Hopp til hovedinnhold
Logo
Til DNT.no forside
Tilbake til Aktuelt

Dugnadsgjengen sørger for at du går tørt og trygt på Gramstad

Hundretusener av turgåere i Gramstad-området nyter godt av den nevenyttige innsatsen til dugnadsgjengen til Sandnes turlag.

Publisert: 04. desember 2023
Skrevet av: John Petter Nordbø
Nyheter
Mann hogger med baksiden av en øks.
DUGNADSHELTER: Odd Gjesdal banker en kile nedi bakken for at en ganglem skal ligge stødig på stien til Dalsnuten. Foto: John Petter Nordbø Foto:

Med økser, driller, skruer, plankebiter og arbeidshansker i sekken, legger en gjeng godt kledde menn i vei fra Gramstadtunet en litt sur høst-torsdag. Oppover grusveien går pusten og praten i et jevnt tempo. De kjenner hverandre godt. Flere i gjengen har vært frivillige i årevis. 

– Som pensjonist er det greit å ha noe fast å holde på med. Denne kombinasjonen av friluftsliv, mosjon, godt sosialt lag og å gjøre noe meningsfylt er midt i blinken for meg. Jeg tror også det er noe de andre setter pris på, sier Jostein Nordland, som er dugnadsleder for gjengen fra Sandnes turlag.

1000 dugnadstimer i året

Helt øverst på grusveien har Jostein parkert bilen. På taket har han surret fast en haug med tre til fem meter lange tjukke, impregnerte kledningsbord. Dugnadsgjengen aksler hver sin planke, og tråkker i vei på stien til dagens mål: Ei ganske stor myr på en av stiene til Dalsnuten.

Hver torsdag samles gjengen til arbeidsdag på Gramstad. Jostein er arbeidsleder og sender innkalling med en oversikt over arbeidsoppgaver. Totalt er de åtte frivillige som jevnlig er med og drar lasset. I 2023 nærmer de seg 1000 dugnadstimer.

– Denne gjengen er gull verdt for oss! De er selvgående og siden de er så mye ute, har de et unikt overblikk over området. De vet alltid hvor det er behov for å gjøre noe, sier Erik Gram Kverneland, driftsansvarlig kyst- og nærfriluftsliv i Stavanger Turistforening. 

Denne gjengen er gull verdt for oss!
Erik Gram Kverneland
Driftsansvarlig kyst- og nærfriluftsliv

Fra Hana til Lihalsen

Gjengen ankommer myra, lemper materialene på bakken og skuer utover det som blir dagens arbeidsøkt. De gamle ganglemmene som sørger for at myra blir beskyttet, og du og jeg kan gå tørrskodd forbi, har sett sine beste dager. Flere steder står plankene delvis under vann. Med vante bevegelser setter gjengen i gang med å løfte opp lemmene med spett, bytte ut råtne deler og legge alt på plass igjen. Nå blir ganglemmene liggende høyt nok til at vannet ikke kommer over plankene.

– Det blir ikke perfekt, men nå holder det en stund til. 

Gjengen består av Jostein Nordland, Alf Geir Folgerø, Jostein Tunheim, Steinar Eraker, Øyvind Bø, Trygve Søvik, Odd Gjesdal og Aart In't Veld. Det er nevenyttige menn som ikke er redd for å ta på seg nye oppgaver i hele Gramstad-området. Arbeidet foregår fra fra Hana til Lihalsen. Arbeidet varierer mellom drenering, graving, skilting, måling, montering av kjettinger, gjerdeklyvere og hundeluker og alt det andre som trengs for at en sti skal være best mulig å gå på. I dårlig vær står de inne på låven og produserer nye ganglemmer som hele foreningen får bruk for. De hjelper også til på låven og i Gramstad-huset. Etter endt arbeidsøkt serverer bestyrer Arne Hatløy lunsj inne på låven. 

Mann bærer planke på skulderen i brunt fjellandskap.
TIL FJELLS: Med hver sin planke på skuldrene legger dugnadsgjengen i vei til målet for dagens arbeidsøkt. Foto: John Petter Nordbø

2000 meter materialer i 2023

– Lunsjen og det sosiale der er viktig, slår Nordland fast. 

Selv om gjengen jobber gratis, koster det penger å lage stier. Bare i 2023 har gjengen produsert stilemmer av 2000 løpemeter med materialer. 

– Vi er helt avhengige av å få finansiering til alle stiprosjektene på Gramstad. Det er en utfordring. Vi er derfor veldig glade for at vi får låne verktøy fra Motek, sier Kverneland. 

Det nærmer seg lunsj på stien til Dalsnuten. Råtne treplanker er byttet ut med nye og kloppene er heist opp fra myra. Flere hundretusen turgåere nyter friluftslivet i området hvert år. Nå er denne stien klare for nye besøk i noen år til. 

– Det er mange som gir uttrykk for at de liker det vi holder på med. Stiene er ikke så sørpete lengre, skilt som har falt ned igjen blir hengt opp igjen. De ser at det virker, sier Nordland.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bilder fra 7-nutsturen 2022, fra Dale til Gramstad over sju topper. Frivillig, dugnad, drikkestasjon på Gramstad.
Bli frivillig
Bli medlem
Stranddalen turisthytte sommeren 2022.
Bli medlem