Deilige smaksopplevelser venter deg som skal besøke betjente hytter i år
Like sikkert et vårtegn som både «vibå» og snøsmelt er den årlige kokkeworkshop'en der kokkene på betjente anlegg i Stavanger Turistforening møtes for å lande årets meny. En ting er sikkert; her er det gode matopplevelser for enhver gane!
Skrevet av: Geir Arne Løland

Uansett hvor sommerens eventyr bringer deg er det ingen tvil om at turmaten er viktig. Ikke bare byr den på viktig energipåfyll underveis på stien, men den er også med og danner helhetsopplevelsen. Akkurat det er kokkene på de betjente hytteanleggene våre opptatt av.
– Ingen skal gå sultne fra matbordet på en turisthytte, sier Halvor Hedenstad, bestyrer på Stranddalen turisthytte.
Denne torsdagskvelden i april er han og de andre kokkene i Stavanger Turistforening samlet hos Norrønna Storkjøkken i Stavanger for å lande årets meny, for å lage mat sammen og for å la seg inspirere av hverandre. En heldig liten gjeng er med som forsøkskaniner.
Kortreist, sunt og godt
Gode rådvarer mangler det ikke på. Bak oss står kasse etter kasse med kortreiste grønnsaker og sopp, og på kjøl eller til kok ligger kortreist kjøtt og fisk. Halvor og de andre kokkene er opptatt av å kunne servere mat med en historie attåt.
Ikke minst er maten viktig for helheten, mener Halvor.
– Maten er en viktig del av turen og oppholdet. I Stavanger Turistforening ønsker vi at folk skal få gode turopplevelser, og da er maten en viktig del av totalopplevelsen. Det gjelder for matpakken du smører med deg også. Det er viktig at brødet er godt, at skiva du spiser når du er halvveis er god. På en god brødskive kan du lett gå resten av turen, sier han.

Mat å bli mett av
Under prøvesmakingen kommer porsjonene i gourmet-format, som seg hør og bør til smaksprøver. For fjellvandrere trengs det mer enn fingermat for å holde energilagrene velfylt.
Halvor betrygger med at ingen skal gå sultne under opphold på betjente hytter.
– Folk kan glede seg til mye kokt mat av deler på dyr som har hatt det godt, som smaker mye. Vi skal fremdeles ha kortreist mat, vi skal ha sunn mat og mat som folk blir mette av. Det skal være raust. Det skal være mye mat, med gode porsjoner. Ingen skal gå sultne, avslutter han.
Se også

