Logo
Til DNT.no forside
Bilder fra stien mellom Bleskestadmoen og Jonstølen i Suldalsheiene. Høstfarger, høst, støl, seter, Ryfylke. Marius Dalseg på bildene.

Sjefen anbefaler høsttur: – Denne turen har alt!

Daglig leder Preben Falck har en turfavoritt han gjerne deler med andre: Fra Jonstølen til Bleskestadmoen. Turen tar deg både til vår eldste hytte og en av de aller nyeste og mest moderne.

Publisert: 22. september 2023
Skrevet av: John Petter Nordbø
Inspirasjon

Høsten er her og en virkelig høytid for alle oss som elsker å vandre i fjellet. Nå er myggen borte, temperaturene er behagelige og snøen fra i fjor er borte. På hyttene venter god plass, behagelig spraking fra Jøtul-ovnen og flammende stearinlys i seine høstkvelder. Her er et turtips til deg som vil på høsttur. 

Ikke overraskende får daglig leder Preben Falck ofte spørsmål om å anbefale en favorittur, da trekker han ofte fram denne turen. En tur som passer perfekt for den årstiden vi er inne i. 

– Turen fra Bleskestadmoen til Jonstølen har alt! Langs ruta er det frodige fjelldaler, høyfjell og kulturlandskap med noen av de flotteste stølene jeg vet om, sier Falck entusiastisk. 

Fra start ved Bleskestadmoen vandrer du i fjellbjørkeskog som blir stadig skrinnere jo høyere opp du kommer. Etter hvert åpner landskapet seg opp i et majestetisk høyfjellslandskap, før du tar fatt på en god del relativt snille høydemetere nedover gjennom stølslandskapet. Underveis passerer du den ene stølsidyllen etter den andre. 

– I denne delen av Suldal er fjellene litt større, furutrærne litt mer krokete og dalene litt frodigere enn ellers i Rogaland, forklarer Falck. 

Furuskog i tåke, rød T på et tre.
TROLSK: I denne delen av Suldal er trærne litt mer krokete og fjellene litt større. Dette er fra stien fra Bleskestad til Bleskestadmoen. Foto: John Petter Nordbø

Han trekker frem at du også får besøkt to av Stavanger Turistforenings flotteste hytter:

Bleskestadmoen er foreningens eldste. Den eldste av de to hyttene på tunet ble bygget helt tilbake i 1891, og er autentisk restaurert. Jonstølen er én av foreningens aller mest moderne hytter, med praktiske løsninger, store glassvinduer og spennende arkitektur som sklir flott inn i landskapet. 

– Jeg har hatt mange fine stunder på disse hyttene sammen med familie og venner, og husker spesielt godt en sommeruke som hyttevakt på Jonstølen den gangen hytta var ny, sier Falck.

 

Han anbefaler å ta med sykler og parkere disse ved Mostøl, der stien fra Jonstølen kommer ned. Da kan man gå til Bleskestadmoen fra Bleskestad fredag kveld, over til Jonstølen lørdag, og ta en rolig søndag med sykkel tilbake til utgangspuntet på Bleskestad. 

– Men vær obs på at det er lange bakker ned fra Mostøl til Suldalsvatnet, på min sykkel gikk bremsene varme og røyk på veg ned bakken en gang vi syklet der, sier STFs daglige leder.

To deilige høsthytter i Suldal

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem