Logo
Til DNT.no forside
Lysefjorden. Bading. Kaffe. Kaffebål. Utsikt. Fantapytten. Kjartan Aakre på bildet.

Våre beste tips til å oppleve Lysefjorden rundt

Har du en drøm om å oppleve Norges kanskje vakreste tureventyr? Lysefjorden rundt gir deg opplevelser i verdensklasse og her får du våre beste tips til hva du bare må få med deg når du skal gå denne turen.

Publisert: 09. juni 2023
Skrevet av: Agnethe Larsen
Inspirasjon

Rogalands mest dramatiske og attraktive fjordarm – den 42 kilometer lange og 422 meter dype Lysefjorden. En ypperlig destinasjon for en opplevelsestur av de sjeldne! Fra den berømte Preikestolen til Kjeragbolten, Norges mest fargerike turisthytte i Lysebotn, de verdenkjente Flørlitrappene, de populære arkitetktegnede hyttene ved Skåpet og idyllisk matlaging i pizzaovnen på Bakken gard – alt ved Lysefjorden er vakkert, dramatisk og naturnært. 

Bilder fra Hengjane-området i Lysefjorden. John Petter Nordbø på bildene.
Ved Hengjanenibbå i Lysefjorden får du virkelig kjenne på naturopplevelsene. Foto: John Petter Nordbø

Finn din egen vei

Det å gå hele fjorden er noe helt spesielt. Da får du med deg hvor utrolig gjennomført vakker, helhetlig og variert Lysefjorden er. Underveis kan du velge hvilke avstikkere du vil ta, om du vil bli på turstikene til verdensikonene eller finne din egen veg der få andre går. Det er så mange alternativer, men den anbefalte ruten er å gå mot klokken fra Forsand til Preikestolen. Uansett hvordan du legger opp ruten, så vil du garantert ikke bli skuffa!

12 tips til planleggingen av Lysefjorden rundt

Turveileder i Tursenteret vårt, Kaja Raa Storaker, har utforsket Lysefjorden rundt flere ganger og har mange gode tips til opplevelser du bør sette av tid til når du selv skal planlagge turen din hit:

1. Bruk god tid på både planlegging og selve turen
Planlegging er ikke bare inspirerende og gøy, men også en nødvendighet for å gjøre turen til en tryggere opplevelse. Finn ut hvordan du vil reise til og og fra turmålet, hvor og hvordan du skal overnatte. Hvilket utstyr og kart du trenger, og gå nøye gjennom hvilken rute du ønsker å gå. UT.no er et godt hjelpemiddel og du kan også bestille tid i Tursenteret for et turplanleggingsmøte. 

2. Ta deg tid til avstikkere
Lysefjorden byr på så mange muligheter både på rødmerket sti og utenom. Ta deg tid til en ekstra topp, tre eller fire. Det er garantert verdt tiden!

3. Nyt et uforglemmelig bad i Fantapytten
Fantapytten – Lysefjordens evighetsbasseng! Få med deg siste etappe i Lysefjorden rundt, hvor du finner dette unike stedet for et forfriskende fjellbad. Kan det bli bedre?

Person som hopper ved en stor pytt med utsikt til Lysefjorden bak.
Fantapytten er Lysefjordens nyeste Insta-spot og dette evighetsbassenget finner du på den siste og nyeste etappen av Lysefjorden rundt. Foto: Per Henriksen

 

4. Bak pizza på Bakkken gard
På den nyrenoverte og historiske Bakken gard kan du nå nyte tilværelsen med egen pizzaovn i bakhagen. Prioriter derfor gjerne å ha med deg noen enkle ingredienser til å lage din egen velfortjente pizza når du ankommer denne perlen av en turisthytte.

5. Besøk vår nyeste hytte, Sundmorkvatn turisthytte
1. juni åpnet Stavanger Turistforening sin nyeste turisthytte ved Sundmorkvatnet etter tre års oppussing. Denne fantastiske hytta kan du komme til ved å gå fra Bakken gard, og du må bestille overnatting her på forhånd, da hytta er låst med nøkkel. En ekstra etappe som er vel verdt tiden, her bor du på kanten av Skurvedalen naturreservat i en avsides dal med klukkende vann på alle kanter og nydelige dagsturmuligheter i alle himmelretninger.

6. Unn deg en tre-retter i Lysebotn
Lysefjorden turisthytte er betjent i sommersesongen og her kan du få servert en fantastisk tre-retters middag i løpet av turen din. Lysefjorden turishytte ligger innerst i Lysefjorden, rett ved kaien i Lysebotn. 

Pizzabaking på Bakken gard i Lysefjorden, pizza, pizzaovn. Stian Haga på bildene.
På Bakken gard finner du en vedfyrt pizzaovn som virkelig kan løfte turmåltidet til nye høyder! Foto: John Petter Nordbø

 

7. Se på basehoppere på Kjerag
Ved Kjerag så kaster flere basehoppere seg ut fra kanten flere ganger daglig. Et spenningsmoment som er vel verdt å få med seg! 

8. Nyt en vaffel, lei kajakk eller badestamp i Flørli 
I den gamle kraftstasjonen i den idylliske bygda Flørli, kan du få servert vafler, mat, leie kajakk og bade i badestamp. Utforglemmelige opplevelser som er kjekke å få med seg når du skal gå verdens lengste tretrapp, de 4444 trappetrinnene opp Flørli.

9. Fullt på Skåpet? Hva med å leie hele Gamle Skåpet for deg selv? 
De populære turisthyttene Skåpet må du ofte være tidlig ute for å få bestilt, men et godt alternativ er å leie Gamle Skåpet, som er en utleiehytte litt lenger opp i dalen som du leier helt for deg selv. Her kan du se den gamle sleden som har vært over Grønland og nyte hele herligheten for deg selv.

På tur med Mina Floriana og Alexander Read. Fra Flørli juni 2020.
Influenserne Mina Floriana og Alexander Read gikk Lysefjorden rundt. Her er de på vei opp Flørlitrappene. Foto: Kevin Molstad og Jonas Olsvik

 

10. Ta alternativ rute fra Skåpet og til Fossmork
Her fra kan du sykle ned til Forsand. Krever litt planlegging, men er til gjengjeld en svært innholdsrik rute.

11. Varier overnattingen. Sov på hytter, i hengekøye eller under åpen himmel
Kombiner gjerne hvordan du velger å overnatte underveis på turen, bruk turisthyttene for ekstra komfort og sosialt samvær. Ta gjerne med deg hengekøye eller sov under åpen himmel noen av nettene, dette er spesielt fint etter Kjerag ved Låtevikjuvet.

12. Test ut turen fra "Kai til kai". 
Start turen enten fra kaien på Oanses, eller på Forsand. Da kan du dele opp langturen i to turer. Første tur på nordsiden og andre turen på sørsiden av fjorden.

Kajakkpadling i solnedgang, Lysebotn, Lysefjorden. Tonje Fjågesund på bildene.
Innerst i Lysebotn kan du nyte den storslåtte naturen fra kajakken. Foto: John Petter Nordbø

 

Hvordan komme deg til Lysefjorden?
Vi har samlet informasjon om kollektivtransport til og fra Lysefjorden på denne siden. Det er lurt å planlegge dette godt i forkant og bestille plass på båten.

Rutebeskrivelse for etappene

Etappe 1: Vinddalen - Skåpet og Skåpet til Flørli

Svakt stigende gjennom juv og daler i furuskog og langs en gammel anleggsvei leder stien til høylandet over tregrensa. Så går veien nedover igjen helt til Lysefjorden og Flørli. Det er bare å nyte utsikten hele veien ned!

Etappe 2: Flørli - Langavatn 

Gjør deg klar for en spennende dag i vakre omgivelser! Dagen starter med å klatre 4444 trappetrinn opp Flørlitrappene. På toppen følger du stien videre til Stavanger Turistforenings selvbetjente hytte Langavatn. Dette er en lang tur.

Etappe 3: Langavatn - Kjerag - Lysebotn 

Etter noen timers vandring fra Langavatn kommer du frem til det mer enn 40.000 personer søker hvert år: Kjerag! Tør du trå ut på bolten? Etter kicket følger du hovedstien til Øygardsstøl, der du kan ta buss, taxi eller haike til Lysebotn, om du ikke foretrekker å bruke føttene ned hårnålssvingene på veien.

Etappe 4: Lysebotn - Songedalen Fjellgard  

Dersom du ikke har noe imot å starte turen på asfalt i 20 km så står du fritt til det, men vi anbefaler å ta taxi (SBK Base ) fra Lysefjorden Turisthytte til der hvor stien starter i Fyljesdalen. Her finner du en fjellgård som en gang var et levende samfunn for flere familier. Videre følger Daladalen, til en annen gård, Songedalen, som nå fungerer som en selvbetjent hytte. Alternativt kan du ta hutigferjen fra Lysebotn til Håheller og følge umerket sti til du treffer T-merkene ved Håhellerstølen og videre til Songedalen Fjellgard.

Etappe 5: Songedalen Fjellgard - Bakken 

Denne etappen av Lysefjord-eventyret fører deg forbi en rekke historiske gårder. Stien går nedover mot Songesand hvor du blant annet finner en kai og har muligheten til å hoppe på ferjen videre. Dersom du ønsker å fortsette til fots følger du stien langs fjorden og en bratt oppstigning fra Bakken kai til Bakken gård.

Etappe 6: Bakken - Preikestolen 

Gjør deg klar for flere høydepunkter på den siste etappen! Fra Bakken passerer du den gamle gården Bratteli. Herfra fortsetter du opp langs fjellet Hoppet. På veien er det et kort parti hvor du må klatre rundt et bratt klippe kalt "Wall of death" av den britiske reisebloggeren Pete Hawkins. Det er ikke så skummelt som det høres ut, men kan være en utfordring dersom du har høydeskrekk.

Når du passerer Hoppet kan du nyte den beste utsikten over Lysefjorden før du tar en avstikker til miniatyrutgaven av Preikestolen; Hengjandenibbå. Her kan du dingle med beina før du tar fatt på siste del av turen til Preikestolen. Et tips er å legge fra seg bagasjen før du besøker fantastiske og populære Preikestolen. Vel tilbake ved turens sluttpunkt (parkeringsplassen ved Preikestolen Basecamp) har du fortjent en bedre middag i Preikestolens herlige restaurant!

Nyhet! Ekstra etappe 7:  Preikestolen BaseCamp til Høllesliheia

Denne turen vil ta pusten fra deg! Ruten går tett langs fjorden 75% av tiden. Etter vakre Refsvatnet og passering av en tett skog kommer du til Lysefjorden, hvor stien slynger flere hundre meter over havet, langs flere fjellklipper og juv, inkludert Skjerajuvet og Fantahålå, og gjennom mektig natur forbi utallige panoramiske utsiktspunkter. Hvis du følger godt med vil du finne den kule «Fantapytten» – Lysefjordens evighetsbasseng.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem