Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Kvinne med norsk flagg i hånden smiler til kamera, dalføre i bakgrunnen. 17. mai.

Juvelen i Frafjordheiane

Inger Karin Natlandsmyr har gått Norge på langs og på tvers, og har besøkt turklassikere og ukjente turperler i våre nordiske naboland. Hun går like gjerne på ski som til fots i jakten på gode naturopplevelser. I hennes nyeste turbok, «Norges beste skiturer», avslører Inger Karin at turhjertet hennes banker litt ekstra for de ville og vakre Frafjordheiane.

Publisert: 11. juli 2025
Skrevet av: Inger Karin Natlandsmyr
Inspirasjon

I Frafjordheiane finner du et skattkammer av turmuligheter. Området er vernet som landskapsvernområde, men burde egentlig vært Rogalands første nasjonalpark.  


Trass noe inngripen med kraftutbygging i randsonen av verneområdet, fremstår heiene først og fremst som uberørte og ville. Et stykke vakker rogalandsnatur av høy nasjonal verdi, med dype fjorder og glattskurte berg, frodige daler og flotte fossefall.  
 

 

Fjellgården Mån 


Fidjadalen er en godt bevart hemmelighet for de fleste turister som besøker Rogaland, men er helt på høyde med sin bedre kjente fetter Aurlandsdalen når det kommer til skjønnhet.  


Det første som møter deg når du følger den T-merkede turstien oppover fra parkeringen ved Eikeskog i Frafjord, er Månafossen. Den høyeste fossen i Rogaland har et fritt fall på 92 meter og er et imponerende syn.  


Mange snur og går tilbake til bilen etter at de har tatt bilder av den fortryllende fossen. Andre fortsetter opp til den nedlagte fjellgården Mån, som ligger lunt til på en gresslette omgitt av bratte fjellvegger.

 
Mångården ble trolig ryddet allerede før Svartedauden. Her dyrket driftige fjellbønder både havre, bygg, poteter, gulrøtter og neper i tillegg til gress til dyrefor. To søstre med til sammen ti barn var de siste som bodde på gården før den ble fraflyttet i 1915.  


I dag er det Jæren friluftsråd som eier og drifter Mån, og tilbyr overnatting i sommersesongen. I kjelleren er det en åpen varmestue, hvor du kan ta deg en hvil og lese om historien til fjellgården. 
 


Juvelen i Frafjordheiane 


Om du fortsetter innover i selve Fidjadalen, ligger eventyret og venter med forlokkende navn som Huldehaugane. Det er ingen enkel tur, for terrenget kan tidvis være krevende med enorme steinurer som blokkerer dalbunnen. Men fortvil ikke. Turistforeningen har nødlet og merket en trygg rute gjennom Månaura og over Huldehaugane.  


Disse voldsomme landskapsformene ble dannet for omtrent 10 000 år siden da en kraftig isbre fylte Fidjadalen og skjøv morenemasser foran seg nedover mot Frafjord. I skumt lys er de trolske og kan sette fart på fantasien, slik at både hulder og andre underjordiske trer fram av ura.  


Stien følger elva oppover, og går på nordsiden av Månavatnet (334 moh.) og på sørsiden av Fidjavatnet (425 moh.). Du kan spise deg god og mett på blåbær som har god vekstbunn mellom bjørk og lyng. Fine badekulper veksler med dramatiske fosser.  


Før du kommer til Fidjafossen passerer du tuftene etter fjellgården Fed, som ble nedlagt allerede i 1867. Når du nærmer deg turisthytta vider dalen seg ut, grønn og frodig. Hytta har navn etter fjellet Blåfjellenden (1028 moh.), som kneiser øverst i dalføret. Blåfjellenden var opprinnelig husmannsplass under gården Fed, og det er fremdeles godt sommerbeite for sauen på moreneslettene bak turisthytta. 
 

BLÅFJELLENDEN: Trolsk tåkedis over Fidjadalen og turisthytta Blåfjellenden en varm julidag. 


Turmuligheter i alle retninger 


Fra stua i Blåfjellenden kan du nyte det mektige synet av elva som svinger seg i fine buer nedover den frodige Fidjadalen. Du har mange valgmuligheter for turen videre. Du kan gå gjennom Blåstøldalen til turisthytta Langavatn, eller svinge av mot nord og følge turstien til de stupbratte fjellveggene langs Lysefjorden og gå ned til vannkanten i den gamle kraftbygda Flørli.  


Om du vil ha en ekstra utfordring, så kan du følge en umerket sti over fjellet til blokkmark og vilter urskog i Indredalen og videre gjennom den fagre Røssdalen. Da anbefales en avstikker til Ernstknuten (986 moh.) for å se på vrakrestene etter et tysk krigsfly som styrtet under annen verdenskrig.  


Den korteste turen videre fra Blåfjellenden går mot Hunnedalen (Øvstabødalen) i et terreng som er relativt lettgått. Fjellgrunnen er næringsfattig, og den merkede stien går over små bergknatter, glattskurte svaberg og enkelte myrdrag. Den dominerende bergarten er granittisk gneis. Gneis er en av de vanligste bergartene i Norge, og har en karakteristisk stripet eller bølget tekstur.  
 

MYE Å OPPDAGE: Lek i spennende landskapsformer i Frafjordheiane.


Ny turisthytte i Hunnedalen 


Siste del av turen ned til hyttene i Hunnedalen går langs en gammel driftevei over Fossalegå og ned gjennom Olaskardet. I tidligere tider var det vanlig at gjetere hadde med seg store dyreflokker inn i avsidesliggende fjellområder om sommeren, og da overnattet de gjerne på faste plasser som ble kalt for drifteleger.  
I Hunnedalen er en ny turisthytte under oppføring, som vil stå ferdig i 2026. Turbohytta blir spesielt tilrettelagt for barn og andre som ikke kan gå langt, og har derfor fått navn etter maskoten til Barnas turlag, nemlig den blå fjellreven som kalles Turbo.

Hytta vil også bli et kjærkomment tilskudd i rutenettet til Turistforeningen, da du kan ta en overnatting her før du fortsetter turen sørover mot Bjerkreimsheiene eller tar dagsturer i de praktfulle Frafjordheiane. 
 


Langs gammel driftevei i Brådlandsdalen 


Om været er bra, anbefaler jeg et ganske ukjent tureventyr på umerket sti gjennom Brådlandsdalen tilbake til Frafjord. Du starter med å gå langs sørsiden av Djupavatnet (711 moh.), og kommer opp i Brådlandsdalen i den vestlige enden av vatnet. Turen er både lang, fuktig og litt kronglete, men synsinntrykkene og naturopplevelsene underveis gir lønn for strevet. 


Den umerkede stien er tidvis ganske usynlig og går over flere fuktige myrsletter. Enkelte små nødlinger viser vei. Det er fin sandstrand i begge ender av Stora Brådlandsvatn (709 moh.). Du steingår eller vader Brådlandsåna ved utløpet av vatnet, og fortsetter på nordsiden av elva frem til den frodige Brådlandsstølen.  
Her beitet storfe i mellomkrigstiden, men i dag er de gamle stølsmoene først og fremst sauen sitt sommerparadis.

Etter Midtstølsvatnet (562 moh.) må du over elva igjen. Dalen blir trangere, og du kan se spor etter den gamle drifteveien med trappetrinn og steinsatte partier langs elvejuvet. Når du nærmer deg Brådlandsgårdene dekker mosen både stein og sti.  
 

SKOGSIDYLL: Mosen lager et grønt og mykt teppe over både sti og stein når du nærmer deg Brådlandsgårdene.


Et lite side-eventyr  


Midtveis mellom Stora Brådlandsvatn og Brådlandsstølen kan du velge å følge en navnløs elv nordover inn i Litle Fidjadalen. Om du fremdeles har litt krefter igjen i beina etter stigningen opp til Mørkatjørna (893 moh.), så anbefaler jeg en topptur til den flotte varden på Fidjaknutane (1118 moh.).  Fra toppen har du har storslått utsikt i alle himmelretninger.

Den utydelige stien går videre på vestsiden av Kvernavatnet (900 moh.) og deretter bratt ned til Fidjadalen, omtrent der Fidjastølen ligger. Derfra er det kort vei opp til Blåfjellenden.  

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem