
Fjellmat på primus
Her får du Stranddalskokk og bestyrer Halvor Hedenstad sine aller beste oppskrifter på primus.
Skrevet av: Agnethe Larsen
Halvor er bestyrer for Stranddalen turisthytte i Suldal, som er betjent i sommersesongen. Her strømmer gjestene til for å oppleve den unike hytta i eventyrlige omgivelser som du ikke finner noen annen plass i verden. Her gir han deg sine beste oppskrifter på primus, som alle er inspirerert av matopplevelsene du får på Stranddalen turisthytte.
Mat og måltid har alltid vært viktig for meg, ikke minst som et sosialt samlingspunkt. Jeg kan gå i timevis sammen med gode venner, alle i hver vår turboble, men så samles vi i pauser rundt en helt enkel nistepakke. Da blir det god stemning!
Stranddalens fiskesuppe
Ingredienser:
1 liter fiskekraft
200 gram strimla rotgrønnsaker (gulrot, purre og sellerirot)
2 dl creme fraiche eller fløte
20 gram smør
1 ss hvetemel til jevning
300 gram torsk og laks i terninger + litt rensa reker
1-2 ts lime eller sitronsaft
10 gram hakket gressløk og vårløk
salt og pepper
Dette gjør du før turen:
Aller best blir suppen med hjemmelaget fiskekraft. Rens og finhakk grønnsakene og kok dem knapt møre i fiskekraften. Ta opp grønnsakene, avkjøl og pakk disse i en tett boks. Fres finhakket løk i smør til løken er blank. Rør inn hvetemel og spe med varm fiskekraft. Tilsett creme fraice eller fløte, kok opp og la suppen trekke uten lokk i minst 10-15 min. Smak til, avkjøl og hell over på en tett flaske eller termos. Del opp den rå fisken i terninger og pakk disse i en tett boks sammen med rekene.
Dette gjør du på turen:
Kok opp den ferdige fiskesuppen, tilsett grønnsakene og la de koke i 2 minutter. Til slutt tilsetter du fisken. Juster ned temperaturen på primusen og la fisken trekke i maks 3 minutter. Server og dryss over hakket gressløk.
Kjøttfri byggotto
Ingredienser:
2 dl hele byggryn
70 gram aspargesbønner eller sukkererter og grønne erter
1 stk finhakket sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 dl tørr sider eller eplemost
7 dl kyllingkraft (kan bruke grønnsakskraft hvis du vil ha vegetar)
1 dl revet parmesan
200 gram kantareller eller annen sopp
80 gram smør
finhakket gressløk
sprøstekt grønnkål
salt og pepper
Dette gjør du før turen:
Legg byggryn i vann over natten. Hakk løk og hvitløk og fres dette i en kjele med litt smør. Tilsett bygg, kraft og kok i ca. 15 minutter til grynene er møre. Avkjøl og pakk de i en tett beholder med lokk. Rens aspargesbønner, erter og gi disse et raskt oppkok. Pakk disse i en tett beholder. Grovkutt grønnkål og legg det på en stekeplate. Tilsett noen dråper rapsolje og stek i 15 minutter på 210 grader. Dryss med salt. Avkjøl og pakk i en beholder.
Dette gjør du på turen:
Stek soppen og tilsett den kokte bygggryn-blandingen. Spe med litt eplemost eller cider. Retten skal ha en myk konsistens som risengrynsgrøt. Riv over parmesan og dryss over persille og sprøstekt grønnkål ved servering.
Lammetaco med urtemajones
Ingredienser:
1 stk lammebog med ben
Marinade til kjøttet:
1 ss malt spisskummin
1 ss malt koriander
2 ts paprikapulver
1 ts malt kanel
2 stk hvitløksfedd
1 st rød finhakket chili
2 ts salt
3 ss rapsolje
2 ss vineddik
2 dl gresk yoghurt
Tilbehør:
4 stk. grove lefser
50 gram ferdig vasket og kuttet salat
50 gram små tomater
50 gram syltet rødløk
5 gram skivet rød chili
salt og pepper
Syltet rødløk:
1 dl eddik (7%)
2 dl sukker
3 dl vann
1 stk rødløk
Kok opp laken. Finsnitt løken. Tilsett løk i den kokende laken, dekk til og la stå å trekke til blandingen har avkjølt seg noe. Ha dette over i tett beholder.
Urtemajones:
2 stk eggeplommer
1 ts sterk sennep
1 ts sitronsaft eller eddik
3-4 dl rapsolje
5 gram bladpersille
5 gram gressløk
1 klype salt og litt svart pepper
Ha eggeplommer i et smalt litermål. Tilsett urter, sennep, eddik, salt og pepper. Hell oljen forsiktig over. Sett stavmikseren i bunnen av litermålet og trykk på start. Dra stavmikseren forsiktig oppover til du ser at majonesen setter seg.
Dette gjør du før turen:
Lag marinaden og smør lammebogen godt inn med dette, og la det ligge og godgjøre seg over natten i kjøleskap. Dagen etter dekker du til lammebogen med folie og setter den inn i ovnen på 125 grader i fem timer til kjernetemperaturen er over 90 grader. Du kan med fordel ta av folien og sette opp temperaturen de siste 15 minuttene. Avkjøl noe og dra kjøttet av benet. Pakk kjøttet i en tett beholder. Lag syltet rødløk og majones og pakk dette i tette beholdere. Skjær opp og legg salat, chili og tomat i bokser.
Dette gjør du på turen:
Varm lammekjøttet i en panne. Fyll den varme lammebogen i grove lefser, eventuelt tacoskjell om du foretrekker det. Legg på salat, tomat, syltet rødløk og topp det hele med den nydelige urtemajonesen. Topp det hele med så mye chili du våger å ta på og nyt!
Besøk Stranddalen og Halvor i sommer!
Se også

