Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
En tretallerken med en trekopp som inneholder fiskesuppe. Oppi suppa er det en rød skei med en T-logo på.

Fjellmat på primus

Her får du Stranddalskokk og bestyrer Halvor Hedenstad sine aller beste oppskrifter på primus.

Publisert: 18. mars 2025
Skrevet av: Agnethe Larsen
Inspirasjon

Halvor er bestyrer for Stranddalen turisthytte i Suldal, som er betjent i sommersesongen. Her strømmer gjestene til for å oppleve den unike hytta i eventyrlige omgivelser som du ikke finner noen annen plass i verden. Her gir han deg sine beste oppskrifter på primus, som alle er inspirerert av matopplevelsene du får på Stranddalen turisthytte.

Mat og måltid har alltid vært viktig for meg, ikke minst som et sosialt samlingspunkt. Jeg kan gå i timevis sammen med gode venner, alle i hver vår turboble, men så samles vi i pauser rundt en helt enkel nistepakke. Da blir det god stemning!
Halvor Hedenstad
Bestyrer på Stranddalen turisthytte

Stranddalens fiskesuppe

En trekopp med fiskesuppe. En hånd drypper over grønn krydderolje fra en plastflaske.

Ingredienser:

1 liter fiskekraft 
200 gram strimla rotgrønnsaker (gulrot, purre og sellerirot) 
2 dl creme fraiche eller fløte 
20 gram smør 
1 ss hvetemel til jevning 
300 gram torsk og laks i terninger + litt rensa reker  
1-2 ts lime eller sitronsaft 
10 gram hakket gressløk og vårløk 
salt og pepper 

Dette gjør du før turen:

Aller best blir suppen med hjemmelaget fiskekraft. Rens og finhakk grønnsakene og kok dem knapt møre i fiskekraften. Ta opp grønnsakene, avkjøl og pakk disse i en tett boks. Fres finhakket løk i smør til løken er blank. Rør inn hvetemel og spe med varm fiskekraft. Tilsett creme fraice eller fløte, kok opp og la suppen trekke uten lokk i minst 10-15 min. Smak til, avkjøl og hell over på en tett flaske eller termos. Del opp den rå fisken i terninger og pakk disse i en tett boks sammen med rekene.

Dette gjør du på turen:

Kok opp den ferdige fiskesuppen, tilsett grønnsakene og la de koke i 2 minutter. Til slutt tilsetter du fisken. Juster ned temperaturen på primusen og la fisken trekke i maks 3 minutter. Server og dryss over hakket gressløk.

Kjøttfri byggotto

Bilde av en tallerken med et matrett og en parmesanost med rivjern som ligger ved siden av.

Ingredienser:

2 dl hele byggryn  
70 gram aspargesbønner eller sukkererter og grønne erter 
1 stk finhakket sjalottløk 
1 fedd hvitløk 
2 dl tørr sider eller eplemost 
7 dl kyllingkraft (kan bruke grønnsakskraft hvis du vil ha vegetar)
1 dl revet parmesan 
200 gram kantareller eller annen sopp 
80 gram smør 
finhakket gressløk 
sprøstekt grønnkål 
salt og pepper 

Dette gjør du før turen:

Legg byggryn i vann over natten. Hakk løk og hvitløk og fres dette i en kjele med litt smør. Tilsett bygg, kraft og kok i ca. 15 minutter til grynene er møre. Avkjøl og pakk de i en tett beholder med lokk. Rens aspargesbønner, erter og gi disse et raskt oppkok. Pakk disse i en tett beholder. Grovkutt grønnkål og legg det på en stekeplate. Tilsett noen dråper rapsolje og stek i 15 minutter på 210 grader. Dryss med salt. Avkjøl og pakk i en beholder. 

Dette gjør du på turen:

Stek soppen og tilsett den kokte bygggryn-blandingen. Spe med litt eplemost eller cider. Retten skal ha en myk konsistens som risengrynsgrøt. Riv over parmesan og dryss over persille og sprøstekt grønnkål ved servering.

Lammetaco med urtemajones 

Tacolefser med lammekjøtt og syltet rødløk ligger på en trefjøl.

Ingredienser:

1 stk lammebog med ben

Marinade til kjøttet:

1 ss malt spisskummin 
1  ss malt koriander 
2 ts paprikapulver 
1 ts malt kanel 
2 stk hvitløksfedd 
1 st rød finhakket chili 
2 ts salt 
3 ss rapsolje 
2 ss vineddik 
2 dl gresk yoghurt 
 
Tilbehør:

4 stk. grove lefser 
50 gram ferdig vasket og kuttet salat 
50 gram små tomater 
50 gram syltet rødløk 
5 gram skivet rød chili 
salt og pepper 
 
Syltet rødløk:

1 dl eddik (7%) 
2 dl sukker 
3 dl vann 
1 stk rødløk 
Kok opp laken. Finsnitt løken. Tilsett løk i den kokende laken, dekk til og la stå å trekke til blandingen har avkjølt seg noe. Ha dette over i tett beholder.

Urtemajones:

2 stk eggeplommer 
1 ts sterk sennep 
1 ts sitronsaft eller eddik 
3-4 dl rapsolje 
5 gram bladpersille 
5 gram gressløk 
1 klype salt og litt svart pepper

Ha eggeplommer i et smalt litermål. Tilsett urter, sennep, eddik, salt og pepper. Hell oljen forsiktig over. Sett stavmikseren i bunnen av litermålet og trykk på start. Dra stavmikseren forsiktig oppover til du ser at majonesen setter seg.

Dette gjør du før turen: 

Lag marinaden og smør lammebogen godt inn med dette, og la det ligge og godgjøre seg over natten i kjøleskap. Dagen etter dekker du til lammebogen med folie og setter den inn i ovnen på 125 grader i fem timer til kjernetemperaturen er over 90 grader. Du kan med fordel ta av folien og sette opp temperaturen de siste 15 minuttene. Avkjøl noe og dra kjøttet av benet. Pakk kjøttet i en tett beholder. Lag syltet rødløk og majones og pakk dette i tette beholdere. Skjær opp og legg salat, chili og tomat i bokser.

Dette gjør du på turen:

Varm lammekjøttet i en panne. Fyll den varme lammebogen i grove lefser, eventuelt tacoskjell om du foretrekker det. Legg på salat, tomat, syltet rødløk og topp det hele med den nydelige urtemajonesen. Topp det hele med så mye chili du våger å ta på og nyt!

Del artikkel:
Del på e-post

Besøk Stranddalen og Halvor i sommer!

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem