området og DNT-nøkkel. ​Vi anbefaler å bestille seng på forhånd. 

2. Nøkkelen

Alle våre hytter er ulåste, med unntak av Guvåghytta og Store Trollfjordhytta som har DNT-standardnøkkel og Turlagsstua som har egen nøkkelavtale med Sortland Hotell.
For utlån av nøkkel til Turlagsstua er det et depositum på kr 500 kontant og bestillingskvittering må fremvises.

Vi har utlån av DNT-nøkkel mot depositum følgende steder: Visit Vesterålen på Sortland, Sport1 Sortland, Esso Havna på Sortland, Cirkle K på Sortland og på Børøya, YX på Straume i Bø.

DNT-nøkkel fås kjøpt for kr 100 mot fremvisning av gyldig medlemskap på Snarkjøp-butikken i Digermulen,  Destination Lofoten i Svolvær og Visit Vesterålen på Sortland.

3. Protokoll

Det første du skal gjøre når du kommer på hytta er å skrive deg inn i protokollen med navn, medlemsnummer og litt annen informasjon. Du har ikke rett på sengeplass før dette er gjort. ​​​​​Dette gjelder også om du har forhåndsbetalt for oppholdet.

4. Fyring

Etter at du har kommet deg vel inn på hytta, er det tid for å fyre i ovnen. Legg to små kløyvde vedskier på hver side i ovnen med den kløyvde siden inn. Fyll hulrommet med papir, never og annet lett brennbart. Legg småved på kryss og tvers over og avslutt med en større kubbe på toppen. Du har garantert fyr på første forsøk!
Ta aldri ut varm aske! Bruk sinkbøtta for å fjerne kald aske. Du gjør en god gjerning om aluminiumsrester plukkes fra aska og tas med i retur.  
Evt bålkos må skje på tilrettelagt område og i god avstand til hyttene. 

5. Tørking

Mye kan være vått etter en dag ute, og det er som regel godt tilrettelagt for tørking av klær og sko ved ovnen. Heng opp det våte tøyet og få på deg tørt så fort som mulig.

6. Lys

Alle våre hytter har innlagt 12V solcellestrøm til belysning. Det er også stearinlys på hyttene til kveldskosen. Husk å sjekke at lysene står godt i lysestaken. Ta likevel med hodelykt som kan brukes til dobesøk, lesing på køya, ekstra lys ved matlaging og oppvask mv.

7. Mat og matlaging

Ingen av hyttene til Vesterålen Turlag har matlager. Det er heller ingen søppelordning på hyttene, så du må ta med alt avfall i retur.

Propanapparat for matlaging er standarden på hyttene. Før du kan tenne på, må du vippe  bryteren til «åpen» posisjon. Husk å vippe den tilbake når du er ferdig med å lage mat. 

8. Vann

På hytta finner du oppslag om hvor nærmeste vannkilde er. Vinterstid må man ofte smelte snø. Gjør dette gjerne på ovnen, slik spares gassen til matlagingen.

9.Hva finnes på hyttene

Alle hyttene er fullt utstyrt med kopper og kar, gass, ved og dyner. Det er også stearinlys, tørkeruller og dopapir på hyttene. Ta gjerne med eget tørkehåndkle til oppvasken.  Alle hyttene har solcellebelysning.
Det er forbudt å bruke piggsko/brodder inne på hyttene. Piggsko/brodder skal tas av ute på trappa før du går inn. Røyking er ikke tillatt innendørs. 

10. Do

Det er utedo som gjelder på DNT-hyttene. Husk å bruke bark til å strø over det du har etterlatt deg.

11. Soving

Det er påbudt med lakenpose og eget putevar, alternativt laken-/dynetrekk eller sovepose. Vis respekt for de som ønsker å legge seg tidlig. Så viser de forhåpentligvis respekt for de som vil sove lenge neste morgen. Det skal være ro i hytta mellom 23.00 og 06.00.
Hodelykt er et godt tips hvis du vil lese på sengen eller må opp om natta.

Det å prioritere at eldre, barnefamilier og nyankomne får sengeplass er en regel som gir uttrykk for god folkeskikk, og som bør praktiseres selv om den ikke står som en hytteregel.

12. Badstue

Fire av turlagets hytter har vedfyrt badstue: Snytindhytta, Guvåghytta, Trollfjordhytta og Turlagsstua. Se våre tips for badstuebad!

13. Betaling

Vi anbefaler å forhåndsbestille. Da slipper du å huske på å betale etter besøket. 
Ellers kan hytteoppholdet betales på følgende måter:

​​​​​​​Betal i nettbank til kontonummer 4570 17 08060
På Snytindhytta og Trollfjordhytta kan du også betale kontant.
Alle turlagets hytter har Vippsbetaling. Mer informasjon finner du under priser.

Vis deg tilliten verdig, og gjør opp for ditt besøk.

14. Vask

Hold orden og okkuper minst mulig plass slik at andre besøkende føler seg velkommen. Vask opp så snart du har spist. Tørk av kokeapparat, kjøkkenbenk og bord.
Før du drar: Vask alle rom som har vært i bruk, og også bestikk, tallerkener, benkeflater og golv. Forlat hytta i litt bedre stand enn da du kom og slik du ønsker å finne den.

Dersom det kreves at hyttetilsynet må gjøre mer omfattende rengjøring etter brukere av hytta kan det påfalle et gebyr på kr 500. 

Utsjekk klokken 12. Sjekk at vinduer og dører er låst. Tøm kjeler og spann for vann.

15. Hund på hyttene

Det er tilrettelagt for hund på alle hytteanleggene med unntak av Turlagstua. På Guvåghytta, Trollfjordhytta og Snytindhytta er det ikke tillatt med hund i hovedhytta, men du kan ta den med i henholdsvis naustloft og lillehyttene. Du  forhåndsbestiller plass for hunden din i samme system som du bestiller seng, og hundeier må selvsagt bo i samme hytte som det er tillatt med hund.
På Ingemannhytta kan du la hunden ligge i yttergang, men ikke i oppholdsrom. Dersom hund blir tatt med inn i de hundefrie hyttene vil det medføre et gebyr. 
Hund er regelmessig et diskusjonstema i hele turlagsnorge. Vi anbefaler derfor å ikke ta med hund om du vet eller har mistanke om at det er mye folk på hyttene. Dette rett og slett for å unngå konfliktskapende situasjoner.

16. Brannvern

Gjør deg kjent med hytta og plassering av brannslokkingsapparat. Det er røykvarsler i oppholdsrom og soverom.
Tørk klær i sikker avstand fra ovn (ribbeveggene). Benytt hyttas stearinlysholdere, og tenk alltid brannsikkerhet når du plasserer lys på bord, benker og hyller.  
Ta aldri ut varm aske. La den ligge i ovnen til den er kald og trygt kan fjernes. 
Ved brann: Varsle/evakuere de andre i hytta - prøv å slokke - lukk dører og vinduer - gå ut av hytta.

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem