Nei til vindkraft på Skreå!
Det planlagte vindkraftverket på Skreå vil ha enorme konsekvenser for friluftsliv, og ødelegge store områder urørt natur. Her er spørsmål og svar om det planlagte anlegget.
Hva er vindkraftplanene på Skreå?
Hydro Rein, IOWN Energy og grunneierlaget på Skreå planlegger å bygge et vindkraftverk i et fjellområde mellom Skreådalen og Hunnedalen i Sirdal kommune. Kraftverket har fått navnet SG Energypark og ligger i Sirdal kommune helt på grensen til Rogaland.
Forespørselen som er sendt fra Hydro Rein og IOWN til Sirdal kommune vil ha alvorlige konsekvenser for naturen og friluftslivet. Til tross for at få detaljer er kjent, er det tydelig at et slik vindkraftverk vil føre til nedbygging av dyrebar natur, og skade et viktig friluftlivsområde.
Det foreløpige forslaget, inneholder omtrent 50 vindturbiner, og vil totalt forvandle Skreå-området til et industriområde. Planområdet er 25 900 dekar (25,9 kvadratkilometer). Til sammenligning er regionens største innsjø, Sirdalsvatnet, i overkant av 19 000 dekar.
Saken vil bli behandlet på det kommende kommunestyremøte i Sirdal, 31. oktober 2024.
Hva er kjent om naturen i området?
Området er inngrepsfritt og del av Sør-Rogalands største sammenhengende uberørte naturområde, og det eneste som har en kjerne som er mer enn fem kilometer fra større tekniske inngrep. Kraftverket vil redusere inngrepsfri natur med 41 kvadratkilometer, 20 kvadratkilometer i Sirdal, 10 i Gjesdal og 11 i Bjerkreim.
Dette er et høyfjellsterreng med høyder opptil 1018 moh. (Dramreisknuten). Den dominerende landskapsformen er tre parallelle øst-vest-orienterte kuperte fjellkjeder som er adskilt av dype daler med en rekke vann og vassdrag.
Floraen varierer mellom snaufjell med skrint dekke av lav, gress og mose, til frodige lune daler med en rik flora.
Det er gjort få naturkartlegginger i området og naturverdiene er lite kjent.
Hvor viktig er området for friluftslivet?
På grunn av geografien er Skreå et av de nærmeste snøsikre områdene til befolkningen på Jæren og i Dalane, ca. 1 time og 20 minutts kjøring fra Stavanger. I denne regionen er det i underkant av 400 000 innbyggere.
I dag driver Stavanger Turistforening turisthytta Tomannsbu som ligger midt i området. Dette er ei selvbetjent hytte som står åpen, og er i bruk hele året.
Tomannsbu ligger langs en T-merket sommerrute mellom hyttene Støle i sør og Blåfjellenden/Sandvatn i nord. Denne ruta er en del av en av DNTs SignaTUR-er, de vakreste turene Norge har å by på. Denne Signaturen kalles Ryger og går mellom Haukeliseter og Kvitlen.
Om vinteren kvistes det skiløyper og Tomannsbu er et populært turmål, spesielt for barnefamilier.
Hvorfor er DNT og Stavanger Turistforening imot vindkraft?
Turistforeningen er Norges største friluftsorganisasjon med over 330 000 medlemmer i hele landet. Foreningens formål er å jobbe for det enkle friluftslivets natur- og kulturgrunnlag, og dette gjør vi for våre medlemmer og alle andre friluftsinteresserte. Det er vårt mandat.
Vi vet at:
- Vindkraft innebærer store og varige landskapsinngrep og naturødeleggelser.
- Vindkraftverk er industri. Når det bygges i urørt natur blir landskapet fullstendig og permanent endret.
- Når kraftverkene er i drift, er de konstante støykilder.
- Når kraftverkene er i drift er det fare for iskast når temperaturene er lave. Dette gjør det farlig å oppholde seg i nærheten i den kalde halvparten av året.
Foreløpig er det ingen som verken har klart å forestille seg, eller å bygge et vindkraftverk uten konsekvensene over. Landskapet blir fullstendig dominert av store tekniske inngrep, veier, skjæringer og store oppstillingsplasser. Naturopplevelse, stillhet og fred, selve grunnlaget for friluftslivet, forsvinner helt eller delvis der et vindkraftverk bygges.
Nå må politikerne si nei til ødeleggelser av uerstattelige verdier, både for nåtiden og fremtiden.
Vi låner vår natur av fremtidige generasjoner og må derfor forvalte den nøkternt og godt, og helst etterlate den i bedre stand enn slik den var da vi fikk den.
Hvor mye natur er allerede bygget ned i Sirdal?
Sirdal har en fantastisk vakker og variert natur, og med det følger det et stort og viktig ansvar.
Fra før har Sirdal kommune bygget ned enorme arealer på vannkraft, vindkraft og hyttebygging, hvor en stor andel er bygget de siste 20 årene.
Sirdal har 1 877 innbyggere fordelt på 932 boliger som til sammen har et arealbruk på 0,6 kvadratkilometer.
Samtidig er det i dag 4357 hytter i Sirdal, disse dekker omtrent 3,5 kvadratkilometer. I tillegg kommer arealer til infrastruktur som veier, parkeringsplasser, strøm, vann og kloakk.
I kommunens arealplan er det satt av ytterligere 12 kvadratkilometer til bygging av nye hytter, ifølge Stavanger Aftenblad. Det er altså nesten fire ganger så mye som allerede er bygget!
I kommuneplanen har Sirdal en målsetting om befolkningsvekst, som skal oppnås gjennom å skape gode bomiljø og levende lokalsamfunn, samt tilrettelegging for naturopplevelser. Kommunen arbeider for å bygge Sirdals merkevare som en friluftslivskommune, som igjen vil gi grunnlag for næringsutvikling. Nedbygging av store urørte naturområder vil ikke bidra til å nå slike målsettinger, men tvert om ødelegge for Sirdals profil som en grønn og attraktiv kommune.
Vi oppfordrer Sirdal kommune til å ta et bevist verdivalg. Se til foregangskommunene i Norge og hvordan de forvalter egne natur- og kulturverdier. Vi oppfordrer sterkt til at de folkevalgte i Sirdal tar stilling til spørsmålet; hva er smertegrensen for hva sirdølene aksepterer av forbruk og ødeleggelse av egne natur- og kulturverdier?
Hvor mye vindkraft er det i Rogaland?
I Rogaland er det per i dag bygget 14 vindkraftverk.
Disse er alle bygget i urørt natur og i viktige friluftsområder.
Til sammen beslaglegger disse kraftverkene 80 kvadratkilometer. Til sammenligning beslaglegger boliger i Rogaland 90 kvadratkilometer.
Bare de interne anleggsveiene i disse kraftverkene er til sammen over 23 mil. En avstand som tilsvarer E39 mellom Kristiansand og Stavanger.