Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Kjente profiler og frivillige gir sine beste turtips fra 14 kommuner i Rogaland. Et samarbeid med friluftspartner Lyse.

Den flotteste turen i hjemkommunen min!

14 kjente profiler fra Rogaland, og gode frivillige i Stavanger Turistforening, gir deg sine beste turtips fra deres barndomsparadis. Turtips-serien er et samarbeid med vår friluftspartner Lyse.

Publisert: 06. juni 2024
Skrevet av: Agnethe Larsen
Inspirasjon

1. Favoritt-turen til Karl Erik Pallesen fra Kvitsøy kommune

Her får du kjendiskokkens og Kvitsøy-sønnens beste turtips fra hjemkommunen Kvitsøy.

Hva jobber du med?

Jeg er utdannet kokk, men jobber nå mest med prosjektutvikling i Matboden Rogaland som jeg er medeier i. Matboden Rogaland er en lokal catering-, produksjons- og kantine bedrift. Vi driver flere lokale personalrestauranter for lokale bedrifter og ikke minst pr nå har vi to restaurant- og butikkonsept Fisketorget Stavanger AS og Restaurant Grøningen på Kvitsøy. Nå har vi også åpnet tre nye konsept i høyhyuset K8 i Stavanger.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Kvitsøy er Norges minste kommune, målt i areal. Ca. 550 innbyggere bor på øya. Kvitsøy er kjent som «hummerøya» siden det var stor forretning i gamle dager med hummerfiske, eksport og import av hummer til/fra blant annet Scotland, Nederland, Danmark.

Hva er ditt beste turtips på hjemstedet ditt?

Jeg elsker naturen på vakre Kvitsøy! Den er på en måte «røff-vakker». Jeg liker meg aller best når det er pent og rolig vær, men naturen er helt klart mest spektakulær under hardt vær med masse vind og høye bølger. Kvitsøy kommune har sammen med lokalbefolkning og bønder lagt opp kjekke turløyper rundt hele øya. De flotteste løypene synes jeg er de vest, rett ved fyrtårnet. Her kommer du helt ned til havet, du går blant Kvitsøylam og flott, spektakulær natur. Det må bare prøves! Kvitsøy er som sagt en liten øy, målt i areal, så bilen kan du sette igjen på Mekjarvik og ta beina fatt. Da får du sett mer av øya og få følelsen av det fantastiske lokalsamfunnet jeg er så ufattelig glad i! Kvitsøy er som sagt kjent for hummer. Vi har et flott hummermuseum, med eget hummer-klekkeri og en hummerpark som er i drift, slik den var i gamledager. Det er også kanonkjekt å få med seg om du besøker øya.

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Jeg husker spesielt godt utedagene vi hadde i barne- og ungdomsskolen. Da var vi ofte «vestiøynå». Hadde leker og konkurranser, grillet pølser og koste oss. Jeg har også mange minner knyttet til vinteren på Kvitsøy da mor og far tok oss med til «Hålandstjydnå» for å gå på skøyter på det lille vannet. Det var ikke Siddishallen, med det føltes minst like bra ut! Da var det kakao, bål og god stemning.

Her finner du turbeskivelsen for Kvitsøy rundt på UT.no:

2. FAVORITT-TUREN TIL ERIK BJØRNØ FRA RANDABERG KOMMUNE

Viking-sjefen gir deg seg sitt beste turtips i sin flotte hjemkommune Randaberg. Den friluftsglade og folkelige direktøren i Viking Fotball er nemlig ikke i tvil når vi spør han hva som er hans favoritt-tur.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg kommer fra Randaberg.

Hva jobber du med?

Jeg er administrerende direktør i Viking Fotball.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Randaberg er Norges minste landfaste kommune og 80% av Norges produksjon av persille skjer på Randaberg.

Hva er ditt beste turtips fra kommunen du har vokst opp i?

Mitt soleklare beste turtips er kystturen fra Viste-stranda, langs kysten, rundt Tungenes fyr og til toppen av Randabergfjellet.
Turen er godt beskrevet på ut.no og turen er til sammen 14 kilometer lang. Her får du bølgesus og vind i håret, et rikt fugleliv og vakker strandvegetasjon. Turen er merket fra Viste-stranda til Tungenes og videre til Randabergfjellet.

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Hver eneste sommer gikk vi denne ruten med skolen før sommerferien. Dess eldre vi ble, dess lenger del av ruten gikk vi. Gode minner!

Hele turen er godt beskrevet og med kart her:

3. FAVORITT-TUREN TIL BENEDICTE IZABELL EKELAND FRA STAVANGER KOMMUNE

Rap-prinsessen, låtskriveren, skuespilleren og vår alles kjære festivaldronning Benedicte Izabell Ekeland har en desidert turfavoritt i hjemkommunen sin, som hun har gått på tur til fra hun var bitteliten!

Izabell har imponert oss med sin rolle som Cassandra på Rogaland Teater, hvor hun tar oss gjennom noe av det vanskeligste en skuespiller kan gjøre, nemlig en hel times monolog uten noen andre å spille på enn et nakent scenerom og sitt eget formidlingstalent. Vi kjenner henne også godt som Norges rapprinsesse, deltaker i Kompani Lauritzen og som festivalarrangør i Stavanger. Hun stortrives ute på tur!

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg kommer fra Stavanger.

Hva jobber du med?

Akkurat nå så bruker jeg tiden min på musikken min og live-opptredener. Til høsten er jeg igjen aktuell med monologen Cassandra, som settes opp på ny på Rogaland Teater.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Vågen i Stavanger e den Vågen i Norge som holde flest folk vågne. 

Hva er ditt beste turtips fra hjemstedet ditt og har du et spesielt godt turminne fra dette området du vil dele med oss?

Jeg har definitivt en turfavoritt!! Langs kysten i Vigå ved kjettingen: Alexander Kielland-monumentet. Jeg bodde i Kvernevik frem til jeg var 13 og gikk der mange ganger for å kjenne på røffheten i bølgene som slo inn mot fjellet ved det mektige monumentet. Jeg har dratt tilbake hit flere ganger i voksen alder!

Kvernevikturen en flott rundtur med en rekke interessante stoppesteder underveis. Et av høydepunktene er Stavanger bys vestligste punkt, Smiodden, som ligger «smidd» ut i havet. Her er det bare å nyte harmonien i hav og lynghei, mens tykke, fornøyde humler surrer rundt røsslyngen, Norges nasjonalblomst.

Har du lyst å oppleve turfavoritten til Izabell og hennes barndoms-stier, så kan du lese hele turbeskrivelsen til Kvernevikturen her.

4. FAVORITT-TUREN TIL OLE UELAND FRA SOLA KOMMUNE

Ole Ueland er vokst opp i Sola kommune som er omgitt av fantastiske turområder!  Nå avslører Ole hvilken turperle som han alltid vender tilbake til, året rundt, sammen med familie og venner.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg kommer fra Sola kommune.

Hva jobber du med?

Jeg er fylkesordfører i Rogaland.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Jærens eneste fast bebodde øy ligger i Sola kommune, øya Rott. Rott er også Norges sørligste fuglevær.

Hva er ditt beste turtips fra kommunen du har vokst opp i?

En tur som går rett utenfor der jeg bor nemlig Sørnes, Ytraberget og tursti Hafrsfjord. Et turområde som er mye brukt av lokalbefolkningen, men kanskje mer ukjent for andre. Vi pleier å gå fra parkeringsplassen i Grotnesvegen (nedfor Sørnes kirke), forbi småbåthavnen på Våganes, rundt Ytraberget til badeplassen «Ormen Lange» i Sørnesvågen, og videre på den nye turstien langs Hafrsfjord mot Joa og Sola. Turen er både godt tilrettelagt, og med noe mer ulendt terreng på deler av Ytraberget, og går gjennom både åpent terreng langs fjorden, skogholt og delvis gjennom bebyggelse og jordbruksområder. På veien er det både informasjon om historiske punkter, flere badeplasser, kunstinstallasjoner og muligheter for å raste. Vi går turen hele året!

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

I forbindelse med Rikssamlingsjubileet i 2022 var Ytraberget og området på Sørnes et sentralt sted i markeringen, knyttet til stedets historiske betydning. Da var det ekstra spennende å gå turen, for flere steder var det ulike vikingspill, sang og musikk, og installasjoner. Det var en fin dag, selv om det regnet heftig, om mange folk var ute for å få med seg det spennende som skjedde i dette flotte området.

5. FAVORITT-TUREN TIL TORGUNN SKRUDLAND FRA SANDNES KOMMUNE

Turtips i Sandnes kommune hvor du slipper å gå i kø og får oppleve panoramautsikt ut av en annen verden!  Her er Torgunn Skrudland, vår gode frivillig og leder for turgruppa STF 60+, sitt favoritt turtips fra egen bakgård.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg er født i Bergen, men kom til Sandnes som 6-åring. Begge foreldrene mine var rogalendinger, så da var det naturlig å flytte tilbake til Sandnes da far fikk jobb her.

Hva jobber du med?

Etter 20 år som ansatt i Stavanger Turistforening falt det seg naturlig å gli over i frivillig arbeid da jeg ble pensjonist. Jeg har og har hatt ulike dugnadsoppgaver for foreningen, men to av dem bruker jeg mest tid på. I 2017 var jeg med å starte en kunst- og kulturgruppe på Gramstad i Sandnes. Intensjonen var å trekke «nye» brukere til stedet, som er et av Nord-Jærens største rekreasjonsområde. Gjennom et titalls kunstutstillinger og intimkonserter har vi satt Gramstadområdet på kartet. I tillegg er jeg leder av 60+-gruppa i STF. Mellom 40-50 turledere er engasjert i turgruppa, og vi har over 100 turer- og aktiviteter i året.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Sandnes er en snøfattig kommune hvor vi vanligvis må dra ut av kommunen for å gå på ski. Like fullt oppsto Blinkfestivalen i 2006 med konkurranser innen skiskyting og langrenn. Ildsjeler har hvert år siden oppstarten klart å trekke verdenseliten i begge grener til Sandnes, og har i tillegg fått NRK TV med på festen. Det synes jeg er en bragd og morsom sak for kommunen å bli husket for.

Hva er ditt beste turtips fra hjemstedet ditt?

Jeg vil slå et slag for Gramstadområdet. Kun ti minutter med bil ut av Sandnes sentrum finnes uendelige turmuligheter og merkede løyper. De fleste velger turen til Dalsnuten, også kalt mini-Preikestolen da det er her de fleste utlendingene går. For å slippe å gå i kø, og få en litt lengre rundtur, vil jeg anbefale de tre toppene Øvre Eikenuten – Dalsnuten – Fjogstadnuten. Den første toppen ligger vest for Gramstadtjørn, og du går i slak motbakke fram til siste kneiken som er litt brattere. Eventyrlig utsikt møter deg på toppen, og du kan bare ane hvor flott utsikten blir fra Dalsnuten. Vel nede fra toppen går vi over Lundamyra og følger merket løype til Dalsnuten 323 moh. Herfra ser vi langt til havs, innerst i Gandsfjorden, Stavanger by, Ryfylkeøyene og Ryfylkeheiene innenfor. Fulle av inntrykk slipper vi oss ned på østsiden av Dalsnuten, og følger løypa over Kvitemyra før vi svinger nordøst opp til Fjogstadnuten. Her troner Dalsnutens mektige bakside mot oss, mens på begge sider av fjellryggen ser vi Gandsfjorden, Hafrsfjord og hav så langt øye kan se. Ved foten av Dalsnuten blinker Revholdstjørn og mot nord ser vi masta på Lifjellet. Siste etappe går ned av nuten og sørover til vi kommer ut på kjøreveien tilbake til utgangspunktet. Turen er 6,5 km lang.

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Helt siden barnsben har en tur til Dalsnuten vært et «must». Oppvokst med tur hver søndag ble ofte toppen vi så fra kjøkkenvinduet på Lura valgt som ukens høydepunkt. Den gang var det hverken merket løype eller kø på toppen, og det var alltid kjekt å kunne se Sandnes fra «loftå».

Her finnet du kart og mer informasjon om turen som Torgunn anbefaler:

6. FAVORITT-TUREN TIL INE MAULAND TVEIT FRA KLEPP KOMMUNE

Den talentfulle og turglade fotballspilleren Ine Mauland Tveit fra Klepp Elite gir oss sitt beste turtips fra hjemstedet sitt i Klepp kommune.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg kommer fra Klepp kommune i Rogaland.

Hva jobber du med?

Jeg tar et årsstudium i idrettspsykologi på Oslo Nye Høyskole, i tillegg til å spille fotball for Klepp elite. Er også vikar på Bore skule når tiden strekker til.

Har du en funfact om kommunen?

Klepp er verdenskjent for sine strender. Strendene er kjente for sine store bølger og mye vind som tiltrekker seg surfere fra hele Norge. I flere år har også NM for surfing blitt arrangert her. Kjente personer som prinsesse Ingrid Alexandra har tatt turen til Jæren og strendene i Klepp kommune for å konkurrere under NM.

Hva er ditt beste turtips fra hjemstedet ditt?

Besøker du Klepp kommune anbefaler jeg på det sterkeste en tur til Jærstrendene. Like så fint på varme sommerdager, som i ruskevær på høsten og vinteren. Her kan du spasere langs sjøkanten, surfe, bade, lese bok, nyte en is i solen eller samle venner til en sandvolleykamp.

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Jeg har mange fine minner fra strendene. Det fineste minnet er å samle venner og familie på fine sommerdager med god mat, konkurranser, soling og bading. Ikke mye som kan slå en fin solnedgang med lyden av bølgene som skvulper inn på stranden. Her kan du virkelig finne roen i et vakkert landskap.

7. FAVORITT-TUREN TIL IDA JAARVIK REIESTAD FRA TIME KOMMUNE

Ida Jaarvik Reiestad er fra Bryne, men bor for øyeblikket et år i Belgia sammen med samboeren og sine tre barn. Den driftige jærbuen er glad i det enkle liv, og er mye på tur med barna i lokalmiljøet på Jæren. Sitatet kommer fra hennes eldste sønn, da han fant en bortgjemt turperle på en av deres nærturer. Familien har faktisk vært så mye på tur på hjemstedet sitt, at Ida har skrevet boka «Jærsk turbok - 100 turmål i Klepp, Time og Hå». Familien bidrar ofte som frivillige hyttevakter på turisthyttene og Ida er også tidligere styremedlem i Stavanger Turistforening. Nå er vi så heldige å få familiens absolutte turfavoritt blant de mange flotte turmålene i Time kommune.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg kommer fra Time Kommune, hvor jeg er født og oppvokst på Bryne. Da jeg var 19 år flyttet jeg til England for å studere, og fortsatte videre til Sør-Afrika, Sveits og USA. Under studiene startet jeg også en liten hjelpeorganisasjon i Guatemala. Det var derimot aldri tvil om at jeg skulle tilbake til Jæren! Etter 6,5 år «ute» flyttet jeg hjem og etablerte meg på Bryne igjen, etter hvert også med mann og tre barn. Jæren er et fantastisk sted å vokse opp – her har vi hele naturen som lekeplass!

Hva jobber du med?

Jeg er blant annet utdannet siviløkonom, og har jobbet med mye forskjellig, men en rød tråd er forretningsutvikling, innovasjon og strategi. Jeg liker å tenke nytt, jeg liker å påvirke og se muligheter – gjerne i et globalt perspektiv. Ettersom vi bor i et svært internasjonalt fylke var dette også en god grunn til at jeg visste jeg kom til å trives her etter mange år utenlands. Nå jobber jeg i det globale konsernet AKVA group, som har hovedkontor i Klepp kommune. Mitt ansvarsområde er ekstern finansiering og offentlige insentiver for å støtte AKVA groups innovasjonsprosjekter. Det er en veldig spennende jobb hvor jeg får brukt hele min bakgrunn. Jeg har også flere styreverv jeg trives godt med, hvor et av dem er som styreleder i Lokalkapital Jæren. Gjennom vervet får jeg møte mange fremoverlente selskaper fra Jæren, som har store internasjonale ambisjoner. Det skjer altså mye i vår region, og det er jeg stolt av å være en del av.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Det må vel være at det både er Arne Garborg og Erling Braut Haaland sin hjemkommune  

Hva er ditt beste turtips fra hjemstedet ditt?

På Jæren er vi så heldige å ha tilgang til både skog, fjell og strand i umiddelbar nærhet, så her er det mange spennende turmål å velge blant. Ettersom Jæren for mange består av et relativt flatt terreng, skal man ikke høyt opp på toppene i området før utsikten er ganske så spektakulær. En av disse toppene er Lyefjell – en storfavoritt av et kortreist turmål! På Lyefjell liker både store og små seg godt, og det er mange fine turløyper i variert natur. Man kan parkere ved Monsanut barnehage og gå hele rundturen Tjoratjørn – Håfjell – Ulvatjørn – Varden, som er på ca. 5 km, eller man kan velge å gå kun til et av stedene avhengig av turfølget du har med deg. Ved Tjoratjørn er det bord og benker, sandstrand og flytebrygge; ved Håfjell står man på toppen av Jæren med sine 252 moh; ved Ulvatjørn er det en koselig leirplass hvor man kan fyre opp bål om sesongen tillater det, henge opp hengekøyer og leke i skogholtet rundt; og på Varden har man storslått utsikt over Jæren igjen, på 274 moh. Fra Varden kan man også gå videre ned til Åsvatnet som er en veldig fin badeplass. På Lyefjell er turmulighetene med andre ord mange, enten man vil gå 500 meter fra parkeringsplassen, eller 5 km!

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

En av de beste minnene jeg har fra Lyefjell er fra høsten 2019, når guttene våre var 2,5 og 4 år gamle. Da hadde vi gått den lille turen på 1 km inn til Ulvatjørn. Vi fyrte opp bål mens ungene lekte i skogholtet rundt oss, slik de alltid pleide å gjøre når vi var der. Plutselig er 4-åringen borte, og vi hører ham rope helt i ekstase, «Mamma! Pappa! Jeg er her oppe! På toppen! Jeg FANT utsikten!!». Da hadde han klatret opp fjellveggen bak oss, og funnet en gjemt liten perle med med - som fireåringen også hadde oppdaget - fantastisk utsikt helt ut til havet. Når vi er i området snakker vi den dag i dag om den gang Tobias fant utsikten på Lyefjell   Kanskje finner du også dette «hemmelige» utsiktspunktet på din neste tur til Lyefjell?

8. FAVORITT-TUREN TIL HALLGEIR KVASSHEIM FRA HÅ KOMMUNE

Hver gang Hallgeir Kvadsheim reiser hjem til familien sin på Kvassheim i Hå kommune, vender han alltid tilbake til en tur som han har mange gode barndomsminner fra! Hallgeir er nok mest kjent som programleder i Luksusfellen, men visste du at han også elsker å ta med familien på tur? Her får du superøkonomens «go-to» turtips i Hå kommune.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg kommer fra en gård rett ved Kvassheim fyr i Hå kommune - et sted jeg fortsatt kaller for hjemme. Jeg vokste opp i et trygt og godt hjem sammen med mor, far og fem søsken. Da jeg var 20 år flytta jeg til Bergen for å studere. Nå bor jeg i Oslo, men søsteren min bor fortsatt på familiegården hjemme i Hå og vi er titt og ofte på besøk hos dem.

Hva jobber du med?

Jeg er nok mest kjent som programleder i TV-programmet Luksusfellen, men jeg bruker nok kun 10 % av tiden min på dette. Utenom Luksusfellen holder jeg foredrag, skriver i ulike medier, blant annet Dine penger og jobber som økonomirådgiver for flere som trenger hjelp til å bli økonomiske eksperter på sine liv.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

I mine yngre dager spilte jeg på fotballaget til Brusand og vi hadde et artig kallenavn blant andre fotball-lag. Vi ble nemlig kalt for Sandloppene! Det kom nok av at vi både kom fra stranda og hadde knallgule frakter med litt grønt på som gjorde at vi kunne se ut som lopper.

Hva er ditt beste turtips fra kommunen du har vokst opp i?

Jeg vil anbefale den turen jeg alltid vender tilbake til når jeg er hjemme på besøk, nemlig turen langs favoritt-stranden min Brusand. Det er nok Solastranden og Ølbergstranden som er mest kjent og drar mest folk, men drar du litt mer sør så får du godt betalt for det! Strendene her er både større, veldig rene og har mer for seg syns jeg. Hvis du i tillegg går helt i nordenden av Brusand så finner du et utrolig Instagram-vennlig motiv og et lys av de sjeldne! Jeg også svært begeistret for naturen ved Sirevåg. Der finner du knauser, fjell-landskap og små oaser som nesten kan minne om de idylliske vikene som du finner i Hellas. Jeg anbefaler å ta toget til Sirevåg, eller Ogna og gå langs stranden tilbake. Vi kombinerer ofte strand-turen med et besøk på Kvassheim fyr, der er det servering i kafeen og passer ypperlig etter en god tur.

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Jeg har så mange gode turminner knyttet til disse strandturene. Både mor og far er nå døde, så jeg minnes spesielt turene jeg hadde sammen med dem som liten. Mor og far begynte gjerne å gå helt fra Ogna, mens vi barna startet på Brusand og møtte dem midt mellom Brusand og Ogna. Mor hadde alltid med kaffe og noe hjemmebakt som vi kunne nyte sammen på en av de lune plassene ved det som nå er Ogna camping. Herlige barndomsminner!

9. FAVORITT-TUREN TIL SIRI BERLAND REINERTSEN FRA GJESDAL KOMMUNE

Turtips med spektakulær utsikt i Gjesdal kommune fra vår gode frivillig, turleder og tursamler Siri Berland Reinertsen!  Siri finner stor glede i å oppleve nye turmål og samler ikke på ting, men på opplevelser. Hun har besøkt alle turisthyttene våre og en drøss med fantastiske turmål i hele Rogaland. Nå gir hun deg sitt beste turtips fra barndomskommunen hennes.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg kommer fra Gjesdal kommune.

Hva jobber du med?

Jeg underviser i fremmedspråk på Sandnes videregående skole.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

På åttitallet ble det lansert skrivemåten "Yesdal" av kommunenavnet, fordi slik som jeg husker det, innbyggerne der var så positive til nye ideer.

Hva er ditt beste turtips fra hjemstedet ditt?

Jeg kommer fra en familie som omtrent aldri gikk på tur i min barndom, så alle de fine stedene i min hjemkommune har jeg oppdaget som voksen. En av favorittene er Ramnstoknuten og området rundt. I mange år har jeg sett opp på toppen når jeg har kjørt gjennom Dirdal, men aldri vært oppå, før for tre-fire år siden. Hit kan man komme på mest strabasiøse vis fra havna i Dirdal og gå opp Mulen, eller et kort stykke lenger inn, via Skaret eller Padlane. Selv foretrekker jeg å kjøre til Giljastølen og gå derfra. Da sparer jeg en del høydemeter og turen inn via Råsavatnet er nydelig. I starten er det bare små stigninger, før den siste, større stigningen som tar deg opp til toppen. Synet som da møter deg, er helt fantastisk, synes jeg. Her ser du både Frafjord og Høgsfjord, Uburen, Bynuten og Selvikstakken. Turen tilbake liker jeg å gå via Brattaberga og Lauvnesknuten, for enda flere svimlende naturopplevelser.

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Rett ved stien til Ramnstoknuten ligger Bjødnahiet som er en steinheller øst for Kjærvollstølen, og historien forteller at en sommer ble noen gjetere, mest sannsynlig barn, som det ofte var, overrasket av bjørn på stølen en kveld. Gjeterne sprang avgårde etter hjelp hos noen slåttekarer som var på Heimrestølen. Disse ble med tilbake, og de kom til Kjærvollstølen akkurat mens bjørnen prøvde å ta seg inn til kyrne i fjøset. Men med skrik og skrål klarte de å jage bjørnen bort. Da mannen min og jeg var der, laget vi en video der jeg lå og snorket høylytt i hiet mens han filmet og sang "Bjørnen sover", da han var ferdig med "aldri være trygg", spratt jeg opp og brølte. Vi syntes selv vi var ustyrtelig morsomme! 

10. FAVORITT-TUREN TIL HELGE HUSVEG FRA BJERKREIM KOMMUNE

Denne utsikten fra hengekøya kan ta pusten fra deg! Få kjenner fjellene i Bjerkreim, og særlig langs Ørsdalsvatnet, bedre enn friluftsentusiasten Helge Husveg. Han gir deg nå sitt favoritt turtips i Bjerkreim kommune.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg bor i Bjerkreim kommune på en landlig plass som heter Varp.

Hva jobber du med?

Jeg jobber i Veidekke Prefab som produserer og monterer betongelementer til små og store bygg.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Det bor flere ganger mer sauer enn folk i bygda vår.

Hva er ditt beste turtips fra hjemstedet ditt?

Mitt beste turtips fra Bjerkreim er Trælafjellet i Lauperak. Her går du med en fantastisk utsikt over Ørsdalsvatnet i 700 m høyde. Dette er en tur jeg har merka og jeg har lagt til 33 hengekøye-fester som alle kan benytte. For å komme hit kjører du E39 til Bjerkreim og følger skilting til Lauperak. Du tar så av på Skykuleveien og parkerer ved Skineldvatnet. Turen er en rundtur på 8,2 kilometer og er godt skilta og merka fra parkeringen. Den flotte løypa starter med stigning og flater videre ut, men går en del opp og ned i terrenget. I flere kilometer går du langs kanten av fjellet med en fantastisk utsikt over Ørsdalsvatnet. Hengekøye-festene er ikke merka, men søker du på Google er det markert midt i området hvor festene er.

Har du noen gode turminner fra dette området som du vil dele med oss?

Det har rørt meg med alle de flotte tilbakemeldingene jeg har fått fra andre som har opplevd flotte turminner fra denne plassen.  Det er spesielt kjekt med alle barna som koser seg i hengekøyer på fjellet!  

På Ut.no kan du lese mer om dette flotte turmålet:

11. FAVORITT-TUREN TIL HÅVARD HANSEN FRA EIGERSUND KOMMUNE

Håvard Hansen er en ildsjel i Dalane Turlag, frivillig i Stavanger Turistforening og en fantastisk turleder og kursholder på mange av våre langturer i fjellet. Her får du hans absolutte favoritt-turtips i Eigersund kommune.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg er født i Kristiansand, men familien flyttet til Egersund da jeg var åtte år. Så her vokste jeg opp og hadde ei fin ungdomstid, før jeg flyttet til Bergen og senere Oslo for å studere og jobbe. Da jeg i 2004 forlot Oslo for en jobb i Stavanger, var det aldri tvil om at jeg skulle bo i Egersund og heller pendle. Men nå både bor og jobber jeg i Egersund, og har det som plomma i egget.

Hva jobber du med?

Jeg har tilbragt over 20 år i universitets- og høyskolesektoren, og skal vi være veldig formell er jeg professor i markedsføring. Men siden 2020 har jeg drevet med litt forskjellig - jeg underviser på Universitetet i Sørøst-Norge, jeg driver et lite firma innen bedriftsrådgivning, holder foredrag og kurs for næringsliv og offentlig forvaltning, sitter i noen bedriftsstyrer her og der, og driver en liten klesbutikk. Har med andre ord en variert hverdag, og holder til i et hyggelig kontorfellesskap midt i Egersund sentrum.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Jeg syns det er litt "løye" at den vakre kirka i Egersund ligger på et sted som het Hedningholmen. I gamle dager gikk sjøen helt inn der torget ligger, og grunnen kirka ligger på var da en holme. Som altså het Hedningholmen.

Hva er ditt beste turtips fra kommunen din?

Jeg bor helt i skogkanten med parkeringsplassen til Rundevoll skole som nærmeste nabo. Dette er et av flere startpunkt for det flotte turområdet langs sjøen i søra sundet, med et stinettverk som går på kryss og tvers gjennom Kiellandsskogen og Hestnesmarka. Turen langs sjøen her ble for noen år siden kåret til Rogalands fineste turrute. Etter det har tilbudet blitt utvidet med både dagsturhytte, ny gapahuk, og massiv utbedring av stier, så det er bare å ta av seg hatten for den jobben Egersund Skog- og treplantingsselskap har gjort, og gjør, for å ivareta dette området. Er man på besøk i Egersund er det kanskje turen til Trollpikken mange vil gå, men jeg vil absolutt anbefale en tur langs søra sundet og i Hestnesmarka. Og for de som er redd for orm - jeg har trålet hver eneste sti i dette området i over 10 år, og aldri sett snurten av en hoggorm.

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Midt under pandemien ble det satt opp en ny benk på Mikkelsknuten helt sør i Hestnesmarka. Den ligger ca 90 meter over havet, med utsikt rett mot Dyrnes, Skarvøy og ellers rett til havs. Under perioden med hjemmekontor tok jeg gjerne med meg matpakken og termosen og gikk ut der og spiste lunsj. Det var noen kjærkomne avbrekk fra en heldigital arbeidsdag, og ga akkurat den energiboosten jeg trengte før nye timer foran skjermen.

12. FAVORITT-TUREN TIL ELVIRA NIKOLAISEN FRA LUND KOMMUNE

Elvira Nikolaisen er den lokale sangfuglen sør i fylket vårt med den fløyelsmyke stemmen. Hun ble en nasjonal stjerne etter den nydelige duetten med Bjørn Eidsvåg og har en lang artistkarriere å vise til. Elvira henter mye inspirasjon ute i naturen og her får du hennes beste turtips som du bør utforske om du legger turen til Lund.

Hvilken kommune kommer du fra?

Jeg kommer fra Moi i vakre Lund!

Hva jobber du med?

Jeg er musiker, først og fremst.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Jeg er usikker på hva som kvalifiserer til å være en funfact! Men Lund kommune har altså et rykte på seg for å ansette landets aller beste
ordførere. Her kommer Lund kommune på førsteplass i mange (uoffisielle) kåringer.

Hva er ditt beste turtips fra kommunen du har vokst opp i?

Moi byr på den første smaken av vestland, kommer du reisende fra østlandet, slik jeg har gjort i mange år. Sørland blir til vestland, og vandring i Moi-alpene er en heftig opplevelse. Jeg har blitt spesielt glad i toppene i Skålandsheia. Her har du utsikt over det ganske land, eller i alle fall til Sirdal og Flekkefjord, og det er vel Hovsherad vi ser helt i vest? Fjellene ligger blått i blått, og Lundevannets proporsjoner åpenbares. Det er et hellig, mektig landskap! Turen går dessuten via Skåland Skole; et slags pensjonat med kultur-arrangementer nå og da. Dette er en Moi-perle, og berømtheter som Brenda Ueland har slekt herfra. Slik jeg husker det, er det godt skiltet herfra og opp i heia. Går du langt nok kommer du før eller siden til Sokndal.

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Jeg og min mor har hatt noen gylne stunder her oppe de siste par årene. Vi har hatt gudstjeneste, med kaffe på termos, kvikklunsj, poesi og sang. Det storslåtte landskapet inspirerer.

13. FAVORITT-TUREN TIL JOHN PETTER NORDBØ FRA STRAND KOMMUNE

Vår kommunikasjonsrådgiver John Petter Nordbø gir deg sitt favoritt-turtips i Strand kommune! John Petter har en forkjærlighet for Jørpelandsheiene og var redaktør for Stavanger Turistforenings årbok om akkurat dette fjellområdet i Strand. Fritiden bruker han aller helst ute i nærnaturen, oftest med et kamera rundt halsen. Her får du hans yndlingstur som han elsker å bruke til stiløping!

Hvilken kommune kommer du fra?

Strand kommune

Hva jobber du med?

Jeg jobber med å få folk på tur i Stavanger Turistforening

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Visste du at vi har regnskog i Strand? På grunn av fuktig og mildt vintervær er det flere steder som har status som såkalt boreonemoral regnskog. Hesten naturreservat har for eksempel sånn type regnskog.

Hva er ditt beste turtips fra hjemstedet ditt?

Jeg er veldig glad i turer som kan gjøres på hverdager etter jobb. En slik tur er Tømmervatnet rundt, som er en kjempefin rundtur like i nærheten av Jørpeland sentrum. Her får du i pose og sekk! Både fin og variert skog med ulike naturtyper, vakker og storslått utsikt og deilige stier å gå på.
Turen starter fra kraftstasjonen, og begynner forsiktig på grusvei opp til det flotte huset i Selemork, som du passerer på høyre hånd. Turen kan gås flere veier, men jeg liker å få unnagjort det bratteste først, så da velger jeg å gå opp Kjellbrekk i retning Tinturvatnet. I stidelet et stykke før Tinturvatnet tar vi sørover, passerer Lomstjørna og får fin utsikt over Tømmervatnet. Derfra bærer det nedover på myke og deilige skogsstier mot Mosli og Kalddalen, før vi returnerer tilbake til start ved kraftstasjonen. Totalt er turen ca. 9 km lang med drøyt 500 høydemeter.

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Jeg liker å bruke denne turen til stiløping. Vi har også hatt den som fellestur med turlaget og fjellsportgruppa. Jeg husker spesielt en gang jeg tok turen i desember. Da var det litt isete, og lå en del snø, men fra start var det ikke verre enn at det gikk helt fint å løpe. Men vinden var rimelig heftig, det blåste rundt 20 m/s med en del snøfokk på toppene. I tillegg var det rimelig dyp snø på vei ned mot Kalddalen. Vinden hadde samlet snøen såpass dyp at jeg og bikkja vasset til knes... Det ble altså ikke så mye løping, men turen glemmer jeg ikke med det første. To av bildene er fra den dagen. Jeg hadde med et knøttlite analogt kamera i sekken. 

Hele turen ligger godt beskrevet på ut.no:

14. FAVORITT-TUREN TIL ELDFINN AUSTIGARD FRA HJELMELAND KOMMUNE

Turtips i Hjelmeland kommune fra selveste Eldfinn Austigard!  Lokalkjendisen med det eventyrlige navnet og den knakende trivelige personligheten fra Årdal som alltid tar seg tid til å snakke med deg som kommer hans vei. Treskjæreren bak den verdensberømte Eventyrskogen i Årdal og den tidligere kultursjefen i Hjelmeland som har en forkjærlighet for å ta kultur ut i naturen.

Hvilken kommune kommer du fra?

Eg bur altså i Årdal i Hjelmeland kommune.

Hva jobber du med?

Som relativt fersk pensjonist har eg det i grunnen ganske fint. Eventyrskogen i Årdal, som eg har ansvar for, krev ein god del vedlikehald og ikkje minst fornying. Saman med kona Gunhild, driv me Skabelonen der me vår, sommar og haust får besøk av bussturistar. Elles vert det ein del brødbaking med bruk av vedfyrt steinovn i bakstehuset. Og så må eg ikkje gløyma treskjering. I tillegg vert det heldigvis litt tid til å dyrke friluftslivet.

Har du en «funfact» om din hjemkommune?

Hjelmeland kommune har vore, og eg meiner bestemt fortsatt er, den kommunen i landet som i følge innbyggjartalet har størst prosentvis andel av medlemmer i DNT.

Hva er ditt beste turtips fra hjemstedet ditt?

Hjelmeland kommune har uendelig mange flotte turområde å by på, det vert derfor mest litt urettferdig å framheve ein spesiell tur. Men det må likevel bli Kaldavatnet rundt. Valget mitt er nok farga av at me har hytte ved Kaldavatnet og at eg har rusla i desse fjellområda sidan eg var tre år. Kaldavatnet rundt startar frå Røgle og er ei rundløype som du kan velge å gå enten med, eller mot sola. Går du opp Valheimsskaret har du stort sett tatt høgden i ein jafs. Det er opparbeid veg her, så dermed kjennes det ikkje så bratt. Valheimsskaret har elles gitt inspirasjon til unge lyrikarar. I Krohytta kunne ein nemlig i ei gamal hyttebok frå 1920 åra finna fylgjande dikt, nedtegna med sirlig skrift frå barnehand:

Bror min og miger
er på jakt etter tiger.
Me vett han har fare inn Valheimsskaret.

Tek du her ein liten pust i bakken, snur deg og ser rett mot nord, så ser du sjølvsagt fjelltoppen Sådå, lenger nede finn du både Trollhammar og Trollhammarbakkane, så her har nok trolla hatt gode kår i farne tider. På toppen møter du ei koselig lita hytte som for utan trivsel inneheld alle dagens nødvendige fasilitetar. Vestover får du mektig utsikt over Årdalsfjorden og store deler av Ryfylke. Du passerer tuftene etter Valheimsstølen. Til høgre (mot sør) vil du sjå Stortjødneholene - fleire myrpyttar der det faktisk ennå finst aure. I eldre tid var dette ei stor tjørn, men så rasa grunnen ut i vestre enden og tjørna vart tømt. Berre i nokre hol vart det liggjande att vatn, derav namnet Stortjødneholene.

Turen går vidare langs Tofjell fram til Lomsli og Lomslitjødnane. Det heiter ikkje Lomsli utan grunn, så vær litt varsom her så du ikkje uroar lomen. I lia på nordsida av tjødnane vil du sjå to spisse steinar som markerer seg i urda.. Her skjedde det ei tragisk ulukke i 1916. Dette kan du lesa om på ei informasjonstavle som er sett opp på plassen. Vidare austover ser du Lurdalen og Huldremyrane, som ligg nedanfor og rett sør for stien. Namn blir som nemnt til av ein grunn. Under ei "kulturvandring" for nokre år sidan spelte musikaren Gaute Vikdal på lur her, medan to huldrer sprang over myra litt lenger inne. Dermed gav namna seg sjølv.

Vidare inn langs Faksafjedlet og ned til austre enden av Kaldavatnet. I hytta like ved vatnet er det ofte minst ein som liker ein liten prat med trivelige fjellfolk.
Det er bra med fisk i vatnet. Storparten er nok i standard storleik, frå eit til to hekto, men her finnes storfisk også. På heimveg langs vatnet kan du ropa til Faksafjedlet og få gode råd. Prøver du for eksempel med spørsmålet: "Skal me gå heim nå, eller vera i heiå"? Då får du heilt opplagt svaret: "Vera i heiå!" Berre prøv!

Frå parkeringsplassen i vestre enden av vatnet går du på grusveg ned til Røgle. Eg synes du bør bruke 4-5 timar på turen?

Har du et spesielt godt turminne fra dette turområdet som du vil dele med oss?

Turane hit opp i barndommen var magiske. Heiane her inneheld derfor massevis av koselige minne. Både mor og far var flinke til å fortelja og eg var ivrig lyttar.

Her kan du se kart og lese mer om turen Eldfinn anbefaler:

Turtips-serien er et samarbeid med vår friluftspartner Lyse

De inspirerende turtipsene er fra vår friluftspartner Lyse sine 14 eierkommuner. Vi håper du tar turen til en eller flere av dem, og oppdager turperlene som finnes i nærkommunene våre!

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem