
Bokaktuelle Inger Karin avslører sine beste skiturtips
Inger Karin Natlandsmyr er frivillig i Stavanger Turistforening og har akkurat gitt ut «Norges beste skiturer». Her forteller hun mer om boka, og kommer med noen knakende gode skiturtips fra heiene våre!
Skrevet av: John Petter Nordbø
For første gang er det utgitt en skiturbok som dekker hele landet. «Norges beste skiturer» er skrevet av Inger Karin Natlandsmyr og gitt ut på Gyldendal forlag. Hun har samlet de femti fineste skiturene du kan gå i Norge på både fjellski, randonee og løypeski i boka «Norges beste skiturer».
Her er det både klassiske skiturer mellom betjente hytter i hjertet av Jotunheimen eller gjennom Rondane og luksustur i preparerte løyper fra fjellhotell til fjellhotell i Peer Gynts rike.

Tar alle bildene selv
– Hvordan kom det i stand at en sørvestlending fra snøfattige Stavanger kom til å skrive ei bok om skiturer?
– Gyldendal har en populær turbokserie som kalles «Norges beste». Fotturer, hytteturer, toppturer, helgeturer blant annet. Nå ønsket forlaget å utgi en bok om de fineste skiturene i Norge, og spurte om jeg var interessert i å skrive den. De visste at jeg hadde gått mange skiturer da jeg gikk Norge på langs og så må de jo ha likt den første turboka som kom ut på Jæren forlag i 2020! Den har undertittelen «Vakre turer til fots og på ski fra Lindesnes til Nordkapp», forklarer Natlandsmyr.
Tidligere har hun utgitt «Norgesturen» og «Nordisk turbok». Hun forteller at skriveprosessen har vært ganske lik.
– Først skal turene velges ut, deretter skal jeg gå turene, helst i noenlunde fint vær slik at det blir flotte bilder. Jeg tar alle bildene selv og drar på et stort speilreflekskamera på tur, forklarer hun.

Vil inspirere andre
Inger Karin er en erfaren traver i Stavanger Turistforening. Hun og mannen Jan Halvor ble med som turledere i Barnas Turlag på starten av 2000-tallet. Siden den gang har hun hatt ulike frivilligroller i foreningen, blant annet som hyttefadder på Tomannsbu og skribent og fotograf i årboka. Hun har sittet i hovedstyret siden 2012.
– Jeg blir glad når jeg kan inspirere andre til å oppleve naturen og fellesskapet som oppstår når vi møter utfordringer med vær og vind i fjellet eller bare sitter sammen rundt et knitrende bål i skogkanten, sier hun entusiastisk.
– Hva er det beste med vinter og ski?
- Lyset! Det klare vinterlyset! Det er så vakkert å gli gjennom nysnø i den underbare stillheten når naturen er dekket av et hvitt vinterpledd. «Crispy» og kjølig vinterluft mot huden. Nydelig! Og så er det mye enklere å se spor etter dyr og fugler som vi ellers knapt ser ute i naturen. Når snøen dekker steinurer og våte myrer er det mye enklere å komme seg frem på ski enn til fots om sommeren, og vi kan ta snarveier over islagte vann. Og så er det jo en herlig frydefull følelse å renne nedover lange slake bakker!
Elsker Frafjordheiene
– Kan du avsløre en eller to turer fra boka som er i vårt område? Fortell gjerne litt om hvorfor akkurat de turene fikk være med i boka.
– Skitur i Frafjordheiene! I boka har jeg beskrevet både en fin dagstur til Lysefjorden på ski og en klassisk hyttetur langs kvisteløyper til turisthyttene Sandvatn, Langavatn og Blåfjellenden. Frafjordheiene er lett tilgjengelig for oss som bor på Nord-Jæren, og fra Hunnedalen kommer du raskt opp i skikkelig høyfjell. Jeg har vært mye på tur i området mellom Lysefjorden og Hunnedalen både til fots og på ski, og i boka skriver jeg faktisk at dette området har en spesiell plass i hjertet mitt, sier hun og legger til at de vakre heiene er vernet som landskapsvernområde.
Visste du dette om Frafjordheiene?
- Skiløypene i Frafjordheiene kvistes tidlig på vinteren og er vanligvis klare til skolenes vinterferie.
- Enkelte helger hver vinter kan du ta følge med en fjellvant og lokalkjent vinterlos på skituren til Sandvatn. Losturene er væravhengige og drives på frivillig basis.
- Du kan gå topptur med fjellski til Sinneskulå (1188 moh.) fra Sandvatn. Fra toppen har du vid utsikt over de vakre Frafjordheiene.
- Sov en natt ute i snøen når du er på vintertur, enten i iglo eller snøhule! Det er spesielt fine områder for å bygge bolig i snøen like ved både Sandvatn og Taumevatn. Da har du kort retrettvei inn i hytta, om du skulle få lyst til å trekke innendørs i løpet av natten.
Midtpunktet Haukeliseter
– Haukeliseter fjellstue er også utgangspunkt for tre av turene i «Norges beste skiturer». Den historiske fjellstua ligger midt mellom Hardangervidda og Ryfylkeheiene, og er også veldig lett tilgjengelig for dem som er avhengige av bil eller buss for å komme seg til fjells. Jeg har besøkt fjellstua utallige ganger, og blir alltid like fascinert over det vakre landskapet som stadig forandrer seg med endringer i skyer, vær og vind. Her kan du bare nyte vinteren med badstu og vedfyrt badestamp i vakker solnedgang eller under stjernehimmelen. De minste kan ake eller grave snøhuler, for fjellstua ligger snøsikkert tusen meter over havet. De som liker fart kan prøve seg med kite over Ståvatn. Og om du er mest glad i å gå på langrenn, så kan du legge ut på lange hytte-til-hytteturer eller gå dagsturer langs kvisteløyper. Her er det også mange fine toppturer å prøve seg på, og i boka beskriver jeg skituren til Vesle Nup og skiklassikeren fra Haukeli til Ådneram, sier Natlandsmyr.
Visste du dette om Haukeliseter?
- Haukeli ligger høyt og har en lang skisesong. Ofte ligger snøen fra midten av november til langt uti juni.
- Fjellstua har helårsåpent, og her kan du feire både tradisjonell jul, festlig nyttår og høytidsstemt 17.mai i nasjonalromantiske omgivelser.
- Du kan lære deg både kiting, skredsikkerhet og forbedre skiteknikken din på kurs i fjellstua.
- Rogaland høyeste fjelltopp Vassdalseggi (1658 moh.) ligger like sør for Haukeliseter, og kan bestiges med fjellski på vårskitur når dagene er lyse og lange.
Boka hennes får du selvsagt kjøpt på Tursenteret vårt i Stavanger. Der får du også kjøpt «Norgesturen» og «Nordisk turbok».
Sjekk ut hyttene Inger Karin anbefaler
Se også

